Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Begunska pot čez mejo se je končala v snegu

Delo: Koroški policisti in gorski reševalci so iz skoraj meter in pol globokega snega v Koprivni pri Črni rešili begunsko družino, ki je hotela v Nemčijo

ČRNA NA KOROŠKEM, 28. decembra - Svojevrstna pot v svobodo, daleč od vojnih strahot, ki skoraj že dve leti pretresajo Bosno, se je za begunsko družino iz te tragične balkanske države danes skorajda končala tragično. Koroški policisti z Raven in Mežice ter gorski reševalci s Prevalj so danes dopoldne okrog enajstih, v dober meter globokem snegu v Koprivni pod Peco, našli begunsko mater iz BiH, ki je z dvema otrokoma hotela v Avstrijo in naprej v Berlin. Glede na razmere lahko rečemo, da so jih rešili gotove smrti; lahko pa bi se tudi pripetilo, da bi se ta del »transporta« tudi tragično končal.
Štiriintridesetletna A. I. ter njena otroka, dvanajstletni sin S. I. in osemletna hčerka A. L, so po tragediji, ki so jo doživljali v gozdnati, več kot tisoč metrov visoki Koprivni pod Peco, zdaj na varnem v slovenjgraški splošni bolnišnici. Otroka sta med skoraj deseturno hojo po snegu povsem izčrpana, imata pa tudi ozebline. Z njima je v bolnišnici tudi mama in to jima je ob vsem, kar so preživeli v delu minule noči in dneva, v veliko uteho. Soprog begunke A. I. in oče obeh otrok, ki so za končni cilj imeli Berlin, pa je bil danes popoldne še na zaslišanju na policijski postaji v Mežici.

Zgodba begunske družine, ki je iskala varnost pri sorodnikih v daljnem Berlinu, se je začela nedolgo tega v Ljubljani. Bosanski državljan S. L, ki je že dalj časa delal v Ljubljani, je imel od lanskega leta pri sebi ženo in dva otroka. Možakar seveda ima veljaven potni list in je v Sloveniji bival legalno, hkrati pa je preživljal še ostale tri člane svoje družine. A družina je menila, da si bo življenje po svoje lahko uredila šele daleč proč od Bosne, pri sorodnikih v Berlinu, zato je v Ljubljani tudi našla vezo za ilegalen prehod slovensko-avstrijske meje. Mož in oče je svojo družino, ki je dobila tri tako imenovane »kanaliste« (ljudi, ki vodijo begunce čez mejo), sinoči pospremil do Črne na Koroškem oziroma do Koprivne, kjer so se poslovili in hkrati dogovorili, da se spet dobijo oziroma vidijo pri sorodnikih v Berlinu.

Pot čez hribovito, gozdnato in zasneženo mejo pa se je hitro zataknila. Neki domačin iz Koprivne je danes zjutraj okrog enih poklical policijsko postajo v Mežici, da sta v bližini njegove hiše dva neznana, sumljiva avtomobila, v katerih je kopica ljudi. Policisti so kmalu zatem v Koprivni prijeli vodiča S. Z. in R. S. ter očeta družine, ki je hotela v Nemčijo, S. I. z začasnim pre-bivališčem v Ljubljani. Z njimi sta bila še S. H. in J. Č, tudi državljana BiH z začasnim bivališčem v Ljubljani, ki sta prav tako hotela v Berlin.
Mati, otroka in vodič M. Š. (nihče od vodičev ni iz severovzhodne Slovenije) so se ponoči izognili policijski patrulji in odšli v zasnežen hrib, mimo cerkve Sv. Ane, kmeta Verdela proti Zadnjim travnikom in meji z Avstrijo. Policisti so zanje zvedeli od zajetih »kanalistov« in očeta in so brž organizirali iskalno akcijo. Ni jim šlo za to, da bi našli kršitelje zakonov, temveč izključno za to, da bi mlado družino rešili gotove smrti.

Na pot je odšlo kar devetnajst policistov in kriminalistov iz Mežiške doline in iz Slovenj Gradca (vodil jih je komandir ravenske policijske postaje Srečko Bukovski), deset gorskih reševalcev GRS Prevalje pod vodstvom Franca Telcerja (reševalci so imeli s seboj tudi zdravnika), okrog pol enajstih pa je na pomoč pri iskanju priskočil tudi policijski helikopter iz Ljubljane.
Okrog enajstih se je tragična zgodba razpletla. Helikopter in vodnik službenega policijskega psa sta skoraj istočasno našla ubežnike, kakšna dva kilometra nad kmetijo Verdel v Koprivni, v snegu, ki je tam meril od metra do metra in pol.
Otroci z mamo so v slovenjgraški bolnišnici, oče in vodniki pa so popoldne še bili pri policistih v Mežici.

IVAN PRAPROTNIK
 

29.12.1993

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti