Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.07.1976

Delo, Šport: ... Dva tečaja

V sredo, 21. t. m., ob 23.30 bo izpred PZS odpeljal avto­bus udeležence letošnjega re­publiškega ledeniškega tečaja (udeležba pa bo medrepubliška — pridejo 3 gostje iz Sr­bije, 10 iz Mostarja in 2 iz Makedonije). Tabor, ki bo trajal do vključno sobote, 24. t. m., bo vodil Tone Sazonov.
V nedeljo, 25. t. m. zvečer, pa se bo v Vratih začel letni alpinistični tabor KA PZS (tudi tega se bosta udeležila gosta iz Hrvatske in Avstri­je). Vodja bo Stane Kofler, trajal pa bo do sobote.
Za oba tečaja se je prija­vilo dovolj udeležencev, za ledeniškega skoraj preveč, manjka pa inštruktorjev. Komisija za alpinizem PZS zato poziva vse, da se prijavijo (na PZS) in pomagajo pri realizaciji dveh pomembnih vzgojnih akcij.

Pozdrav s Kavkaza ...
Z razglednico kratke vsebine ( Po raznih pripetljajih smo srečno prispeli v Alplager Bezengi, vreme nam zaenkrat ni naklonjeno. Vsem lep pozdrav!) so se pred dnevi ja­vili udeleženci I. mariborske odprave na Kavkaz. Pripisali so tudi naslov: Alplager Bezengi, 360000 NALČIK/KB SSR.

... in iz Kabula
Tudi poljsko-jugoslovanska odprava je poslala kratko sporočilo. Vsi so zdravi in — če izvzamemo zamudo — vse napreduje po načrtih. V za­četku meseca je večina od­prave že nadaljevala pot v Faizabad in še naprej, le tri­je so ostali v Kabulu in te­kajo po ministrstvih.

Prusik in Sfinga
V nedeljo sta Marjan Man­freda (Matica) in Dušan Sreč­nik (Tržič) v osmih urah in pol ponovila Prusik-Szalayevo smer v kombinaciji z Drašler-Kunaver v Sfingi. Za Sfingo sta potrebovala le 5 ur in pri tem opravila četrto ponovitev (I.: Bučar-Kaler, II.: Frantar-Grohar, III.: Štucinn-Ulčar), ne da bi zabila en klin.

Brojanovih 70 let
La redki, ki poznajo Jane­za Brojana — starejšega in njegov živahen korak, se za­vedajo, da bo v petek dopol­nili 70 let. In še vedno pleza. V nedeljo sta npr. z Gustelnom Delavcem ponovila »Dol­go nemško smer« in po po­vratku je Janez izjavil, da bo plezal tudi še kaj težjega. Čestitamo!

Kamniške novice
Dušan Podbevšek in Janko Plevel sta 30. junija v 11 urah ponovila Centralno smer v Rzeniku. 3. t. m. sta Dušan Kregar in Bojan Pollak v 7 urah preplezala smer Welzenbach-Wien (desni ozeb­nik ob Pallaviciniju) v Grossglocknerju. Ocena: 450 m ledu, ki je bil razen pri vsto­pu, še zelo trd, zgoraj IV+ (200 m), skupaj 650 metrov.
V nedeljo, 4. t. m., pa sta Milan Gladek in Dušan Ore­hek ponovila Skalaško smer s Čopovim stebrom.

Dve generaciji
V nedeljo, 4. t. m., sta Edo in Matjaž Deržaj preplezala novo smer v severni steni Šmarjetne glave (IV, večinoma III, 160 m), ki poteka po ploščah in počeh. K temu pa moramo dodati, da ima Edo Deržaj že 72 let!

Sam in s tovariši
Iz kranjskega AO smo dobili zanimiv pregled vzponov, ki jih je v zadnjem času opravil njihov član Nejc Za­plotnik. 12. junija je z Nandetom Kernom ponovil Zajedo spominov v Stenarju. Teden dni kasneje je z Dragom Šegregurjem ponovil vzpon na Centralni steber Rzenika (smer Dular-Juvan). V sobo­to, 3. t. m., je sam preple­zal (3 ure in pol) Spominsko smer Križnarju in Škerlu v Dolgem hrbtu in dan kasneje (v 3 urah) Schinkovo smer v Frdamanih policah. V četrtek, 8. t. m. pa sta s Tomažem Jamnikom prepleza­la še skrajno levi steber v Velikem Draškem vrhu. Peter Markič in Marko Štremfelj (oba Kranj) sta v nedeljo, 4. t. m., ponovila Cizljevo smer (št. 347) v Špiku. Plezala sta 10 h.

Novi smeri v Batognici in Krnu
Milan Nikolič in Jože Rakušček sta v nedeljo, 17. ju­nija, preplezala novo smer (desno od zahodnega stebra) v južni steni Batognice. Oce­na; IV-V, 400 m, 4 ure. Te­den dni kasneje sta Zoran Kacič in Nikolič opravila še drugo ponovitev Raza Stadorja (prvi plezali Fon, Kapetan in Rakušček). V nedeljo, 4. t. m., pa sta Alojz Fon in Jože Rakušček preplezala no­vo smer še v zahodni steni Krna (VI, 200 m, 7 ur). Vsi so člani SAAS.

Škofjeloška AS
Alpinistična sekcija v Škofji loki že deluje. Njen načelnik je Tone Hiršenfelder, sestaja pa se vsako sredo ob 19.30 v posebni sobi restavracije gostišča Krena. Seve­da pa tudi plezajo. V soboto sta Bernik in Rupar po­novila Bavarsko smer v Ste­ni, Hiršenfelder in Langer­holc pa sta preplezala južno steno Ratitovca, nad vasjo Prtovč. Stena je sicer raz­polovljena s travnato vesino, toda spodaj in zgoraj je ska­la idealna (ocena: IV, veči­noma III, 120 m, 2 uri). V nedeljo pa sta Tone Jankovec in Zora Šink preplezala še eno prvenstveno smer, in si­cer v Slemenovi Špici nad Ta­marjem (II-III, 2 uri. 350 m).

Tabor ŠAO
U 3. do 8. t. m. so imeli Šalečani tabor v Martuljku, ki se ga je udeležilo 17 čla­nov. Skupno so opravili 31 vzponov. 3. t. m. sta Kotnik in Prelog ponovila smer De­belakove v Široki peči z no­vo varianto (V+). V pone­deljek pa sta navezi Avber­šek-Kotnik in Čulk-Vovk ponovili Aschenbrennerjevo smer v Travniku. Po povratku sta zadnja dva (11. t. m.) pre­plezala še smer Modec-Režek v Štajerski Rinki.

Korošci v Vratih
V začetku meseca so bili v Vratih številni alpinisti s Ko­roškega — iz Črne (9), Ra­ven (8), Prevalj (3) in Me­žice (1). Plezali so številne smeri, med drugimi tudi: Pe­ternelovo z Ladjo (Mihev-Špiler), Skalaško s Čopovim ste­brom (Milan Kolar-Verbole), Skalaško z Ladjo (Špiler-Rok Kolar), Prusik-Szalayevo (Kodrin-M. Kolar), Šavelj-Zupančič (Mihev-Vošank), Jugov ste­ber (Irena Krivograd-Verbole) in seveda vse standardne smer.
Strokovna komisija za al­pinizem bo od 21. do 25. t. m. organizirala pod Grossglocknerjem ledeniški tečaj.

Novice Iz Celja
V soboto sta Deželak in Lesjak ponovila smer Iva Reye v Ojstrici, Horvat, Krašovec in Prenoršek pa so ple­zali Levo smer v Ojstrici in naslednjega dne še desno, ki sta jo ponovila tudi Palir in Čanžek. Knez in Zupan pa sta v soboto uprizorila pra­vo »dirko«. Ponovila sta (eno za drugo) Desno smer v Ded­cu, preplezala prvenstveno smer (levo od RekrutskeVečerno — 200 m. III, 2 uri), v Vršičih in potem še smer Modec-Režek v Škarjah. Grančar in Žuntar pa sta v nede­ljo ponovila tri smeri v Ve­žici (Kopač-Tarter, Lukmanovo in Raz).

Srečanje alpinistov- železarjev
Prvo srečanje alpinistov-že­lezarjev je lepo uspelo, če­prav niso prišli vsi prijavlje­ni. Bili pa so prisotni skoraj vsi alpinisti Mežiške doline, Gregor Klančnik jim je v na­govoru dal lepo priznanje, z baklami so osvetlili steno Male Raduhe, zbor URES iz Pre­valj pa je lepo zapel nekaj pesmi.
V soboto in nedeljo so v steni Male Raduhe ponovili vse smeri (50 vzponov), v Veliki Raduhi pa so Jože Hav­le, Miša Felle, Irena Penšek in Engelbert Vravnik v nede­ljo preplezali novo smer (Frdamana luknja, III, 300 m. 3.30), ki ima isti vstop kot »Stanetova«.
Pripomnimo naj še, da so za srečanje pripravili ličen prospekt »Raduha 76«. v ka­terem so poleg uvodnih be­sed Franca Talerja in Gregorja Klančnika, še opisi 20 smeri ter slika Male Raduhe. Pravi mali plezalni vodnik (naklada 200 izvodov).

  15.07.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti