Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

K7 2012

PZS: Danes je z Brnika odpotoval Urban Novak (26, AO Kamnik), vodja odprave, ki se mu bosta v Pakistanu pridružila še ostala dva člana odprave - Američana Hayden Kennedy (22) in Kyle Dempste (28).

Glavni cilj odprave je v alpskem slogu preplezati vzhodno steno glavnega vrha K7 (6934 m), trajala pa bo od 29. junija do 9. avgusta 2012.

Lanskoletna odprava Charakusa 2011 v dolini Charakusa, kjer se nahaja tudi K7, je bila pod vodstvom alpinista Urbana Novaka zelo uspešna. Člana odprave Luka Stražar (AAO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica) sta namreč za prvenstveno smer Sanjači zlatih jam na K7 West prejela letos zlati cepin.

Cilji

Pakistan, Karakoram, Charakusa: še nepreplezana vzhodna stena glavnega vrha K7 (6934 m) po novi smeri v alpskem slogu; šesttisočak levo od Hassana (~6300 m) in Faroli (~6300 m).
Poleg teh cilje je v dolini še nepreplezan šesttisočak, ki bi bil zanimiv cilj v obdobju aklimatizacije.

Zakaj smatrate, da je cilj zanimiv?
Dolina ponuja pravo igrišče za vsestranskega alpinista, saj omogoča zahtevne vzpone v skali, mešanem terenu, ledu in snegu v alpskem stilu. Zaradi te pestrosti omogoča izbiro cilja glede na dane razmere. Tukaj lahko alpinist razvije in pokaže svoje znanje, pravilno presojo, intuicijo in domišljijo pri vsakem vzponu. Ker so vrhovi v Charakusi do 6500 m n. m.v. brez takse se lahko za sam cilj odločamo na mestu samem.
Vzhodna stena glavnega vrha K7 še ni preplezana. V njenem skrajno levem delu (J-JV stena) sta bila opravljena dva poizkusa. Leta 2001 so poizkusili Conrad Anker, Jimmy Chin in Brady Robinson. Nekoliko bolj levo leta 2007 Kelly Cordes in Scott DeCapio. V vzhodni steni, v vpadnici vrha pa smo leta 2011 poizkusili Kyle Dempster, Hayden Kennedy in Urban Novak. Na višini 6200-6300 m smo morali obrniti zaradi poslabšanja vremena.
Menimo, da je smer vredna ponovnega obiska: bila bi v celoti samostojna, vstop se nahaja na koncu ledenika (ledenik med glavnim vrhom K7 ter Link Sarjem), je kompleksna ter strma. Kljub temu, da smer poznamo do višine 6300 metrov pa je zgornji del še neznanka. Stena ponuja tudi kakšno drugo možnost vzpona.
Na glavni vrh K7 do sedaj vodita dve smeri: Japonska iz leta 1983 (preplezana v klasičnem, ekspedicijskem slogu) ter solo smer Steva Housa iz leta 2004. Japonsko smer sta leta 2004 na alpski način ponovila tudi Doug Chabot in Bruce Miller.

Ostali cilji (aklimatizacija in rezervni cilji):
V času aklimatizacije so predvideni vzponi v skalnih stolpih in grebenih, med katerimi s svojo drzno obliko definitivno izstopa granitna piramida Nayser Brakk (ok. 5200 m). Poleg skalnih smeri pa je izredno zanimiv cilj vzpon v Farolih (ok. 6300 m). Gre za skupino treh vrhov, ki so posamezno že bili preplezani (na vsak vrh le po ena smer). Opcija v procesu aklimatizacije je dodati novo smer na enega izmed vrhov. Poleg omenjenih vrhov in dolgih grebenov pa v dolini najdemo še veliko število drugih ciljev, ki bi lahko prišli v poštev v primeru težav z vremenom. Kot že omenjeno je eden izmed bolj zanimivih ciljev še nepreplezan, samostojni vrh (~6200 m) levo od Hassana.

Pripravila Zdenka Mihelič

28.06.2012

 
Urban Novak se je udeležil že več odprav: Satopant 2007, Aljaska 2008, Pharilapcha 2009 in Gašerbrum 2010, odpravo Charakusa 2011 pa je uspešno vodil.


Hayden Kennedy in Kyle Dempste; vse fotografije arhiv odprave


Risk.ru/G-L: Jugovzhodna stena masiva K 7 West

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti