Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska trilogija

PS Bazovica je uspešno opravila največji projekt do sedaj - istočasno smo se v treh skupinah povzpeli na Triglav, Dinaro in Vojak na Učki, najvišje vrhove Slovenije, Hrvaške in Kvarnerja

Pokazati hrvaškim prijateljem lepote Slovenije in slovenskim malo znane lepote Hrvaške, utrditi zveze med društvi in širiti planinsko idejo so bili osnovni povdarki projekta „Planinska trilogija“, ki so ga kot del proslave desete obletnice delovanja zasnovali planinci Planinske skupine Kulturno prosvetnega društva Bazovica z Reke.

24. junija, neposredno pred Dnevom državnosti ki ga Republika Slovenija in Republika Hrvaška praznujeta 25. junija, so se planinci Bazovice v treh skupinah istočasno povzpeli na najvišji vrh Slovenije Triglav, najvišji vrh Hrvaške Sinjal na Dinari ter Vojak na Učki, najvišji vrh Kvarnerja, kraja v katerem Bazovičani živijo in delujejo. Vse tri vrhove so dosegli ob približno istem času. Malo pred dvanajsto uro so vzpostavljene telefonske zveze med vrhovi in na ta način so simbolično povezane dve državi. Skupno je v projektu sodelovalo čez 130 planincev iz 13 društev iz Slovenije, Hrvaške in Tržaškega v Italiji. Razen vzpona na Triglav so prijatelji iz hrvaških planinskih društev lahko še uživali v ajdovih žgancih in kislemu mleku na planini Konjščici nad Bohinjem ter lepotah Blejskega jezera, dočim so prijatelji iz slovenskih in tržaških društev uživali v za njih pripravljeni folklorni prireditvi na kninski trdnjavi in lepotah Topoljskega buka, slapa reke Krčić ki pada neposredno v izvir dalmatinske lepotice reke Krke.

 

Projekt sta podprli krovni organizaciji slovenskih in hrvaških planincev Planinska zveza Slovenije in Hrvatski planinarski savez. Pohoda na Dinaro se je udeležil član IO HPS gospod Mladen Čubrilo. Pri vzponu na Triglav pa so veliko pomagali vodniki in člani PD RTV Ljubljana in PD Iskra. Medijski so vzpone spremljali Radio Slovenije Val 202 z neposrednimi vključitvami z vseh treh vrhov in Hrvatski radio – Radio Rijeka z vključitvijo z Vojaka na Učki.

Darko Mohar
Fotografije: Darko Mohar, Mirjana Brumnjak, Anita Hromin

  ......2012

Z vzpona na (nam manj znano) Dinaro


 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ POH Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti