Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kraljevi par na lovu v Kamniški Bistrici

Jutro (1932): Prekrasen lovski dan ob vznožju gorskih velikanov — Ves potek lova je bil posnet za zvočni film

Kamnik, 3. avgusta 1932
V ponedeljek kmalu po sedmi uri zjutraj je hitel skozi Kamnik dvorni avtomobil, v katerem so nekateri spoznali Nj. Vel. kralja in kraljico, oba oblečena v zeleno lovsko obleko. Takoj se je raznesel po Kamniku glas, da je odšla kraljevska dvojica na lov v Kamniško Bistrico. V njihovem spremstvu so bili samo maršal dvora, ad. Gačnik in direktor dvornih lovišč inž. Dimnik.
Ob pol 9. so se ustavili avtomobili pred mostom ob izviru Kamniške Bistrice, kjer so že čakali kraljevo dvojico in njihovo spremstvo osedlani konji, na katerih so odjezdili naprej do lovskega dvorca onkraj Bistrice. Po kratkem odmoru in razgovoru sta Nj. Vel. kralj in kraljica s spremstvom odjezdila proti Žagana peči in dalje v lovišče na Pode. Pri Žagani peči so sprejeli kralja in kraljico lovci z lovskim pozdravom: »Lovski blagor. Veličanstvo!« — nakar sta kralj in kraljica odgovorila: »Hvala vam, lovci!«

Prizor prihoda kraljeve dvojico k Žagani peči in pozdrav z lovci je snemala s ton filmsko aparaturo neka češka ton filmska družba, ki je prispela v Bistrico že prejšnji večer z Bleda, kjer je že dalj časa na delu. V Bistrici je filmala izvir, turistovski dom, iz najlepših razglednih točk pa vse Kamniške planine. Filmali so tudi ves potek lova.

Kamniški sreski gozdar Viktor Presl in gozdar državnih gozdov na Bledu Ogris sta spremila Nj. Vel. kralja in kraljico na stojišča. Točno ob 11. je strel iz puške naznanil pričetek lova, ki je nato trajal do pol 14. popoldne. Lovska sreča je bila Nj. Vel. kralju in kraljici zelo mila. Zalet gamsov na stojišča je bil velik. Nj. Vel. kralj in kraljica sta izbirala med najlepšimi samci.
Nj. Vel. kraljica je takoj na dva strela pogodila dva lepa gamsa, kasneje pa še enega. Nj. Vel. kralj je tudi ustrelil tri gamse, adjutant podpolkovnik Pogačnik pa enega.

Ob pol dveh je bil lov zaključen in Nj. Vel. kralj in kraljica sta se vrnila po isti poti zopet nazaj k lovskemu dvorcu ob izviru Bistrice, kjer je bilo pripravljeno kosilo na prostem, na kraju, od koder je bil krasen razgled na Brano, Skuto, Grintovec in druge gorske velikane Kamniških planin.
Vreme je bilo krasno, kristalno čisto nebo pa je bilo brez najmanjše sence oblaka. Le tu pa tam se je iz kake dolinice dvignila lahna meglica, katero pa so pekoči sončni žarki takoj razpršili, da so se iz nje kakor iz tenke svilene koprene zopet pokazali trdi obrisi skalnih velikanov. Pogled nanje je bil res diven in Nj. VeL kralj je izrazil svoje občudovanje nad krasoto tega najlepšega dela Kamniških planin in nad krasnim razgledom ter se je zanimal za imena vrhov, ki so žareli v lepem julijskem soncu in ponosno zrli na zeleno trato ob izviru Bistrice.

Po odhodu sta Nj. Vel. kralj in kraljica pregledala lovski plen, ob katerem sta se pustila v družbi na lovu zaposlenih lovcev in gozdarjev filmati. Ob tej priliki je direktor dvornih lovišč inž. Dimnik izročil kralju in kraljici — kakor je to pri lovih običaj — v gamsovo kri pomočen smrekov vršiček, katerega sta si kraljevska lovca zataknila za klobuk.

Ob lovskem plenu so bili filmani tudi vsi lovci in gonjači, ki so po stari lovski navadi zapeli par lepih narodnih pesmi.
Pesmi: Rože je na vrtu plela, Jaz pa pojdem na Gorenjsko in še dve koroški narodni so operaterji posneli za ton film.

Videlo se je, da sta Nj. Vel. kralj in kraljica izredno zadovoljna s potekom lova. Bila sta nadvse ljubezniva in sta se prav po domače pogovarjala z lovci. Nj. Vel. kralj je ob odhodu podaril gonjačem za izredno uspeli lov veliko nagrado.
Po 16. uri sta Nj. Vel. kralj in kraljica med velikim navdušenjem in živahnimi živio klici krenila peš do avtomobilov, ki so čakali pred mostom ob izviru Bistrice, in se nato odpeljala po Bistriški dolini v Kamnik in naprej na Bled.
To je bil od l. 1922 drugi lov Nj. Vel. kralja v Kamniški Bistrici. Ne dvomimo, da bo odslej Nj. VeL kralj s kraljico še pogosteje pohitel v Kamniško Bistrico, kjer bo na idilični zeleni ob izviru Bistrice pod veličastnimi gorskimi velikani našel ves oddih in prijetno lovsko razvedrilo.

Jutro, 4. avgust 1932


Slovenec, 4. avgust 1932



 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti