Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.06.1976

Delo, Šport: ... Prvenstveni nad Sočo

V nedeljo, 5. t. m., sta bili v stenah nad Sočo preplezani dve prvenstveni smeri. Milan Nikolič in Zoran Kacič sta preplezala novo smer v Migovcu in jo ocenila s IV+, 450 metrov, 6 ur. Alojz, Fon in Silvo Kragelj pa sta bila uspešna v južni steni Batognice. Nova smer poteka levo od zahodnega stebra, ocenjena pa je s IV, mestoma V, 460 metrov, 3 ure. Vsi štirje ple­zalci so člani Soške akadem­ske alpinistične sekcije.

Ture s pripravniki
AO Tržič je zadnji dve ne­delji priredil skupne ture s pripravniki v ostenju Storžiča. Filip Bence in Dušan Markič sta 6. t. m. ponovila Sekločevo smer v Debeli peči (me­stoma VI—), v soboto pa sta Filip Bence in Borut Bergant ponovila še skrajni Levi ste­ber v Velikem Draškem vrhu (V/IV+).

Sfingin obraz
V sredo, 9. t. m., sta Milan Gladek (Kamnik) in Jure Ul­čar (Matica) kot tretja naveza (prva Andrej Kalar s tovarišem in druga Kristl Langus s tovarišem) ponovila smer v Triglavski steni imenovano Sfingin obraz. Za ponovitev sta potrebovala 12 ur in pol, precej težav pa so jima po­vzročale izsušene zagozde (pri­poročata uporabo profilnih kli­nov in bongov).

AS v Škofji Loki
V Škofji Loki so se že več­krat pripravljali na ustanovi­tev alpinistične sekcije, toda vedno je prišlo kaj vmes. Se­daj pa gre zares. Zbralo se jih je deset, nekateri od njih bodo jeseni že sprejeti med alpiniste (v AO Matica ali Kranj), obljubljeno imajo pod­poro matičnega PD in AO Kranj, ki bo prevzel pokroviteljstvo, manjka jim torej le še formalen akt.

Številni vzponi Celjanov
V soboto in nedeljo so člani AO Celje zopet opravili šte­vilne vzpone. Plezali so v Ju­lijskih Alpah: Čanžek in Palir sta 12. t. m. v 8 urah pono­vila smer JLA v Šitah, Janč in Mrkič pa raz Jalovca ter Jesihovo smer v Šitah. V do­mačem ostenju nad Okrešljem pa sta Franc Knez in Jože Zu­pan 12. t. m. preplezala novo smer v JV steni Male Rinke. Smer začenja iz Turskega žle­ba in poteka po srednjem de­lu stebra, med Dušanovo in Debeljakovo smerjo. Imenova­la sta jo »Smer sedmic«, oce­nila pa s IV +. Dan za tem pa sta preplezala še eno no­vo smer — Direktno v Mali Rinki (IV, izstop IV+ ). V nedeljo je Igličeva smer doži­vela tudi povsem žensko po­novitev, opravile sta jo Marja­na Šah in Irena Tič.

Uspešni na Ravnah
Vaje v okviru alpinistične šole so ravenski alpinisti imeli takorekoč vsak dan. Zad­njih 14 dni pa so veliko ple­zali budi v Šmohorici in Mali Raduhi (obe steni prištevajo k plezalnemu vrtcu) in opra­vili prek 70 vzponov. Milan Kolar je 6. t. m. sam ponovil Južni raz Pece. V nedeljo pa so plezali tudi že v Savinj­skih Alpah. Z Ireno Grajnar (Črna) je ponovil Steber Šta­jerske Rinke, Kolar in Vravnik sta plezala Direktno v isti steni, Vrbole in Žalig pa Igličevo z Debeljakovo varianto. Konec tega tedna pa bo strokovna komisija za alpinizem organizirala še poseben tečaj na Okrešlju.

40-letnica v Prisojniku
V severozahodni steni Veli­kega Prisojnika sta dve pri­ljubljeni smeri, ki letos sla­vita 40-letnico. 21. junija 1936 je Uroš Zupančič sam preple­zal Hudičev žleb, 9. julija istega leta pa sta skupaj z Leom Baeblerjem preplezala še Hudičev steber.

Ščetinin v novi smeri
Peter Ščetinin (AAO) je v navezi s svojim tovarišem iz ZRN Georgom Haiderjem pre­plezal novo smer v Italiji. Ple­zala sta v še deviški steni, ki se dviga nad Lago di Garda (nasproti mesteca Casone), na njegovem zgornjem delu. Ple­zala sta 12. in 13. t. m. (biva­kirala sta trik pod vrhom) skupno 14 ur. Ocena V+/IV, 500 metrov. Skala je mestoma krušljiva in tudi poraščena, to­da izredno navpična, v steni pa je še več možnosti za nove smeri (toda večina jih bo ime­la oceno VI).

Po nordijskem sistemu
V nedeljo je PD »Ravna go­ra« iz Varaždina v Trakoščanu organiziralo orientacijsko tek­movanje, ki se ga je od naših udeležila le ekipa iz Radovljice. Čeprav je bilo tekmovanje po nordijskem sistemu (tek), ki ga v Sloveniji ne uporab­ljamo, so se dobro odrezali. Ekipno so zasedli tretje mesto (za PD Stražilovo, ki je bilo lanskoletni državni prvak in organizatorji), med posamezniki pa je bil Franci Pretnar deseti.

Zagrebški železničarji aktivni
Aktivnost članov AO Želez­ničar iz Zagreba je letos že v začetku sezone vredna vse po­zornosti, še lepši pa so na­črti. Konec maja so plezali na Korošici (Barišič in Lazič sta ponovila Centralno v Dedcu). Od 2. do 12. julija bodo ime­li tabor na Prenju, nekaj pa jih bo odšlo tudi v italijanske Dolomite. Konec julija se bo­do zbrali pod Ortlerjem, kjer imajo v načrtu nekaj kombiniranih vzponov. Potem pa bo navrsti še obisk gora nad Chamonixom, jeseni pa gredo zopet v Julijske in Kamniške Alpe, v domači Velebit itd.

Dejavni v Srbiji
Da bi kar v največji meri razširili alpinistično idejo med mladimi v Srbiji, je vodstvo srbske komisije za alpi­nizem letos organiziralo že dva tečaja za začetnike. Prve­ga so imeli v Kablaru in Sičevački klisuri, vodil ga je Zvone Blažina, udeležili pa so se ga tečajniki iz Čačka, Kruševca in Kraljeva. Drugi je bil na homoljskem Stolu, vo­dil ga je Aleksander Djorič, sodelovali pa so naraščajniki iz Zaječara, Majdanpeka in Bora.
Samo v mesecu maju so srbski alpinisti opravili prek 120 plezalnih vzponov, med njimi tudi dva prvenstvena: »Mladoborska smer« in »Pedjin žleb«, obe v Stolu. Juli­ja in avgusta bodo imeli v Martuljku plezalni tabor, pri­pravljajo pa se tudi na lede­niški tečaj pod Grossglocknerjem.

Veverica pod Huascaranom
Letos se je v gore Peruja namenilo vsaj sedem odprav (dansko v Cordilero Blanco bo vodil naš rojak Dolfi Rotovnik). Med njimi vzbuja po­sebno pozornost italijanska (veverice iz Cortine d’Ampez­zo, pod vodstvom Lorenza Lo­renzija), ki si je zadala nalo­go preplezati severno steno Huascarana (6654 m), ki je doslej odbila že precej odprav.

Rekord v Alpah
Louis Baully-Bazin je posta­vil nov rekord za pristop na Mount Blanc, Chamonix je za­pustil točno ob polnoči, odhi­tel na vrh, osem ur in deset minut kasneje pa je bil že zo­pet v izhodišču! (Stari rekord je izboljšal za 38 minut.) Ro­bert Cheve pa je preplezal Cordierjev ozebnik v poldrugi uri, Gervasuttijevega pa v 55 minutah. Komentar k tem »turam« pa je najbrže odveč.

  17.06.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti