Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varčevanje v kočah SPD

Slovenec (1932), Prejeli smo: Slovensko planinsko društvo je za leto 1932 uvedlo nekaj zelo važnih sprememb v gospodarjenju v naših planinskih kočah.

Ljubljana, 25. julija.
Sicer je znano, da SPD zaradi velikih investicij, ki so jih zahtevale zadnje zgradbe koč in domov po naših planinah in izletniških točkah, ni v denarnem oziru v najprijetnejšem položaju. Prav tako razumemo, če skuša SPD varčevati na vseh koncih in krajih in tako zmanjšati velik dolg, ki žre s svojimi obrestmi sedaj na vsem gospodarstvu SPD. Vendar se nam zdi, da so nekateri ukrepi, ki jih je SPD letos prvič uveljavilo, skromno rečeno, vsaj neumestni, če ne rečemo, naravnost škodljivi tujskemu prometu in razvoju turistike pri nas.

Dva momenta sta, ki ju človek najprej zapazi pri spremembah v gospodarstvu SPD. Prvič, delno podraženje življenjskih potrebščin v kočah in drugič podraženje najskromnejših prenočišč (prispevek 2 Din za ono nepotrebno pisarenje, preden ležeš v posteljo ... Tega seveda SPD ni samo krivo, tak je predpis, škoduje pa to SPD vendarle.)
SPD je uvedlo za vse obiskovalce svojih koč poleg reševalne pristojbine še novo takso za tako zvani »gradbeni fond«. Je to sicer lepo, da skuša SPD dobiti od vsakega obiskovalca takso 1 Din za kritje gradbenih stroškov, vendar je prav sedaj za to najmanj primeren čas.
Če so se nekatera podjetja SPID slabo obnesla, bi bilo pravilno, da nosijo žrtve vsaj v pretežni večini samo tisti, ki se poslužujejo ugodnosti v teh, recimo, deficitnih domovih.

Zanimiva je tudi taksa za poškodbeni fond. Iz zadnjega računskega zaključka je jasno razvidno, da so bili lani dohodki poškodbenega fonda večji, kakor pa stroški za vse reševalne ekspedicije. To bi bilo torej v redu. Vsak turist je gotovo rad pripravljen žrtvovati dinar za tovariša v nesreči, ni pa prav, da SPD zahtevat po najnovejšem sklepu od svojcev oziroma staršev ponesrečenca, da se obvežejo, da bodo krili vse stroške, ki bodo nastali z reševanjem. Saj vendar ne misli SPD ponesrečenca, ki nima premožnih staršev ali svojcev, pustiti radi tega brez rešitve v gorah! Zgodil se je celo slučaj, da je dobil po rešitvi nadnadno neki Nemec, stanujoč v Gradcu, račun za vse reševalne stroške od SPD. Bil je ogorčen in nemški Alpenverein je baje pisal lepo pismo SPD, češ da kaj takega na vsem svetu ni nikjer v navadi. Nesreča v planinah se lahko zgodi po krivdi turista ali pa tudi brez njegove krivde. Zato nikakor ni prav, da se pred začetkom reševanja rešujejo denarna vprašanja reševalne ekspedicije, za katero prispevajo že itak vsi člani SPD. Kakor smo čuli, po najnovejšem odloku tudi reševalci ne dobe nobenih okrepčil po kočah na račun SPD, kadar se vrnejo z reševalne ekspedicije, ampak morajo vse plačali prav tako iz lastnega žepa, kakor da bi bili navadni turisti-člani SPD. Tudi to brez dvoma ni prav.

Z letošnjim letom so se tudi podražile rjuhe za skupna ležišča. Oskrbniki pa so izgubili dajatve na razsvetljavi in milo. Izkupiček od rjuh dobi SPD, milo za pranje rjuh pa mora kupiti odslej oskrbnik sam, kljub temu, da je ves njegov zaslužek, ki ga ima, samo pri prodaji jedil. To ni gospodarsko koristno, kajti s tem bodo oskrbniki sami prisiljeni, da bodo skušali čimveč zaslužiti pri edinem viru, namreč hrani in to gotovo no bo v korist razvoju naše turistike.
Izšla je nadalje nova odločba, da sme oskrbnik nakazati nečlanom SPD šele po osmih zvečer ležišča, ki so še ostala na razpolago. Prednost imajo namreč člani SPD in to je prav; saj je pri Nemcih prav tako. Če pa pomislimo, da je letos padel obisk naših planinskih koč za tretjino, kar je gotovo nepričakovano veliko, potem se moramo bati, da bo ta odločba razvoju naše turistike prav v sedanjem času mnogo škodovala. Predlagali bi, da naj ta sklep velja le za domačine Slovence, izjema pa naj se napravi v teh slučajih za tujce, tako Hrvate, Srbe in inozemce. Gotovo bi marsikdo od teh takrat, ko jo na planinah, rad plačal malenkostno članarino SPD, če bo pa doživel kuka razočaranja, se je pa bati, da ga nikdar več ne bo k nam in da se zato tudi ne bo vpisal v SPD. Prav gotovo je znamenje časa, da naleti danes turist v bližini planinskih koč na vedno več šotorov in bivakov, v katerih zlasti naša učeča se mladina prebiva samo zato, da si prihrani stroške v kočah. To pa jo nevaren začetek, ki utegne uničiti rentabiliteto mnogih naših koč, zlasti še sedaj, ko vsak pretehta dinar, preden ga izda. Zato bi bilo prav, da SPD nekatere svojih sklepov vsaj delno popravi.

Slovenec, 27. julij 1932
 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti