Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 12.07.12

Primorski dnevnik: Izlet na Vrtačo / Izlet v območje gore Ferro / Izlet na Veliko Babo / Enotedenski izlet v park Pollino

Izlet na Vrtačo

V nedeljo, 8. julija, se je 8 članov SPDT udeležilo z društvenim kombijem izleta na Vrtačo (2181m, na fotografiji spodaj). Nanjo smo se podali z mejnega prehoda Ljubelj. Imeli smo srečo, da je delovala žičnica, ki nas je pripeljala mimo koče na Vrtači do doma na Zelenici (1536m), tako da smo prihranili čas in energije za nadaljnji vzpon. Takoj smo od doma krenili, v lepem sončnem vremenu na pot, ki se najprej vzpenja po južnih pobočjih Vrtače in deloma poteka skozi gozd, deloma pa čez prostrana melišča. Na razcepu poti za Stol smo zavili desno in po strmi poti skozi pas rušja, višje pa čez obsežna travnata pobočja, prisopihali do zahodnega stranskega grebena Vrtače. Po njem smo se po zelo strmih pobočjih dvignili do glavnega skalnatega grebena in mu nato sledili vse do vrha Vrtače, kamor smo prispeli okoli 10:30. Kake tričetrt ure smo nato v zavetju pred vetrom na severni strani pod avstrijskim spomenikom (cepin z vrvjo) malicali, dajali jest koščke kruha in jabolka ptičem, se razgledovali po Koroški in Gorenjski in na bližnjem glavnem vrhu vpisali v knjigo in slikali. Ob poti navzdol smo nato imeli več časa opazovati bogato floro tudi s planikhmi in murkami. Občasno se je pooblačilo, tako da je bila hoja nekoliko bolj prijetna. Ob pol ene smo si privoščili počitek in kosilo v lepem, na novo zgrajenem domu na Zelenici. V dobre pol ure hoje smo se nato spustili do parkiranega kombija in bili ob petih že doma. Udeleženci se zahvaljujemo Walterju za varno vožnjo in Marku, ki je dal idejo za ta izlet.  (SR)

Izlet v območje gore Ferro

Za prihodnjo nedeljo, 15. julija, pripravlja tržaško planinsko društvo avtomobilski izlet (na razpolago bo tudi društveni kombi) v območje Sappade. S sedežnico Sappada 2000 se bodo udeleženci izleta povzpeli do istoimenske koče na višini 1852 m in si tako prihranili vzpon po strmi smučarski progi. Nato se bodo povzpeli na visoko planoto imenovano Laghi d'Olbe (2164 m), ki se razprostira pod vrhom gore Ferro (2347 m) in njenim mogočnim istoimenskim grebenom. Ta visoka planota, ki jo krasijo tri majhna ledeniška jezera, v katerih se zrcalijo okoliški vrhovi, je nedvomno eden najlepših in najbolj sugestivnih ciljev celotnega območja. S planote se nam odpira čudovit razgled na venec mogočnih grebenov in vrhov dvatisočakov, ki obdajajo območje Sappade. Pot članov STDT-ja se bo nato nadaljevala proti vrhu gore Lastroni (2449), ki spada prav tako kot Monte Ferro, območje mogočnega masiva Rinaldo.
Odhod ob 6.30 s trga v Sesljanu. Izlet ni posebno zahteven, predvidoma štiri do pet ur hoje. Nujna je planinska oprema. Za morebitne informacije in za vpis prosimo člane, da pokličejo na tel št. 040 41302S (Marinka ) ali na tel. št. 040 2201455 (Livio).

Izlet na Veliko Babo

Predzadnjo nedeljo v mesecu juliju, točneje 22.06., se bodo člani Slovenskega planinskega društva Trst podali v Julijske Alpe, tokrat na Veliko Babo. Tura se bo začela pri domu K. Juga v Lepeni; pot se bo nadaljevala mimo Krnskih jezer proti pobočju Velike Babe in se vzpenjala po strmem, deloma travnatem deloma kamnitem in z ruševjem poraslem pobočju na vrh te lepe, razgledne in manj obljudene gore. Pot je zanimiva, lepa in skrbno označena, brez prepadov, primerna za vse pohodnike; vendar dolga (predvidoma 7-8 ur hoje ) in naporna, saj je višinska razlika 1316 m. Na izlet se bomo podali z osebnimi avtomobili. Za morebitne informacije in za vpis prosimo člane, da pokličejo na tel št. 040413025.

Enotedenski izlet SPDG v park Pollino

Skupina devetindvajsetih članov Slovenskega planinskega društva Gorica se je prejšnji petek vrnila z enotedenskega izleta v Bazilikato in Kalabrijo. Glavni cilj izleta je bil narodni park Pollino, ki meri okrog 200 kvadratnih kilometrov in ki sega na območje dveh dežel, Bazilikate in Kalabrije.
Poleg planinskega dela - vzpon na Serra delle Ciavole in na Monte Pollino - so si izletniki ogledali niz kulturnih in zgodovinskih zanimivosti: mestece Rotondo, paleontološko in arheološko najdišče v jami Romito pri kraju Papisidero, mestece Mormanno, mestece Civita/Cifti, kjer živi močna albanska skupnost.
Na poti iz Gorice v Rotondo se je ponudila tudi priložnost za krajši ogled območja znanega z imenom Piccole dolomiti lucane in kraja Pietrapertosa dobrih 30 kilometrov jugovzhodno od Potenze. Naselje, grajeno na nadmorski višini preko 1000 metrov (1088 m), se zajeda pod ogromno skalnato sleme, ki ga sestavljajo gmote najrazličnejših oblik. Kraj je znan tudi zaradi žičnice »Vo- lo dell'angelo«, ki je speljana nad dolino in na kateri se preizkušajo ljubitelji adrenalinskih športov.
Prav tako zanimiv je bil, ob povratku, krajši ogled starega dela mesta Matera, ki je uvrščeno v seznam svetovne kulturne dediščine. Pot skozi Al- tamuro in Gravino pa je bila priložnost tudi za krajši postanek (in fotografiranje) zadnjih ostankov velikega vojaškega taborišča, (nekdanje kazermete), ki je med drugo svetovno vojno najprej gostilo angleške vojne ujetnike, zatem pa je bilo tu skoncentriranih na tisoče Primorcev, ki so jih konfinirali v takoimenovane poseben bataljone.
Taborišče je bilo kasneje baza, kjer so novačili pripadnike prekomorskih brigad, ki so jih nato iz Barija (okrog 60 km daleč) z ladjami vozili na Vis in dalje v Dalmacijo. Na planinskih izletih in ogledih kulturnih zanimivosti je goriške planince spremljal pooblaščeni vodič. Izredni so bili občutki ob srečanju z večstoletnimi primerki posebnega bora, ki na Apeninskem polotoku raste samo na območju Pollina, bližnje sorodnike pa ima na Balkanskem polotoku.
Sprejem in oskrba v hotelu Miramonti v Rotondi, sta bila zgledna. Vtisov in lepih spominov - mimo hude pripeke - se je nabralo res velliko in jih bomo posredovali posebej.


 

 12.07.2012

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46049

Novosti