Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Pariz z nečim več

Dnevnik.si, Pogovor - Gregor Terzič: Mina Markovič slovenska plezalka

Slovenska plezalka Mina Markovič tudi v letošnji sezoni prikazuje odlične nastope. Na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Instu na Tirolskem je v soboto zasedla drugo mesto in zaostala le za Japonko Momoko Odo. "V Instu je do finala šlo vse v najlepšem redu. Vse smeri sem preplezala do vrha in tudi po polfinalu zanesljivo vodila. V finalu pa sem delala manjše napake, ki so mi pobirale moči.

Na koncu je bilo vse skupaj dovolj za drugo mesto, s katerim sem zadovoljna. Do naslednjih tekem pa lahko še nekaj malega zanesljivo dodam," je dejala Markovičeva, ki jo v nadaljevanju sezone čaka izredno natrpan urnik z vrhuncem v Parizu, kjer bo od 12. do 16. septembra na sporedu svetovno prvenstvo v težavnostnem in balvanskem plezanju.

V finalu v Instu nobena tekmovalka ni preplezala smeri do konca. Kaj je botrovalo temu?
Pri plezanju v vsakem krogu postavijo drugačno, novo smer. Po navadi se težavnost smeri stopnjuje in tako je bilo tudi tokrat. To pa z namenom, da v finalu dekleta lahko pokažemo vse, kar znamo in zmoremo.

Lani ste osvojili prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanja. Verjetno je letos cilj enak?
Želim pokazati dobro formo in plezanje na vseh tekmovanjih. Predvsem je to pomembno v finalih, ko se odloča o končnih uvrstitvah. Verjamem, da me lahko takšna mentaliteta znova popelje na prvo mesto v končni razvrstitvi težavnostnega plezanja.

Poleg težavnostnega tekmujete tudi v balvanskem plezanju. So priprave temu prilagojene?
Balvansko in težavnostno plezanja sta povsem različni disciplini. Načeloma bi morale biti povsem drugačne priprave, a sem sama osredotočena predvsem na težavnostno plezanje. Vseeno pa sta moja fizična pripravljenost in absolutna moč na zelo visokem nivoju, kar mi omogoča visoke uvrstitve tudi v balvanskem plezanju brez kakšne posebne priprave.

V začetku septembra vas čaka master tekmovanje v Arcu, kamor so vabljeni najboljši športni plezalci na svetu.
V Arcu je na master povabljenih šest najboljših plezalk na svetu v težavnostnem in balvanskem plezanju. Povabljena sem bila na obe tekmovanji in se jih bom tudi udeležila, tako da bo urnik precej natrpan. Bo pa pred mastrom izvedeno še odprto tekmovanje, kamor se lahko prijavijo vsi in najboljših par tekmovalcev iz odprtega tekmovanja bo lahko potem nastopilo tudi na mastru, ki je v Arcu eden najstarejših in zato izredno priznan.

Od 12. do 16. septembra pa nato prihaja vrhunec sezone - svetovno prvenstvo. Verjetno ste formo tempirali tako, da bo najboljša ravno v Parizu?
Celo leto stremim k temu, da bi bila forma konstantno na najvišji ravni, kar mi zaenkrat tudi kar dobro uspeva. Zagotovo pa bom za svetovno prvenstvo nekaj malega dodala. V Parizu ne nameravam ničesar prepustiti naključju. Vse mora biti v najlepšem redu.

Ste kaj spremljali olimpijske igre v Londonu?
Če nisem bila na treningu, sem doma z veseljem pogledala dogajanje na olimpijskih igrah. Predvsem atletiko in finalne nastope slovenskih športnikov, za katere sem močno držala pesti.

Upate, da se bo kdaj v druščini olimpijskih športov znašlo tudi plezanje?
Plezanje je na seznamu športov, ki so predlagani za olimpijske igre leta 2020. Drugo leto se bo odločalo, ali bo sprejeto v olimpijsko druščino ali ne.

Gregor Terzič
Foto: Jaka Adamič

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti