Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.08.1976

Delo, Šport: ... Pik Korženevske

Prva bosansko - hercegovska alpinistična odprava je odšla na pot letos, 12. julija, in sicer v sovjetski Pamir, na mednarodni alpinistični tabor »Pamir 76«. Prvotno je ka­zalo. da se bodo morali za­dovoljiti s Pikom Lenina (7134 m), tretjim najvišjim vrhom SZ, čeprav so bili prijavljeni za vzpon na Pik Komunizma (7495 m, naj višji vrh). Kaj se je zgodilo potem, da so kre­nili na četrti »sedemtisočak«, 7105 metrov visoki Pik Korženevske, na katerem Jugoslo­vani še niso bili, za zdaj ni znano.
Po zadnjih podatkih so 26. julija prišli na ledenik Moskvina (4800 m) in dan kas­neje postavili prvi višinski tabor (5200 m). Naslednja dva dni sta sledila še drugi (6000 m) in tretji (6400 m), čeprav jih je že pošteno oviral sneg. 30. julija pa so bili v »četver­ki« na 6700 metrov. Zopet je snežilo in zadnjega julija, ko so krenili proti vrhu, so se začeli prožiti tudi plazovi. Umik je bil nujen, čeprav so že presegli 7000 metrov. Odšli so v nižja taborišča. Ka­ko je bilo kasneje, še ne ve­mo.

Še enkrat Čihulova smer
Janez Marinčič in Maks Trop (oba Matica) ste tretja ponavljalca Čihulove smeri v Široki peči, za katero velja, da je ena najtežjih pri nas. (Marinčič je izjavil, da je po težavah enakovredna Črni ste­ni, je pa več kot enkrat višja!) V steno sta vstopila v soboto zjutraj in pred dež­jem prišla do bivaka prvih ponavljalcev. V nedeljo sta nato navsezgodaj nadaljevala, toda le do 13. ure, ko ju je ustavila sodra, ki je prešla v sneg. Drugi bivak sta si vsa premočena preuredila kar na ozki polički in v ponedeljek srečno izplezala po novi va­rianti (10 raztežajev IV-V), ki ju je privedla v Škrbino ne­koliko levo od vrha. Skupaj sta plezala 24 ur.

Posledice potresa
Novice o tem, da je letošnji potres, katerega epicenter je bil v sosednji Italiji, pri­zadel tudi Julijske Alpe, so vedno pogostejše. Stane Belak, ki je z Ničom Kregar­jem v soboto ponovil Dibonov raz Široke peči, je povedal, da je smer sedaj izredno krušljiva, celo bolj kot Čihulova, v kateri pa je tudi opazil večje spremembe. Več­je spremembe so naši plezalci opazili tudi v Zahodnih Julijcih.

Novice iz AOŽ
Iz Francije sta se vrnila člana AO Železničar Gita Vu­ga in Igor Gruden. Povedala sta, da sta 9. julija ponovila »Greben metuljčkov« v Aiguile du Peigne (500 m, V-), 15. julija pa sta opravila še na­šo prvo ponovitev Frendojevega stebra v severni steni Aiguille du Midi (1200 m, IV+ , kombinirana smer).

Slovenska smer v Vevnici
Franc Jeromen in Tine Mi­helič sta 23. julija v kratkem presledku med dežjem preple­zala Punta Desperazione (IV, 200 m), dan za tem pa skiupaj z Marjanom Ostermanom in. Jožetom Žumrom (vsi AAO) še »Dvojni raz« (Palla del Rifugio in Sass d’Ortiga: 900 m, IV-V.
V četrtek, 29. julija, pa sta Mihelič in Žumer preplezala novo smer v severni steni Vevnice (500 m, V, 8 ur), ki poteka desno od »Desne sme­ri« Piussija. Dva dni za tem sta bila uspešna še v Rako­vi špici. V desetih urah sta ponovila Rdečo zajedo, čeprav ju je malo pod vrhom ujel dež.

Tržiški AO
Marjan Gros in Janez Lon­čar sta 26. julija v 10 urah ponovila Kuffnerjevo smer (IV) v južni steni Mount Maudija. V steni sta imela precej novega snega, med se­stopom pa ju je hudo oviralo neurje z meglo.
Zadnjega julija pa so tržiški alpinisti zabeležili še tri lepe ponovitve. Borut Bergant in Iztok Tomazin sta ponovila Raz mojstranških veveric v Sfingi (sedma ponovitev). Slavko Frantar in Jože Roz­man sta preplezala Zahodno zajedo v Triglavski steni, Filip Bence in Dušan Markič pa »Direttissimo« v Stenarju (peta ponovitev).

Avstrijska smer v Les Courtes
Peter Markič ter brata An­drej in Marko Štremfelj (vsi Kranj) so 15. julija v 10 urah ponovili Avstrijsko smer v Les Courtes. Smer poteka le­vo od Švicarske, je kombini­rana (900 m. V-, 50—56 sto­pinj) in nekoliko lažja od te. Razmere v spodnjem delu so bile slabe (težka krajna poč, črn led, požled), v zgornjem delu pa zaradi novozapadlega snega nekoliko boljše.
V soboto pa sta Marko Štremfelj in Nejc Zaplotnik v 13 urah ponovila Ljubljansko smer v triglavski steni. Že pred izstopom ju je ujel dež.

AS Škofja Loka
Člani novoustanovljene sek­cije pri PD Škofja Loka pri­dno plezajo in posegajo tudi že po težjih smereh. V sobo­to sta Franc Bernik in Tone Jankovec v 10 urah ponovila Zajedo v Šitah.

Nova smer v Brani
V nedeljo sta Stane Kle­menc (Domžale) in Miro Štebe (Mengeš) preplezala novo smer v zahodni steni Brane. Smer (400m, IV) poteka po velikem belem stebru v le­vem delu stene, vstop pa je v Kotliški grapi, že v steni ju je dobil dež, na grebenu Brane pa sta doživela pravi vihar s sodro in snegom.

Odšli v Taurus
V ponedeljek je z vlakom odšlo v Turčijo prvih pet čla­nov odprave, ki jo je organi­ziral AAO. Čez teden dni jim bosta sledila še dva. Odprava bo delovala v Taurusu, v področju, ki si ga je ogledala že prva odprava (1968), napoti pa bodo približno mesec dni.

V Durmitor

Čeprav planinsko-alpinistični vodnik po Durmitorju, ki ga že nekaj let pripravlja naša Planinska založba, še ni pri­šel v tiskarno, je za to gor­stvo vedno večje zanimanje tudi med slovenskimi planin­ci. V torek se je v to gor­stvo (z vlakom) napotila tudi skupina 10 članov MO in 3 članov AO iz Domžal In Mengša.

Novice iz ENSA
Janez Ažman in Cene Kra­mar (oba Kamnik) sta naša letošnja zastopnika na velikem mednarodnem alpinističnem ta­boru (16 držav) ENSA v Chamonixu. Toda tako kot vse druge, tudi njiju ovirajo sla­be vremenske razmere. Želela sta plezati Grand Pilier d’An gle (Cecohinel-Nomine). Toda slabo vreme in pomanjkanje ledu v spodnjem delu ju je zavrnilo. Še pred tem sta se zaradi preširoke obrobne poči obrnila pod coluarjem Lagarde (Les Droites). Po zadnjih podatkih pa sta nato vendarle uspela preplezati smer Dufour- Frehel v Grand Pilier d'Angle.

Mt. Rosa in Weisshorn
Dušan Kregar, Bojan Pollak in Tone Škarja (vsi AO Kam­nik) so 18. julija v 18 urah (bivak med sestopom) preple­zali vzhodno steno Monte Ro­se (Nordend): 1600 m, V. 25. julija so isti plezalci uspeli še v ledeni severni steni Weisshorna (900 m. IV, 7 ur), kjer pa so naleteli na izred­no trd led (vroče poletje!) in slabe vremenske razmere. Na koncu pa sta zakonca Pollak in Kregar opravile še preče­nje Mont Blanca.

Črnogorski tabor

Potem ko so črnogorski pla­ninci in alpinisti (15) ob otvo­ritvi jugoslovanske transverza­le obiskali Triglav, so v Pro­kletijah od 18. do 25. julija organizirali šestdnevni alpini­stični tabor, ki ga je vodil načelnik njihove KA Boško Vulanovič. V Karanfilu so med drugim v dveh navezah preplezali novo smer (Zajednički smjer IV-V, A 2, 450 m).

Pestra aktivnost v Celju
Celjski AO je od 22. do 25. julija, pod vodstvom Cirila Debeljaka, organiziral ledeni­ško šolo pod Grossglocknerjem, ki se je je udeležilo 16 članov. Kljub slabemu vreme­nu so se vsi povzpeli na vrh, ledeniško tehniko pa so vadili na ledeniku Pasterza. Štir­je so potem nadaljevali še v skupino Wilder Kaiser. Tu je naveza Debeljak-Zelnik 30. ju­lija ponovila Griesnerjev ka­min (V) v severni steni Mitter Kaiserja, dan za tem pa še Klamerjev kamin v Totenkirchnu (V). Deželak in Lesjak pa sta kljub dežju 27. ju­lija preplezala Severni raz Predikstuhla (IV+) v isti steni in dan za tem še Dulferjevo (V, A 1) v vzhodni steni Fleischbancka.
Iz Francije pa sta se vrnila Silvo Jošt in Rafko Vodišek, ki sta opravila prečenje Mont Blanca ter ponovila smer Sentiniel Rouge v Brenvi. Ta dva sta tudi povedala, da so bili drugi štirje člani njihovega AO (Čanžek-Palir in Knez-Zupan), kljub slabemu vremenu uspešni. V tednu dni so preplezali Aig. du Peigne, Angle­ško smer v Aig. du Blatier, Gervasutijev ozebnik (Aig. du Tacul) in Rebuffatovo smer v Aig. du Midi.

  05.08.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti