Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.07.12

Plezalna aktivnost na vrhuncu

Lep vikend je povzročil pravo norišnico po stenah tako pri nas kot v trdni kamnini Dolomitov.

Naše gore

Še od prejšnega tedna velja omeniti vzpon Andreja Ercega in Nastje Davidove v Šitah, v smeri Das ist nicht kar tako (7b+, 350 m) ter vzpon Boruta Kozlevčarja in Nejca Klemenčiča v Mangartu v kombnacij smeri Cozolinova zajede in Mihelič – Žumer.

Ta teden je seznam vzponov še daljši kot pretekli teden. Luka Krajnc in Luka Lindič sta opravila prvo prosto ponovitev smeri Dotik plahega angela (VIII+, 500 m) v Ojstrici. Več o vzponu je bilo že objavljeno. V sosednji steni Krofičke je bila opravljena prav tako prva ponovitev smeri Iluzija (VI/IV, 180 m).
Prav tako je bilo zaznati aktivnost v večini sten v Kamniško-Savinjskih Alpah in sicer od Križevnika pa do Grintovca. Poleg klasičnih, pogosto plezanih smeri je vredno omeniti ponovitev redko plezane Vojkine smeri (V+, 460 m) v zahodni steni Brane. Plezalo se je tudi v Raduhi, kjer sta Marko Mavhar ter Tadej Kračun ponovila Marjanovo, Zdenkijevo, Študentsko in Zagorčevo smer.

Marjanova

Dobra skala v Marjanovi smeri v Raduhi.

V Julijskih Alpah je bilo zaznati aktivnost v praktično vsaki steni. V naši najmogočnejši Steni so se slišali plezalni vzkliki iz mnogih smeri. Omeniti velja ponovitve Peternelove smeri v kombinaciji s Skalaško, Helbe, plezanja v Sfingi v smeri Kunaver-Drašler, smereh v zahodnem delu Triglavske stene, ter zanimiv poizkus ponovitve ene od lanskih prvenstvenih smeri Frančka Kneza Kaplje (VI, 450 m).
Tudi nad dolino Krme je bilo živahno od Debele peči pa do Velikega Draškega vrha, kjer sta poleg oblegane DKV, ponovitev doživele tudi Viktorija ter Lomska smer.

Tipala se je tudi skala v trdni skali Zahodnih Julijcev. Gneča je bila v stenah nad dolino Belih vod, ter nad malo manj oblegano dolino Belega potoka. Plezalo se klasično Krobath – Metzger v Trbiški Krniški špici, ponovitev pa je doživela tudi sosednja redkeje plezana Piussijeva smer.

Razno

Poleg ekipe SMAR, ki je opravila nekaj odličnih vzponov, sta bila v Dolomitih tudi Peter Juvan in Jernej Arčon. Plezala sta Raz kortinških veveric v Zahodni Cini ter moderno Ötzi Trifft Yeti v Mali Cini.

Pretekli teden je bila v prostorih PZS predstavitev reprezentance SMAR ter alpinističnih odprav v letu 2012. Več na povezavi.

Objavljeno je bilo tudi poročilo odprave Denali 2012, na pot pa je krenila odprava K7.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vris

skica

dotik

stant

Dotik plahega angela, Ojstrica. Fotografije: Luka Krajnc in Luka Lindič

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti