Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.06.1976

Delo, Šport: ... V steni Škrlatice

V nedeljo sta Stane Belak- Šrauf in Anton Sazonov-Tonač preplezala novo smer v severozahodni steni Škrlatice. Smer poteka še bolj levo od Levega stebra (422) in izstopi levo od Raza. Ocena V, veči­noma IV, 8 ur. Sestopila sta po Kugyjevi smeri.

Pogosto na Grossglocknerju
Grossglockner je že nekaj let teren za preskušanje spo­sobnosti v ledeniški tehniki in posebno junija skoraj ni ne­delje, da ga ne bi obiskala vsaj ena naša naveza. Konec preteklega tedna so bili v njegovem vznožju člani AO Šmarna gora. V soboto sta navezi Marenče — Žerovnikova — Hočevar in Matijevec — Pučko ponovili Pallavichinijev žleb, Robas in Duhovnik pa sta plezala Fuscherkarkopf (zahodno steno). V nedeljo pa so skupaj s pripravniki (sku­paj jih je bilo 10), ki so se dan pred tem povzpeli na vrh, vadili ledeniško tehniko na Pasterzi. Pallavichinijev žleb so v soboto ponovili tu­di Tržičani: Bence, Bergant, Gros in Markič. Razmere v smeri pa niso več najbolj ugodne. Nad zgornjo tretjino je namreč večinoma že led in tudi plezalcev je preveč.

Libereška smer
V soboto sta Slavko Fran­tar in Dušan Srečnik (oba AO Tržič) opravila tretjo po­novitev Lebereške smeri v Frdamanih policah. Smer je bila prvič preplezana (Josef Čihula — Miroslav Machovič) 22. do 25. septembra 1965 in ocenjena s VI. Prvo ponovitev sta imela Barbka in Peter Ščetinin (4. julija 1967), ki sta tudi nekoliko znižala oceno (V +, le eno mesto VI, 8 ur). Druga ponovitev pa je pri­padla bratoma Štremfelj (23. avgusta 1975). V nedeljo sta Tržičana Ja­nez Lončar te Branko Zupan­čič ponovila Severni steber Košutnikovega Turna (V, 5 ur, po Klinarjevem vodniku smer 315 B).

Andrejčič in Reberšak v Draškem vrhu
Andrejčič (AO Matica) in Reberšak (Radovljica) sta 13. t. m. v 12 urah ponovila smer Kilar—Levstek. 19. t. m. Centralno smer (8 ur) in dan kasneje še smer Herlec-Kodran (3 ure), vse v Velikem Draškem vrhu.

Pelc nad Klonicami
V soboto, 12. t. m., sta Idrijčana Franc Bizjak in Bo­jan Šavelj opravila verjetno prvo ponovitev (3 ure in pol) smeri Rupar—Šteblaj v SZ steni Pelca nad Klonicami. Na gredinah sta našla še precej snega, zaradi česar je bila skala v spodnjem delu mokra vršna grapa pa je bila še polna snega.

Bešlin že pleza
V soboto sta Zoran Bešlin in Janez Marinčič (oba Mati­ca) v dobrih petih urah ponovila Kočevarjevo smer v Stenarju. Bila je to že druga smer (za Stebrom Brane) Bešlina po amputaciji. Mar­jan Manfreda pa pleza že od lanskega leta in je v nedeljo s tovarišem ponovil kombina­cijo variante Krušič—Zupančič in DD v triglavski Steni.
V soboto sta brata Štrem­felj (Kranj) ponovila Direttis­simo v Stenarju, Arh in Budkovič (Bohinj) pa Peternelovo smer, ki sta jo dan za njima plezali tudi navezi Marinčič — Rebula (Matica) ter Čanžek — Palir (Celje).

11 vzponov v Debeli peči
AO Železničar iz Ljubljane je imel v nedeljo zaključek alpinistične šole v Krmi. De­vet udeležencev je opravilo skupno 11 vzponov v Debeli peči in Velikem Draškem vr­hu. Igor Gruden in Franc Še­me pa sta plezala v italijan­skih Dolomitih. V soboto sta ponovila Comiccijev raz v Torre Picolo Falzarego, v ne­deljo pa sta preplezala še Prusovo poč v najmanjši Ci­ni.

AŠ na Vršiču končana
V soboto in nedeljo bo na Vršiču zaključni del letošnje alpinistične šole AO Ljubljana-matica. Zbor bo v petek zvečer, prijave pa bodo spre­jemali danes na rednem odsekovem sestanku.

Vzponi Celjanov
V soboto sta Čanžek in Pa­lir ponovila Skalaško smer v Špiku, dan za tem pa še Peternelovo smer (sestop po Skalaški) v Triglavu. Lesjak in Deželak sta v soboto pre­plezala Direktno v Špiku, Bergant in Pepelnik pa Raz Ja­lovca in dan za tem še Raz Travnika, ki sta ga istega dne plezala tudi Knez in Zu­panc. Devet pripravnikov pa je sodelovalo pri nošnji ma­teriala na Korošico, potem pa so opravili še 28 vzponov v Vršičih, Vežici in Ojstrici.

Tečaji na Okrešlju
Tečaj na Okrešlju, ki ga je pripravila strokovna komi­sija za alpinizem konec pre­teklega tedna, je lepo uspel. Udeležencev je bilo 21 (6 iz AO črna, 1 iz AO Mežica, 6 iz AS Prevalje in 8 iz AO Ravne), opravili pa so skup­no 58 vzponov v Turski gori, Mali ter Štajerski Rinki.

Planika in Tržaška koča 1. jul.
PD Gorje nam je sporoči­lo, da bosta njihovi postojan­ki Dom Planika pod Trigla­vom in Tržaška koča na Do­liču redno oskrbovani od 1. julija dalje.

Tečaja komisije za alpinizem
Komisija za alpinizem PZS bo julija pripravila kar dva tečaja. Od 21. do 24. julija bo ledeniški tečaj pod Grossglocknerjem, od 24. do 31. julija pa potem še začetniški tečaj v Vratih. Vsi udeleženci morajo biti pravočasno zdravniško pregledani, plačano mo­rajo imeti zavarovanje in pa seveda tudi prispevek za te­čaj (470 din za ledeniški in 1000 din za začetniški tečaj). Za oba tečaja je komisija za alpinizem razpisala tudi me­sto vodje tečaja.

Knjižnica zaprta

Centralna planinska knjižni­ca, ki posluje v domu slo­venskih planincev »Zlatorog« v Ljubljani, Dvorakova 9, bo julija in avgusta zaprta. Knjige bo mogoče dobiti le v posebnih primerih prek pisar­ne PZS.

Jeseničani na Rušju
Jeseniške alpiniste, ki so pred kratkim osnovali tudi gospodarski odbor, čaka letos veliko dala, predvsem pri urejanju bivakov. V soboto jih je 20 sodelovalo pri nošnji materiala k bivaku IV, po tem pa so plezali še v Ste­narju ter se po normalnih poteh povzpeli na Dolkovo špico, Škrlatico in Križ. Prihodnjo soboto in nedeljo (3. in 4. julija) pa bodo odšli v Krnico, kjer bodo z vzponi počastili spomin pred tremi leti ponesrečenega tovariša Marjana Zorča.

Plošča pod Ledinami
V nedeljo ob 11. uri bodo pod Ledninami, v neposredni bližini mesta, kjer so se 29 junija lansko leto s helikopterjem ponesrečili dr. Gorazd Zavrnik, pilot Franc Štajer in Franc Gruden, odkrili spominsko obeležje, ki ga je pripravilo PD Kranj. Plošča je ob markirani poti k Ledninam le 45 minut hoda od konca ceste (postaja tovorne žičnice), kjer bo zbor udeležencev ob 9.30. Tiste, ki nameravajo po proslavi nadaljevati pot še naprej, opozarjamo, da je zgoraj še precej snega.

  25.06.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti