Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci bodo lahko še hitreje prihiteli v gore

Delo: KRIŠKA GORA, 27. aprila - Tudi zaradi vse številnejših prenosnih in stalnih radijskih postaj v 52 planinskih postojankah se časi od alarmiranja o nesrečah do posredovanj skrajšujejo in že dosegajo evropsko raven.

Pred planinsko sezono je načelnik od-seka za zveze pri komisiji za GRS Planinske zveze Slovenije Janez Kavar povabil na že šesti posvet o radijskih zvezah predstavnike vseh 17 postaj GRS Slovenije.
Štiridesetim udeležencem iz 14 postaj GRS je Tine Brajnik iz ministrstva za obrambo predstavil sistem zvez zaščite in reševanja. Tudi GRS bo eden od uporabnikov tega sistema, ki bo skrbel za organizacijo hitrih reševanj in posredovanj v primeru ekoloških in drugih nesreč.
Elektrotehna-Elzas, ki zastopa v Sloveniji izdelke ameriške Motorole, je predstavila zasnovo novega satelitskega digitalnega komunikacijskega sistema »iridium«. Čez tri leta ga bodo začeli preskušati. V končni fazi bo na šestih ravneh krožilo okrog zem-lje 66 posebnih satelitov, ki bodo s snopi prekrivali vsa območja tako, da bo vzpostavljanje zvez mogoče s prenosnimi radij-skimi telefoni kjerkoli na svetu. Igor Zajelšnik je predstavil tudi novo »astro«, digitalno radijsko postajo z zaščito govora, nove prenosne radijske postaje znamke motorola in satelitski telefon. Tudi praktično so udeležencem posveta pokazali delovanje 30 kilogramov težke naprave, ki s posebno anteno poišče signal enega od štirih satelitov, nato pa uporabnik lahko pokliče po tele-fonu kogarkoli. Naprave omogočajo tudi prenos slik in drugih podatkov.
V drugi polovici junija bo začel Val 202, po zamislih Slavka Šetine, z novo servisno oddajo, ki jo bodo ponudili tudi lokalnim radijskim postajam. Vsako popoldne bodo objavljali koristne informacije o zasedenosti visokogorskih koč ter vremenu, nanizali pa bodo še vrsto koristnih podatkov za gornike. Podatke bi dolini posredovali oskrbniki, zbirali pa naj bi jih tudi radijci sami.
Gorski reševalni službi, odseku za zveze, pomaga tudi ministrstvo za notranje zadeve, ki je v 52 radijskih postaj v kočah že vgradilo tudi drugo frekvenco GRS. To je poroštvo, kot je dejal Janez Kavar, da se bo čas od obvestila o nesreči do začetka reševanja še skrajšal. Letošnje poletje in jesen bo v gorah zanesljivo še več ljudi kot lani, to pa seveda pomeni tudi večjo možnost morebitnih nesreč.

MIRKO KUNŠIČ

28.04.1993

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti