Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ponesrečeno planinko so morali pustiti v steni

Delo: RATEČE, 12. januarja - O smrti še ne 27-letne Sabine Teubl iz Avstrije, zdrsnila je z grebena Jalovca (2643 m), smo že poročali, vendar takrat vseh informacij o reševanju še ni bilo.

Zvečer nam je namreč načelnik postaje GRS Rateče Jože Rožič povedal, da so zaradi izredno težkih razmer v Loškem žlebu, v razdrapani jugozahodni steni, pustili smrtno ponesrečeno planinko. Ponjo bodo šli s helikopterjem takoj, ko bo vreme primerno za polet.

Avstrijka je bila v Tamarju še z dvema prijateljema, Moniko Eder in Johannom Tiebrom. V nedeljo zjutraj so odšli po ozebniku na teme Jalovca. Pri sestopu je Sabine, ki je hodila za Johannom, nenadoma omahnila z grebena na bovško stran v Loški žleb. Bila je takoj mrtva. Do nesreče je prišlo opoldne. Le nekaj ur kasneje so iz Tamarja odšli gorski reševalci s postaje Rateče. Že ponoči so se v ozebniku srečali z Avstrijcem, ki je sam sestopal.
Pet reševalcev je potem po poledenelem žlebu prišlo do ponesrečenke. Odločili so se za transport proti Koritnici in o tem obvestili tudi reševalce postaje GRS Bovec. Zjutraj so planinko pripravili za helikopterski prevoz, vendar včeraj piloti letalske enote policije niso mogli s helikopterjem pomagati reševalcem. Zaradi številnih pasti v strmem žlebu so se Ratečani odločili, da pustijo Sabine v steni. Sami pa so do popoldneva sestopili v Koritnico.
Poznavalci menijo, da je do zdrsa verjetno prišlo zato, ker naj bi se Avstrijka z derezami zataknila za gamaše, izgubila ravnotežje in omahnila v globino.
Vsi trije Avstrijci so bili za zahtevni vzpon dobro telesno pripravljeni in opremljeni. V akciji je sodelovalo 19 reševalcev.

MIRKO KUNŠIČ
 

13.01.1993

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti