Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.06.1991

Delo, Šport: ... Svetovno znana imena spet v nekaterih naših plezališčih

Hillova, Tribout, Cortijo in ostali so pred kranjskim mastrom plezali v Mišji Peči in Bohinjski Beli - Večinoma so plezali na pogled
KRANJ — Tako kot lansko leto, so tudi letos svetovno znana plezalska imena, ki so sodelovala na Rock Mastru v Kranju, preživela teden dni pred tekmo v nekaterih naših plezališčih. Zaradi slabega vremena so v glavnem plezali v previsni steni Mišje peči, enkrat pa so bili tudi v Bohinjski Beli.
V glavnem so plezali na pogled oziroma bolje rečeno, vsake smeri so se lotili s plezanjem od spodaj, ne glede na to s kakšno težavnostno stopnjo so bile ocenjene. Še pred njihovim prihodom pa je bila Mišja peč bogatejša še za štiri smeri (skupno jih je sedaj 17). Vili Guček je najprej desno od Danger zone splezal Ponarejeno želvo (7a+), ki je bila kasneje nekajkrat ponovljena na pogled. Desno od Ptičje perspektive (med to in Gučkovo sta še dva projekta) pa je opremil in splezal smer Triad, ki jo je ocenil 7c+. Igor Kalan je desno od Krvavice opremil lažjo smer (6b), Dorian Šuc pa je levo od Runota uspel splezati smer, ki ima težave okoli 8a+.
In sedaj k našim gostom iz Francije in ZDA. Robert Crotijo je na pogled splezal Runota (7b/b+), Mozaik (7b+/7c), Preobrazbo (7c/7c+), Albanski konjak (7c+), Ptičjo perspektivo (8a) in za konec tudi še novo smer od Šuca (8a+). Poskusil je tudi v Chiquiti (8b) vendar je padel na najtežjem mestu nekaj metrov pod vrhom, Tribout je nekaj vzponov na pogled opravil že lansko leto, letos je dodal še Albanski konjak in prav novo smer Doriana Šuca. potem pa je z rdečo piko kot prvi splezal smer levo (projekt Igorja Jamnikarja) od Mozaika. Ocenil je 8b, toda kdor misli, da bo lahko to smer ponovil, se moti. Enostavno zato, ker takšne smeri, kot je bila, ni več. Zakaj tako, najbrž ve le eden?!
Stephane Poussardin je v Mišji peči ponovil na pogled Runota in Mozaik, Lynn Hill pa poleg Ponarejene želve in Runota tudi Mozaik. Ob obisku Bohinjske Bele je bila stena nekoliko mokra, kljub temu sta Cortijo in Poussardin na pogled ponovi Adrio (7c/7c+).
Ob vsem tem morda še podatek o ocenah v teh plezališčih. Tako kot sta lansko leto dejal Tribout in Labrunova, so tudi ostali letos potrdili, da so ocen povsem na ravni, oziroma, da s nekatere smeri za kakšen plus ocenjene celo prenizko.
Za konec pa še dva domača vzpona, ki ju je opravil Miha Praprotnik (AO Matica). V Vipavski Beli je šele kot tretji ponovil smer Maša sprave (8a), za tem pa še smer Črne čipke (7c).

T. Č.

Neverjetno toda resnično
Enaintridesetletna profesorica literature, Raffaella Valsecchi iz Mailanda je v Cornalbi ponovila znano smer Jedy (8a+/8b). Ta dosežek jo uvršča med najboljše plezalke na svetu, saj jih je to stopnjo do sedaj zmogla le peščica. Še vedno pa vodi Lynn Hill z Masse Critique (8b+).

N. R.

Pripoved o štirih težkih osemtisočakih v letu dni
Četrta knjiga Vikija Grošlja »Štirikrat osem tisoč« je tokrat izšla pri Prešernovi družbi

LJUBLJANA — Vikiju Grošlju pač ne bo zmanjkalo življenjskih ciljev, je v uvodu zapisal Tone Škarja, vodja številnih uspešnih odprav in tudi sam nadvse uspešen pisec knjig z alpinistično vsebino.
»Nikoli se ne ustavi in zastrmi v prazno, češ, kaj sedaj? Če to ni na prvi pogled očitno že v knjigi Do prvih zvezd, nanizanki alpinističnih zgodb od začetkov do Himalaje, morda tudi ne V prostranstvih črnega granita, reportaži uspešne odprave v Karakorum, je Prehodil bi svet za en sam nasmeh že hoja z željo biti na najvišjih gorah vseh celin sveta.«
Vikiju se je jasno izrazila misel (tako jasno, da jo je upal tudi že na glas povedati!), da bi lahko splezal na vseh 14 osemtisočakov, jeseni 1988 v dalnjem Tibetu, pod severno steno Čo Oja. In rodila se je akcija »8000 +«.
Pomladi 1989 so imeli Makedonci plačano takso za Everest iz Nepala. Doplačali so še Lotse in - uspela sta mu vzpona na oba. Nanga Parbat, ki je bil v načrtu za poleti, je bil sicer odpovedan, toda jeseni je prišel po programu KOTG na vrsto edini povsem »kitajski« osemtisočak, Šiša Pangma. Tudi tu je šlo vse kot je treba in - v obdobju od 5. novembra 1988 (Čo Oju) do 20. oktobra 1989 (Šiša Pangma) - Grošelj se je kot eden redkih doslej uspel povzpeti na štiri osemtisočake v (manj kot) letu dni.
»Kako je mogoče zdržati to noro dirko, kako se po vsakem vrhu spet hitro pobrati in si lizati rane že v naslednji etapi, na poti k novemu vrhu, kako si iz nesmisla znova in znova zgraditi smisel, pa mu spet ne prodati duše ali zanj izgubiti življenja, kako se ohraniti zase in za svoje, to je žareča nit te knjige«, sprašuje Tone Škarja in na nek način tudi ugotavlja v uvodu.
Morda pa je odgovor v mislih, ki jih je Vikiju kot posvetilo v knjigo ob vrnitvi iz Tibeta zapisal prijatelj: »Podobno kot se skozi norost ugleda modrost, je treba včasih tvegati nemogoče, da se doseže mogoče« Toda Viki je k temu zapisal: »Tvegamo nemogoče? Ali pa samo sledimo tistemu, kar nosimo v sebi in nas to vodi tja, kamor moramo iti«
Knjigo je na vsak način vredno vzeti v roke. Tistim, ki Grošlja cenijo kot pisca, je že jasno zakaj, drugim ljubiteljem planinske besede pa zato, da ga spoznajo. Branje je prijetno, tekoče, med pripovedmi pa se skrivajo tudi zanimiva razmišljanja. Če se boste poglobili v njih, boste morda pisca bolje spoznali, kot če bi le poslušali kako njegovo predavanje ali se srečali z njim kje v naših gorah.
Knjigo je uredila Andreja Kmecl, opremil in likovno uredil (fotografije so avtorjeve) Julijan Miklavčič, natisnila pa Tiskarna Delo.

FRANCI SAVENC

Iz poročil AO
Benjamin Ravnik (AO Jesenice) je v plezališcu nad Završnico že januarja opremil novo smer, ki jo je splezal konec prejšnjega meseca. Smer Valček je plezal v navezi s Petrom Ramušom in Janijem Legatom. Dolga je 70 m (5 krajših raztežajev), v njej je 50 svedrovcev, ocena pa VIII+/VIII ,VIII -. Ravnik je zatem splezal še Raz v Kovačevcu (IX- ), Maškarado (7b) v Beli in Sivo pot (VIII + ) v Bodeščah.
Aljoša Grom (član AO Vrhnika) pa je v plezališcu Močilnik pri Vrhniki ponovil Krvavo pričo (VIII +), Drugo godbo (VIII+/IX-), Tilijo (VIII) in Sivo Tilijo (IX).

T. Č.

Kanch'91 - skupni podvig

LJUBLJANA - To pomlad je bilo v Nepalu in njegovih obmejnih področjih iz Tibeta in Sikima 52 odprav, od tega jih je 25 doseglo vrhove. Od osemtisočakov sta bila najbolj oblegana ČO OJU (8201 m), kjer je vzpon uspel 5 odpravam od sedmih (vsem po klasični Tichyjevi smeri), ter EVEREST z 9 uspešnimi in 6 neuspešnimi odpravami. Med temi je bila tudi avstralska po zahodnem grebenu. Na Manasluju so uspeli le Rusi z vzponom z južne strani in sestopom po severovzhodni, medtem ko so opustili vzpon po vzhodni steni. Ostale 3 odprave niso uspele.
Na Daulagirij sta bili 2 odpravi: ruska je preplezala zahodno steno, danska pa klasični, severovzhodni greben. Nobena od dveh odprav ni prišla na Anapurno, prav tako nobena od treh na Makalu. Na Kangčendzengi je slovenska odprava po različnih smereh dosegla glavni, srednji in južni vrh Posebej je omenjen Prezljev vzpon, kot šele drugi, na vrh Talunga (7349 m). Indijsko-japonska odprava je konec maja dosegla glavni vrh iz Sikima, vendar ni znano ali po vzhodni strani ali po že večkrat preplezanem vzhodnem razu. Smrtno se je ponesrečilo 8 alpinistov: 2 Slovenca in 1 Indijec na Kangčendzengi, 1 Nemec in 1 Japonec na Everestu, 1 Švicar na Čo Oju in 2 Južna Tirolca na Manasluju. Večino odprav je zelo oviralo slabo vreme. Največ jih je odnehalo konec aprila. Prvi vzpon je uspel 4. aprila (Ama Dablam), zadnji pa 27. maja (Api in Everest).
V okviru slovenske alpinistične odprave Kanch '91 so bili opravljeni naslednji vzponi:
-Prvi vzpon po jugozahodnem grebenu Južne Kangčendzenge (8476 m) 2900 m, IV-VI, Marko Prezelj-Andrej Štremfelj, 30. 4. 1991
— Prvi solo vzpon na Srednjo Kangčendzengo (8482 m), IV, Uroš Rupar, 1. 5. 1991
— Vzpon na glavni vrh Kangčendzenge (8586 m), II—III, Stipe Božič-Viki Grošelj, 1. 5 1991
— Vzhodni vrh Kumbhakarne (7468 m), vzpon prekinjen v vzhodni steni 1500 m visoko na višini 7050m, VI-VII, Vanja Furlan-Bojan Počakar, 1.5. 1991
- Nova smer na Talung (Marko Prezelj-Andrej Štremfelj). Marko Prezelj doseže 20. 4. 1991 tudi vrh 7340 m
- Vzpon na Boktoh (6142 m) Marko Prezelj-Uroš Rupar-Andrej Štremfelj, 10. 4. 1991
- Zaradi nesreče Marije Frantar in Jožeta Rozmana po 3. 5. 1991 ni bilo več vzponov.
Denar za izvedbo odprave so prispevali:
50% Planinska zveza Slovenije in Planinska društva;
25% Republiški, mestni-ljubljanski ter občinski odbori in sektorji za šport: Litija, Ilirska Bistrica, Škofja Loka. Kamnik, Tržič, Kranj, Ljubljana
25% pa darovalci in pokrovitelji, ki so odpravo tudi opremili ali ji pomagala s storitvami: AASS Kranj, Armstrong (Nemčija), Alpina, Žiri, Beti, Metlika, Bolnišnica Petra Držaja (Lj.), Carinarnica Brnik, Carinarnica Ljubljana. ČGP Delo (Lj), Diskoteka Slovenija Ribče, Droga Portorož, Edigs Mengeš, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska, Etiketa Žiri, Europapir Gorica, FAF kamnoseštvo Sp. Stranje, Foto Klemenec (Lj), Foto Kurent (Lj), Govekar Jože, Induplati Jarše, Iskra Zmaj (Lj), Iskra Commerce (Lj), Intertrade (Lj), IUV Šmartno, Intereuropa (Lj), Intereuropa Brnik, Imobilia (Lj), Industrija usnja Vrhnika, Iskra zaščite, Julon (Lj), KLM Zagreb, Konim (Lj), Kemoservis (Lj), Krka Novo mesto, Kras Sežana, Kon-Tiki Kamnik, Kompas Hertz (Lj), Kuverta (Lj), Kolinska (Lj), Lek (Lj), Ljubljanska banka, d. d., Lekarna UKC (Lj), Lesnina LGM (Lj), Loterija Slovenije (Lj), Ljubljanska zavarovalnica, LZ, Lunca, Škofja Loka, Lorberk Jože Izola, Minuta Domžale, Mesarija Krušič Matevž, MIP Nova Gorica, Mikrohit (Lj). Menina Kamnik, Mesarija Šmartno pri Litiji, Novoline Novo mesto. Oprema Kočevje, Pliva Zagreb. Pekarna Kranj, Petrol (Lj). Papisport Trst, PIT Ljubljana, Porenta Srečo Virmaše, Rašica Gameljne, Repovž Domžale, Rondo Veronika Kamnik, Slovenija sadje (Lj), Slavec Saša Kem izd. Ljubljana, Stubai Avstrija, Slovenijašport (Lj), Sava Kranj, Slovin (Lj), SGP Primorje, Savske elekratne, SCT Ljubljana, Scarpa Italija, Tiskarna MK Ljubljana. Tosama Domžale, Tiskarna Tone Tomšič. Tecno-Sport Trst, Tovarna nogavic Polzela, Teol Ljubljana, Tcufelberger Avstrija, Titan Kamnik, Tiskarna Slovenija (Lj), Triglav Gorenjka Lesce, Univezrale Domžale, Vili Romih Tržič, Vaude Nemčija, Vrplet Domžale, Zavarovalnica Triglav (Lj), Zavaroval. Tilia d. d. Novo mesto, Zavod za zdrav, varstvo Ljubljana, Zavarovalnica Croatia (Lj), Žito (Lj), ŽG Ljubljana, Živila Kranj.
Vsa imena smo navedli po abecednem redu in ne po višini ali pomembnosti prispevka. Opravičujemo se za morebitno napako ali celo izpustitev. Vsem se iskreno zahvaljujemo in vse prosimo za razumevanje tudi v prihodnje.

KOTG PZS TONE ŠKARJA

Na povabilo Planinske zveze Slovenije se te dni mudi pri nas šerpa Pemba Norbu. Kot sirdar - vodja šerp - je sodeloval pri naših himalajskih odpravah Čo Oju 88, Šisa Pangma 89, Everest 90 in Kangčendzenga 91. Kot gost posameznih članov naše zadnje odprave si bo ogledal Slovenijo, s pomočjo letalskega podjetja Adria Airways in Stipeta Božiča pa tudi Split. Za dobro sodelovanje mu Planinska zveza Slovenija namenja priznanje.

Prvi, ki se je oglasil ob vrnitvi odprave »Kanč '91« je bil tudi tokrat urednik poljskega Taternika in odlični poznavalec himalajizma Jožef Nyka:
»Prisrčne čestitke za nov, lep uspeh jugoslovanskega alpinizma. Če je bil Južni steber južnega vrha Kangčendzenge preplezan tako, kot si predstavljamo, potem bi to lahko pomenilo nekaj takega kot uspeh v južni steni Lotseja.

Na žalost je ta velik uspeh zasenčen s smrtjo Marije in Jožeta. Novica o njuni tragični smrti nas je zadela - mene in moje tovariše - kot hud udarec. Prosimo, sprejmite še enkrat moje in naše globoko sožalje ob tej hudi izgubi in prenesite iskreno sožalje tudi njunima družinama. Tako njuni dosežki, kot njuni osebnosti se bodo za dolgo vtisnili v naš spomin, tako na Slovenskem, kot na Poljskem.«

Pripis o enakih željah je dodal še legendarni vodja poljskih himalajcev Andrzej Zawada.

F. S.

Vabilo v turške gore
Predsednik Koordinacijske komisije za alpinizem PZJ Bojan Pollak nas je obvestil, da je prejel vabilo, s katerim Turška alpinistična federacija vabi dva jugoslovanska alpinista na veliko mednarodno odpravo »International Aladaglar Expedition« (najbrže pa bi bilo akcijo bolje imenovati tabor) v Taurus (najpreje na območju Demirkazik, potem pa še pri »Sedmerih jezerih«, Yedi Goller), ki bo od 23. avgusta do 5. septembra 1991. Prevoz do Ankare si morata alpinista urediti sama, ostale stroške v Turčiji pa bodo poravnali organizatorji, ki računajo na udeležbo 40 tujih in 20 domačih alpinistov. Vabila so razposlali organizacijam v 16 državah, od ZDA do Japonske.
Ker bo interesentov verjetno več (to gorsko skupino so naši alpinisti doslej namreč obiskali le nekajkrat), je rok za prijave (z osebnim listom in spiskom najpomembnejših vzponov zadnjih treh let) le do 25. junija, da bi lahko o kandidatih razpravljale tudi republiške KA.

I.D.

Kavkaz za vsakogar
Popotovanja v Kavkaz, ki so bila še nedavno tega »privilegij« alpinistov, so danes na razpolago tako rekoč vsakomur, da ima le denar. Iz PD »Klekovača« v Prijedorju, BiH, je npr. prišla vest, da v sodelovanju z agencijo Santours letos kar trikrat organizirajo obisk Kavkaza. Informacije 079/21-329.
 

  17.06.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti