Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Severna stena Grosse Zinne premagana

Nov rekordni skok s padalom
Švicarski pilot Rudolf Böhlem, je skočil v Baslu iz letala v višini 8200 m ter dosegel s tem rekord v skakanju s padalom.
Bohlem je imel s seboj aparat za dihanje, barograf in filmsko kamero ter je padal na zemljo 20 minut.

Jutro, 22. avgust 1933

dLib.si

petek, 25. avgust 1933, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1667

Slovenski narod (1933): Naskočili in premagali so jo tirolska vodnika brata Dimai in plezalec Comici

Tirolska gorska vodnika Giuseppe in Angelo Dimai iz Cortine ter Emilio Comici iz Tridenta so te dni naskočili in kot prvi premagali severno steno gorskega orjaka Grosse Zinne v Dolomitih.

Severna stena te gore je skoraj popolnoma gladka brez najmanjše razpoke in čisto navpična. Zato je veljala doslej za nepremagljivo. Pozneje so ugotovili, da je stena gladka samo v širini 250 m, sredi stene so pa zgoraj in spodaj razpoke in izbokline, čeprav neznatne. Prvi je poskusil preplezati severno steno Grosse Zinne slavni plezalec Walter Stoszer, ki je pa priplezal samo 10 m visoko. Pozneje so poskušali svojo srečo še razni izurjeni avstrijski, nemški in švicarski voditelji in plezalci, pa je bil ves njihov trud zaman. Lani sta jo naskočila plezalca Steger in Wisinger, pa sta priplezala samo 20 m visoko. Te dni so jo pa naskočili Giuseppe in Angelo Dimai ter Dibona. opremljeni naravnost sijajno. Imeli so 90 ostrih kavljev in 50 spojk ter 390 m vrvi in vrvic. Prvi dan so priplezali 30 m visoko. Naslednjega dne sta se jim pridružila znamenita plezalca Comici in Verzi, ki sta tudi prinesla mnogo plezalske opreme tako, da so imeli drzni na razpolago nad 400 m vrvi. Srečno so priplezali do ozke, od spodaj nevidne čeri, ki vodi od nje dalje razpoka. Comici je rabil dve uri, da je priplezal 7 m naprej.

Po silnih naporih so drzni plezalci v neprestani smrtni nevarnosti priplezali še 30 m. Tedaj je že kazalo, da so njihove moči pri kraju in da ne bodo mogli več naprej. Najtrši kavlji so se upogibali pod udarci kladiva, ne da prodrli le en milimeter v steno. Spredaj je naskakoval nepremagljivo steno Giuseppe Dimai. Za 5 m navpične poti po gladki steni je rabil dve in pol ure trdega dela. Velika množica turistov je opazovala drzne plezalce, ki so bili na videz prilepljeni h gladki steni tako, da je obhajala pri pogledu na nje groza tudi najizurjenejše in najhladnokrvnejše turiste. Dež in utrujenost sta končno prisilila pogumne plezalce, da so tudi naslednjega dne opustili svojo drzno namero.

Tretjega dne sta pa znova naskočila nepremagljivo steno samo brata Dimai in Comici. Premagala sta zadnjih 30 m in potem je bilo že jasno, da bosta dosegla vrh Grosse Zinne. Toda končni uspeh sta dosegla šele četrtega dne.
Zmaga nad severno steno Grosse Zinne pomeni največji dogodek v zgodovini alpskih plezalskih tur.

Slovenski narod, 25. avgust 1933 

 

Oznake: ALP, ZGO
eXTReMe Tracker