Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Se obeta najštevilčnejša udeležba

KGT Papež - Mira Papež: ... tujih tekačev v zgodovini tekov na Grintovec? Popravilo poti ...

Da je tek na Grintovec ekstremni tek, tek za kralje višin, priča tudi prijava številnih domačih in tujih tekačev. Do sedaj je prijavljenih kar 37 tekačev iz 17 držav stare celine, Japonske, Eritreje, Avstralije. Odmevno 26. svetovno prvenstvo na Veliko planino iz leta 2010 pa je seglo tudi preko meja Evrope.
Teka se bodo udeležil tudi Japonec, ki se bo z ženo še prej povzpel na naš očak Triglav, in Avstralec. Gostoljubje prirediteljev svetovnega prvenstva (KGT Papež) pa je seglo do srca tudi trem Eritrejcem, ki v teh dneh prihajajo v dolino Kamniške Bistrice - Azaria Teklay, podprvak svetovnega prvensta, in Kidane Abraham, šestouvrščeni. Udeležbo je potrdil tudi aktualni evropski prvak, Turek Ahmed Arslan, sicer lanskoletni kralj Grintovca.

V ženski konkurenci bosta med favoritkami tudi Romunka Dragomira Denisa in Angležinja Emma Clayton, šestouvrščena z evropskega prvenstva v Turčiji ter Čehinja Iva Milesova. Zaradi poškodb bosta letos žal odsotni Mateja Kosovelj in lanska kraljica Lucija Krkoč.

Tekli pa bodo tudi legende gorskega teka, Franci Teraž in Olga Grm, ter številni tekači, ki jim grintovške strmine ostajajo večni izziv, med njimi tudi domačin Tone Pančur, številni maratonci, triatlonci. Prijavljeni so tudi člani slovenske ekipe za svetovno prvenstvo v gorskem maratonu v Švici: Aljančič Nataša, Daneja Grandovec, Špela Zupan, Mihaela Tušar, Marjan Zupančič, Lamovec Peter. Prijavo so oddali tudi turni smučarji: Petra in Matjaž Mikloša ter Nejc Kuhar, nedavni zmagovalec World Series Vertical Kilometer, ki je najbolj priznana tekma te vrste na svetu. Med člani bosta tekla tudi Gašper Bregar in Simon Alič, udeleženca letošnjega evropskega prvenstva.

Mira Papež


 Pot na Grintovec je popravljena

KGT Papež - Mira Papež: Prizadevni markacisti PD Kamnik z gonilnim motorjem Zdravkom Bodlajem so v eni od letošnjih številnih akcij na gorskih poteh strokovno popravili pot nad Zoisovo kočo na Kokrskem sedlu proti Grintovcu.

Tako visoko morajo pritovoriti potrebne stroje, material pa dobijo velikokrat kar v okolici. Potrebno ga je posekati, obdelati, velikokrat kar lastnoročno naložiti na rame, in ga vdelati v popravilo poti. Markacisti torej niso samo gozdni delavci, so pravi arhitekti gorskih poti.

Vse zahvale fantom, da bo naš korak v gore varnejši!

Vse fotke (na povezavi) je prispeval Tomaž Bolcar, prijazni novi oskrbnik koče na Kokrskem sedlu

Mira Papež

25.07.2012


Foto: Helena Plahuta

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti