Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.07.1976

Delo, Šport: ... Ponovljena Črna stena

V soboto in nedeljo sta Ja­nez Marinčič in Jure Ulčar (oba Matica) kot prva pono­vila smer Belaka in Manfrede (7. in 8. septembra 1973) v Črni steni Triglava. Plezala sta 17 ur, doživela v drugi prečnici izredno hudo neurje s točo in kmalu nato bivakira­la (vstopila sta po »Skalaški«, izstopila pa po »Nemški«). Ul­čar nam je povedal, da je smer za stopnjo težja od vse­ga, kar je doslej plezal (Sfin­ga itd.), da pa je ocena (VI, A 3) povsem realna in da po treh dolžinah stena ne do­pušča več povratka. Imela sta še srečo, da je bila stena ve­činoma suha (razen prečnice), v njej pa sta pustila nekaj več kot 20 klinov, tako da je vseh sedaj okoli 30. Krušljivo pa razen v prvi dolžini ni ta­ko, kot je videti od strani.

Beli steber v Zadnjem Prisojniku
V soboto, 26. junija, so Igor Herzog, Tine Mihelič in Mar­jan Osterman (vsi AAO) pre­plezali novo smer — »Beli steber« v Zadnjem Prisojni­ku, desno od Aleksičeve sme­ri. Skala je trdna, ocena pa III—IV, 450 m, 5 ur. Smer izstopi na Jubilejno pot.

Serija značk »Andi 77«
Mojstranški alpinisti, ki za prihodnje leto načrtujejo našo tretjo alpinistično odpravo v Ande (Yirishanca), so izda­li serijo petih značk (po 10 din). Za sedaj jih prodajajo le v Vratih in na društvu. Pri zbiranju sredstev pa si pomagajo tudi z delom. V globinskih pečeh Jeseniške Že­lezarne so že zaslužili 20.000 din, prevzeli so del adaptacij Aljaževega doma itd.

Belak in Rebula v Razorju
Stane Belak je v nedeljo z Milanom Rebulo (oba Matica) uresničil še enega od svojih velikih ciljev. V steno Razorja, levo od smeri, ki sta jo 8. avgusta 1971 preplezala z Maležičem, po belih plateh in markantni zajedi sta v 12 urah dosegla rob stene. Oce­na V+, A 2, 12 ur, 500 me­trov. Smer ju je vodila z le­ve proti desni na pomol in levo za luskami in po poli­ci v zajedo, kjer je ključno mesto (10—15 metrski previs, ki pa omogoča tehnično ple­zanje).

Ura pod Ladjo
V soboto so šmarogorski alpinisti plezali v Vratih. Naj­več jih je ponavljalo Bavarsko smer z Zimmer — Jahnovim izstopom, plezali pa so tudi Tržaško smer (ponovila sta jo tudi Osterman in Neva Blažina) in Skalaško smer z Ladjo. In pod Ladjo je Miha Pu­čko našel uro, kar bo doslej še neznanega pozabljivca prav gotovo zanimalo.

Ponovitev smeri Helba
V torek, 29. Junija sta Željo Perko in Iztok Tomazin op­ravila (9 ur) četrto ponovitev smeri »Helba« v triglavski ste­ni. V soboto pa so plezali v Vevnici. Slavko Frantar in Du­šan Srečnik sta v 7 urah kot prva Jugoslovana ponovila Se­verno zajedo (smer št. 238e po Buscainijevem vodniku), ki sta jo prva preplezala Perrisutti in Piussi. Ocena VI, A 2, 800 m. Direktno smer po vzhodnem stebru (smer št. 238 d) pa sta prav tako v sedmih urah kot prva naša naveza po­novila Filip Bence in Borut Bergant.
Novica o smrtni nesreči Ignazia Piussiija (42) letos pozi­mi v Višu ni bila točna. Pred kratkim se je namreč med neko poizvedovalno akcijo mudil v Ratečah in povedal, da se je tedaj le nekoliko težje po­škodoval. Sedaj pa že priprav­lja odpravo v Himalajo in plezal je tudi že (z Desmaisonom, štiri dni) v Grandes Jorassih.

V Vevnici
V severni steni Vevnice (z italijanske strani) so bile op­ravljene še tri ponovitve. V soboto so Franc Bizjak, Emil Tratnik (oba Idrija) in Boris Krivic (Matica) v 11 urah ponovili Direktno (Piussijevo) smer v severni steni. V nedeljo pa sta Krivic in Tratnik pre­plezala (10 ur) še Severni raz Malega Mangarta. Obe smeri sta lepi in skala je odlična. Le Piussijeva smer ni toliko težka, kot so govorili (dva res težka raztežaja, drugo pa je lepo plezljivo) in še pre­cej krajša je od Severnega ra­za Malega Mangarta. Tretjo smer v Vevnici pa sta plezala člana Akademskega AO Janez Zupanc in Jože Žumer.

Pozdrav iz Peruja
Iz Peruja, točneje iz Cordillere Blance, se je oglasil Dolfi Rotovnik, vodja danske al­pinistične odprave, ki so jo priredili ob 25-letnici kluba, katerega predsednik je Rotov­nik. Sporoča, da so se štir­je člani povzpeli na Alpamayo (6100 m) in da nadaljujejo z vzponi v okolici tega vrha. So pa razmere dokaj težke, tako da sta pred njimi na Alpamayu klonila dva Nemca in sedem Mehičanov.

Zamuda poljsko-jugoslovanske odprave
Prvo pismo vodje našega de­la poljsko-jugoslovanske odpra­ve Francija Baumana je po­trebovalo kar 14 dni. Odpra­va je zamudila s odhodom, ker so morali Poljaki predol­go čakati na afganistanske vi­zume. To bo imelo za posledico, da ne bo aklimatizacije v skupini Zebak, pa tudi po­tovanje (z vlakom) bo sila naporno, saj imajo brez oseb­ne kar za blizu tri tone prt­ljage. In še naslov odprave: POLISH — YUGOSLAV HINDU KUSH EKPEDITION, Eškašem — Poste Restante — Afganistan (ali — Yugoslav Embassy at Kabul).

Priprave Celjanov
Četverica Celjanov (Čanžek, Knez, Palir in Zupan) se po­spešeno pripravljajo na odhod v Zahodne Alpe, drugi pa ne zaostajajo za njimi. V soboto sta Knez in Zupan ponovila Ashenbrennerjevo smer V Travniku, Deželak in Lesjak pa Skalaško smer s Čopovim stebrom. V nedeljo pa so ple­zali: Čanžek — Šah spomin­sko smer Ivo Reye v Ojstri­ci, Debeljak — Črepinšek — Zevnik Ogrinovo smer v isti steni, Knez in Zupan sta vsak za sebe solirala Hornovo smer v Jalovcu, Palir in Lorber sta ponovila Dibonovo v Špiku, Jošt in Vodišek pa Prusik — Szalayevo v triglavski Steni.

Srečanje alpinistov — železarjev
V soboto in nedeljo bo na Raduhi prvo srečanje alpini­stov slovenskih železarn (tra­dicionalno srečanje planincev - železarjev je bilo letos 13. preteklega meseca in sicer na Peci). Srečanje je širšega, ne le plezalskega pomena. Dogo­vorili se bodo za skupne ak­cije, o možnosti, da bi Mala Raduha le postala »urejen« plezalni vrtec, organizatorji bodo predstavili koroški alpinizem itd. Zaradi srečanja bo koča pod Raduho (na Grohotu) polno zasedena.

Nova smer v Peci
V nedeljo sta Jože Havle in Engelbert Vravnik (Oba AO Ravne) preplezala »Zahodno grapo« v Peci. Ocena V, ve­činoma III, 200 m, 2 uri. Smer poteka kakih 100 me­trov levo ob južnem razu, s katerim se v zgornjem delu tudi združi.
Sicer pa so pridno plezali tudi pred tem. 21. junija so ponavljali Modec — Režkovo in Igličevo smer (Špiler — Irena Krivograd) v Turski go­ri. V nedeljo 27. junija sta Horjak in Špiler ponovila DD v Raduhi. Kolar (Mežica) in Povsod (Črna) sta plezala Le­vo od plat. Visinski in Špiler sta opravila prvo ponovitev Stebra v Veliki Raduhi itd. Med zadnjim vikendom pa je bilo kar 12 koroških alpini­stov v Vratih.

Direktna na Črni graben
V soboto, 26. junija, sta Marjan Manfreda (Matica) in Ivo Skumavc (Mojstrana) v petih urah ponovila Direktno smer na Črni graben v Ste­ni.

Obletnica nemške smeri
Pred 70 leti, 3. in 4. julija 1906, so Konig, Reinl in Domenig, trije odlični plezalci iz Gradca, preplezali severno ste­no Triglava. Bilo je to neka­ko 16 let za tem, ko je ne­znani divji lovec, plezalec — samorastnik, prvič preplezal Steno (slovenska smer). Nova smer, ki jo današnji plezalci poznajo kot »Dolgo nemško«, saj je visoka kar okoli 1200 metrov, je bila za tiste čase izjemno dejanje. Toda le me­sec dni za tem, 4. avgusta, je že dobila sosedo. Jahn in Zim­mer sta preplezala varianto, ki je danes znana kot »Zimmer-Jahnov izstop«, pa tudi kot »kratka nemška«.

  08.07.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti