Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Guido Magnone (1917 -2012)

Guido Magnone
22. februar 1917 - 9 julij 2012


GHM: Décès du célèbre alpiniste Guido Magnone

Montagna TV: É morto Guido Magnone

Cultura de montania.com.ar: 1° Ascención del Fitz Roy expedición francesa

01.07.2010

četrtek, 12. julij 2012, ob 21:29, Boris Štupar, ogledov: 1749

Pariz, Francija – V častitljivi starosti 95 let je umrl francoski alpinist Guido Magnone, eden od najuspešnejših plezalcev med leti 1950 in 1960.

Alpinist in kipar italijanskega porekla je podpisan pod nekaj zgodovinskih dogodkov v alpinizmu: Fitz Roy v Patagoniji, zahodno steno Druja, Mont Blanc, Makalu ...

Guido Magnone je bil rojen v Torinu leta 1917, vendar se je po nekaj letih s starši preselil v Francijo. Tam je kmalu začel s svojo strastjo do umetnosti, zlasti kiparstva, ki je vodila do vpisa na Akademijo za likovno umetnost v Parizu. Leta 1942 je odšel v Chamonix in prvi pogled na Mont Blanc je v njem vzbudil močno strast do plezanja in osvajanja vrhov.

Po začetnem uvajanju je bila najprej na vrsti Patagonija s prvim vzponom na Fitz Roy.
Vzpon je bil dolg in težak, zaznamovan s tragično smrtjo Jacquesa Poincenota, ki je utonil med prečenjem reke Fitz Roy. Magnone in Terray sta kljub temu vztrajala, v krutih vremenskih razmerah, z vetrom, ki je včasih pihal več kot 200 kilometrov na uro, in 31. januarja 1952 (po nekaterih virih tudi 2. februar) dosegla uspeh.
Nekaj mesecev kasneje je Magnone v zahodni steni Druja. Lucien Berardini in Adrien Dagory in Marcel Lainé so bili njegovi soplezalci v smeri, ki je po zaslugi inovativnega pristopa, ki je bil zagotovo pred takratnim plezalnim dojemanjem, dosegla velik odmev.
Leta 1955 je bil Magnone v francoski odpravi, ki je kot prva osvojila Makalu (8462 metrov). Naslednje leto je bil izvoljen za predsednika Groupe de Haute Montagne in bil na čelu do leta 1965. Leta 1962 mu je uspel prvi vzpon na Chacraraju, Peru, spet z Lionelom Terrayem. Leta 1964 je Magnone ob 75. obletnici odprtja Eifflovega stolpa opravil vzpon z Renéjem Desmaisonom, Lucienom Berardinijem in Robertom Paragotom, ki je bil posnet in predvajan na Evroviziji.

Dober alpinist - star alpinist

V poznejših letih se je začel ukvarjati z vzgojo mladih. Od leta 1977 pa se je posvetil izključno kiparstvu in napisal nekaj knjig o svojih dveh največjih strasteh: umetnosti in gorah.

Od Andov do Himalaje

 

eXTReMe Tracker