Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 19.08.1991

  19.08.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID

 

ponedeljek, 19. avgust 1991, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1483

Delo, Šport: ... Tri prvenstvene smeri v zahodni steni Illampuja

Naši alpinisti tudi v Andih v korak z najboljšimi - Poleg prvenstve­nih v Illampuju še ena v steni Huayna Potosi in ženska pristopa
LJUBLJANA — Letošnji dosežki slovenskih alpinistov v Cordilleri Real (Bolivija) so znova dokazali, da naši tudi v Andih trdno drže korak s tistimi, ki kroje kvalitetni vrh. Tudi zadnje tri prvenstvene v SZ steni Illampuja, pa še ena v Z steni Huayna Potosi in dva povsem samostojna ženska pristopa (na Mururato in Huayna Potosi), so dovolj zgovoren dokaz tega.
Dušan Debelak in Tomaž Žerovnik, člana AO Železar-Štore, sta odšla v Južno Ameriko 8. julija. Po petih dneh pa sta že opravila aklimatizacijsko turo: povzpela sta se naokoli 6100 m (tudi 6080, japonska revija Iwa To Yuki, ki ima menda najboljše podat­ke, navaja 6088 m ...) visoko Huayno Potosi v Kraljevski verigi (Cordilleri Real), sorazmerno blizu glavnega me­sta Bolivije La Paza.
Po nekaj dneh počitka pa naprej, v Sorato, prijetno vas na severu Kra­ljeve verige in z džipom ter mulami pod mogočno (severo)zahodno steno Illampuja (6385 m). Tu sta najprej pet dni tovorila opremo in hrano, da sta 24. julija lahko nadelala prve tri raztežaje nove smeri, ki sta si jo zamislila v osrednjem stebru. Tretji raztežaj sta morala zaradi padajočega kamenja speljati kar čez dve strehi. (Bil je naj­težji: po desetih metrih prostega ple­zanja z oceno VII-, pet metrov s hudi­čevimi krempljci, nato pa še 30 m tehničnega, vse skoraj brez pravega varo­vanja.)
Naslednji dan sta v steno vstopila zares. Po pritrjenih vrveh in še šest raztežajev v snegu (eden je bil kombi­niran; naklonina 60-80°), potem pa bivak. Toda že zvečer jima je odpove­dal kuhalnik in ker sta vedela da brez tekočine ob takih naporih ne bi zdrža­la niti dan več, sta že razmišljala o povratku. Zjutraj pa je Dušan le nekako popravil kuhalnik in zvečer sta bila še 300 m višje. Črno steno, za katero sta mislila, da bo ključ smeri, sta preplezala kar prosto. Težave so bile med V+ in VI-, zadnji (kombiniran) raztežaj pa sta ocenila z 90°, V+.
Po zadnjem bivaku (na višini 6200 m) ju je presenetil hud mraz, bilo je pod 20° C. Posebno prva ura pleza­nja je bila zato prava muka, ki jo je spremljal še strah, da bi omrznila. Ko so se končale skale, sta bila 150 m pod vrhom. Toda - sneg je bil tako sipek, da sta o sidirišču, s katerega bi lahko dvignila 35 kg težko transportno vre­čo, lahko le sanjala. Rešitev sta našla le v tem, da sta zavezala vse tri vrvi in splezala 150 m dolg raztežaj.
»Po treh dneh plezanja sva doživela radost vrha. Bilo je vredno truda«, sta oba zatrdila. »Pred nama je bil le še sestop po normalni smeri, ki pa s 30 kg na ramenih tudi ni bil mačji kašelj!«
Čeprav je prvo ocenjevanje in še »na daljavo« nehvaležna naloga, trdi­tev, da je »Skrivnost Alpos« (ED+, VII-, A3, 90°/V+, 50-80°, 1000 m ali 21,50 metrskih raztežajev, 30 h) ta čas ena najtežjih, če že ne najtežjih smeri v tem delu Andov; če upošteva­mo kombinacijo tehnike in prostega plezanja v skali pa tudi ledu. To priz­navajo tudi domači andinisti.
In kdo jima je omogočil (ob njunem izdatnem deležu) to dejanje: ALPOS Šentjur, UNIOR, ZTKO Šentjur, Za­varovalnica Triglav, Armex, Kovinotehna, gostišče Štorman in Adria Airways.

Odprava AO Šmarna gora
Med tistimi, ki so letos obiskali juž­noameriške Ande je bila odprava AO Rašica najštevilčnejša: vodja Matjaž Jamnik, člani pa Miha Kajzelj, Simo­na Košir, Miha Vreča, Mare Vrvec (vsi AO Rašica) in Nataša Pristov (AO Radovljica), pridružila pa se jim je še Tatjana Cerar (AO Domžale). Na poti pa so bili od 28. maja do 1. avgusta.
Po začetnih težavah z zdravjem, predvsem pa vremenom (v gorah je zapadlo meter snega), so fantje v dneh od 12. do 14. junija opravili aklimatizacijski pristop na Huayno Potosi. Teden dni kasneje pa so bili že pod steno mogočnega Illampuja - osrednjim ciljem tudi za njih, le da so si zadali splezati dve novi smeri.
Dne 23. junija so se preskusili še z bivakiranjem na višini 6000 m, Jam­nik in Kajzelj pa sta se naslednji dan po normalni smeri povzpela tudi na Illampu (6385 m). In 25. junija sta Miha Vreča ter Mare Vrevc v osred­njem delu SZ stene preplezala njihovo prvo prvenstveno smer Nad Manana z oceno ED- (VI-, 86°A0, V, 80-70°, 1200 m 12 h).
Matjaž Jamnik in Miha Kajzelj sta v desni del iste stene vstopila 24. juni­ja in se po preplezanih 200 m vrnila v bazo. Dva dni kasneje pa sta začela zares in smer Paris-Texas (ED, VI+, 75°/V-VI,60-70°,1000m) preplezala v 20 urah.
Jamnik in Vrevc sta 5. julija preple­zala novo smer (Indenpendencia: 75°/ 55-70°, 900 m) še v Z steni Huayna Potosi. Ker sta večino smeri solirala, sta za vzpon potrebovala le šest ur.
Dekleta so delovala odvojeno. Tat­jana Cerar, Simona Košir in Nataša Pristov so 19. in 20. junija opravile normalni pristop na (okoli) 5800 m visoko Mururato, 4. in 5. julija pa še na Huayna Potosi.
Odpravi AO Rašica so pomagali: HE Medvode, Belinka, Tovarna celu­loze Goričane, Astra, Ljubljanska banka, KO-TO, Metalka in Kolinska.

FRANCI SAVENC

V osmih urah Ameriška direktna v Druju
Trojica je smučala z najvišjega vrha Evrope Mt.Blanca

LJUBLJANA - Andrej Gaspari (AO Rašica) in Tomaž Jeras (AO Lj.-Matica) sta v vsega osmih urah prosto ponovila Ameriško direktno smer v Z steni (Petit) Druja VII/VI +. 700 m. Nekaj dni kasneje sta se odpravila še v slavno steno Grandes Jorasses. Zaradi slabih razmer (v smeri je bilo veliko ledu in snega, med sestopom v Italijo pa ju je zajel še snežni vihar) pa sta v klasični Cassinovi smeri (TD, VI, 50-70°, 1200 m) na Point Walker morala bivakirati (2. B prvih plezal­cev). In med sestopom še enkrat.
Vsem, ki se v Chamonix šele od­pravljajo, sporočata, da bo letos težko še kaj ugodnih (poletnih) razmer. Hud snežni vihar je Jorasse prekril z debelo snežno odejo, sneg, ki pade avgusta, pa se navadno ne stali več.

Avtobusnemu izletu, ki ga je orga­niziralo PD Jezersko, se je pridružilo tudi nekaj domačih alpinistov ter 15 članov AO Kranj. 29. julija se je 29 udeležencev (od tega 23 prvič) v ideal­nih vremenskih razmerah povzmelo na najvišji vrh Evrope Mont Blanc (4807 m), trije pa so z njega tudi smučali: Drejc Karničar in Peter Sušnik iz AO Jezersko ter Matej Kejžar, član AO Kranj. Začeli so kar naravnost navz­dol, se umaknili nad seraki v levo, na
območje poti do zavetišča Vallot, po tem pa na ledenik Bosson in po njem do koče Grands Mulets. Skupna višin­ska razlika 2000 m, trd sneg, mestoma skorjast, naklonina pa zgoraj 40-50°, spodaj pa 55-60°.

FRANCI SAVENC

Spominski tabor pod Mangrtom
Tradicionalni plezalni tabor pod se­verno steno Malega Koritniškega Mangrta, ki ga vsako leto v spomin Tamare Likar in Pavla Podgornika or­ganizira AO Nova Gorica oziroma Peter Podgornik, bo letos 24. in 25. avgusta.

T. Č.

Tečaj v Manangu
V soboto so iz Zagreba prek Am­sterdama in New Delhija odpotovali v Katmandu inštruktorji enajstega te­čaja za nepalske gorske vodnike v Manangu. Vodja tečaja je Marko Štremfelj, pomagali pa mu bodo dr. Tomaž Ažman, Darja Jenko, Bojan Pograjc in Alenka Jamnik, ki se je pridružila kot pomožni inštruktor.
Letos bo v šoli le tečaj; obnovitvena dela pa bodo morala počakati do prihodnjega leta. V sedanji situaciji je uspeh že to, da so inštruktorji uspeli zbrati dovolj denarja za lastno udelež­bo na tečaju. Pogovori o najemu šole in tečajih za tuje planince, ki naj bi jih v Nepal vodile naše agencije in gorski vodniki, so ta čas v slepi ulici. Nepalci so nam postavili finančne pogoje, ki so za nas povsem nesprejemljivi. Upa­mo, da bomo stvari rešili jeseni, ko v Slovenijo prihaja predsednik nepal­ske planinske zveze Tek Chandra Pokharel. Letošnji tečaj so omogočili: PD Kamnik, ZTKO Kamnik, PD Železničar, KA, KOTG pri PZA, Adriatik, Merkur Kranj, ZAMTES Slove­nije, Jata, Castor, Kočna Kamnik, Oljarica Kranj, ZOIS Radovljica, LEK Ljubljana, Komunalno podjetje Vodovod Jesenice, PD Rašica, SCT, Parkirišča Ljubljana, Javna razsvetlja­va Ljubljana, Toplarna Ljubljana, SMELT, Hermes, Azur Kamnik in številni zasebniki. Samo na ta način smo tudi v teh težkih časih ohranili še eno obliko sodelovanja s svetom. Zdaj so nam take akcije potrebnejše, kot kdajkoli.

P. M.

Obiskala sta Alpe in Dolomite
Janez Kešnar in Marjan Kovač (oba člana AO Mengeš) sta se v začetku tega meseca mudila v Chamonixu in v severni steni Les Courtes v dobrih razmerah ponovila Švicarsko smer (4 ure). Takoj nato sta se preselila v Dolomite in za začetek obiskala skupino Catanaccio nad prelazom Castalunga. Ponovila sta Eisensleekenovo smer (VI/V-VI, 350 m, 3 ure in pol) v Roda di Vael. Naslednji dan (9. t. m.) pa sta plezala v Treh Cinah. Začela sta po smeri Cassin-Ratti (Kešnar prosto) v zahodni Cini, po sestopu pa nadalje­vala še v smeri Comici-Dimai (prosto oba) v Veliki Cini. Za celoto turo sta porabila 14 ur.

T. Č.

Proste ponovitve v Julijcih in Kamniških
V Široki peči sta Aleš Bjelčevič (AAO) in Bojan Počkar (AO Želez­ničar) 10. t. m. v 6 urah ponovila smer Krivic-Cedilnik. Počkar je smer pono­vil prosto na pogled in težave ocenil VII/VII-. Bila je to 1. PP.
V isti steni sta istočasno plezala tudi še Miha Kajzelj in Miha Vreča (oba AO Šmarna gora) in v 8 urah opravila 1. ponovitev Žurerske smeri (VI+/ VI-), ki sta jo prva splezala Karo in Jeglič, poteka pa med Zajedo in Krivic-Cedilnik.
Prav tako isti dan sta v severni steni Triglava Dare Juhant (AO Litija) in Matjaž Wiegele (AO Kamnik) plezala Maratonko (Knez-Romih 1980), ki poteka v območju velike grape in za­jede desno od Čopovega stebra. Po vsej verjetnosti je to 1. ponovitev. Wiegele je plezal prosto (VI+).
In še novica iz Kamniških Alp, kjer je Marko Prezelj v navezi z Andrejem Zabretom (oba AO Kamnik) opravil 1. PP Črne lepotice (VII) v steni Veži­ce.

T. Č.

V Kranju prvenstvo Slovenije
Po junijskem Mastru, na kate­rem so tekmovali samo povablje­ni plezalci, bo na umetni steni v Kranju 7. septembra v organiza­ciji ZTKO Kranj odprto prven­stvo Slovenije v športnem pleza­nju. Prijave za tekmovanje je po­trebno poslati do vključno 2. sep­tembra na ZTKO Kranj, Parti­zanska 37 (tel. 211-235), 64000 Kranj. Štartnina za posameznika zanaša 200 din in jo je potrebno nakazati na žiro račun ZTKO Kranj št. 51500-678-82913. Prija­va mora vsebovati osebne podat­ke tekmovalca, naslov in telefon, priložiti je potrebno kopijo doka­zila o plačani štartnini. Omenimo naj, da so pogoji za nastop (težav­nost preplezanih smeri) takšni, kot jih predvideva pravilnik podkomisije za športno plezanje (mladinci: na pogled 6c, z rdečo piko 7b, mladinke: 6a oziroma 6c, člani: 7a oziroma 7c, članice: 6b oziroma 7a). Ob prijavi je potreb­no navesti smeri, ki ustrezajo tem pogojem. Organizator opozarja, da nepopolnih prijav ne bo mogo­če upoštevati.
Tekmovanje bo izvedeno v enem dnevu. Kvalifikacije se bodo začele ob 10. uri, finale (10 moških in 5 žensk) pa bo popol­dan. Točen čas bo še objavljen, prav tako tudi vse potrebne do­datne informacije.

T. Č.

Oznake: AN, PrV, USP, VTG
eXTReMe Tracker