Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.04.1976

Delo, Šport: ... Tudi osrednja komisija

Na zasedanju glavnega odbora PZ Jugoslavije, ki je bil v soboto in nedeljo pod Papukom, nedaleč od Slavonske Požege, so med drugim spre­jeti tudi sklep o formiranju koordinacijske komisije za ekspedicije, ki jo bo vodil Rade Kušič (Srbija), njegov namestnik pa je načelnik ko­misije PZS za odprave v tuja gorstva Aleš Kunaver. Nova komisija se bo ukvarjala predvsem s odpravami zveznega pomena, morala pa bo seveda imeti pregled nad vsemi tovrstnimi akcijami naše planinske organizacije. Pomem­ben je tudi sklep o ekspedicijskem fondu, v katerega bo­do prispevali (ob plačilu članarine) vsi člani PD, razen pionirjev, po 1 dinar.

Odpravi na Makalu
V letošnji predmonsunski sezoni sta dve odpravi izbrali isti vrh. Poleg češkoslovaške odprave, ki naskakuje steber v južni steni Makaluja, bo poskusila priti na vrh tega osemtisočaka tudi španska odpra­va, in sicer po »Japonski sme­ri« (iz leta 1969), ki vodi po južnem grebenu.
Češkoslovaška odprava, ki jo vodi zaslužni mojster športa Ivan Galfy, je imela na poti veliko težav. Po pro­metni nesreči neposredno po odhodu, njihovih dveh kami­onov niso spustili prek paki­stanskoindijske meje in izgubili so veliko časa. V začetku marca pa so končno le lahko pričeli s pohodom pod Makalu, potem ko so v Tumlingtarju najeli 260 nosačev. 20, marca so postavili bazni tabor. Potem prvega, drugega na višini 6200 m in 2. aprila še tretjega na višini 6700 m.

Italijani na Daulagiri
Italijanska odprava je 30 marca postavila I.tabor na višini 5230 m. Zadnji podatki pa govore že o doseženi višini 5850 m, kjer so imeli namen postaviti tabor II. Odpravo vodi 38-letni Renzo de Berto­lis, šteje pa 12 članov. Do vrha (Daulagiri, 8167 m) na­meravajo postaviti še dve vi­šinski taborišči.

Mountain o VI. JAHO
Čeprav je minilo le ne kaj časa od povratka naše doslej najuspešnejše himalaj­ske odprave, svetovni pla­ninski tisk še vedno ponatiskuje poročila o tej odpravi. V zadnji (48.) številki revije Mountain je obsežen zapis, ki prav gotovo ne bo ostal brez odmeva. Fotografija Makaluja z vrisano smerjo in oznakami najpomembnejših podatkov je odlična, nič manj pa tudi po­snetki plezalcev v steni ter treh članov odprave: vodje Aleša Kunaverja, prvega na vrhu Staneta Belaka in Mar­jana Manfrede, ki se je po­vzpel na vrh brez kisika. Do­slej so novice o vzponu naše odprave prek južne stene Makaluja priobčile že vse po­membnejše evropske revije.

Y v Mrzli gori
Predzadnjo nedeljo je celjska naveza Knez-Lesjak pre­plezala novo smer v Mrzli gori in jo imenovala »Y« Ocenila sta jo s IV/V+, 400 m, plezala pa sta 7 ur.

Zagrebška AŠ
Zagrebško alpinistično šolo bodo sklenili te dni z udeležbo najboljših tečajnikov na zboru jugoslovanskih alpini­stov v Paklenici. V nedeljo, 18. t. m. so tečajniki opravili prve vzpone v steni Kleka (skupno 58 vzponov). Teden pred tem pa so bili v Ta­marju, od koder so se prek Slemena povzpeli na Vršič.

Načrti alpinistov v Srbiji
Med prvomajskimi prazniki se bodo beograjski alpinisti udeležili planinskega pohoda na Prenj, kjer imajo v Vjetrenih brdih tudi plezalne na­črte. Druga skupina se bo povzpela do bivaka »dr. R. Stojanoviča« in v okolici opravila nekaj vzponov. V na­črtu imajo še Vukan v Homolju (Gornjačka klisura), kjer imajo namen raziskati možnosti za alpinizem v Ve1ikem Vukanu.

Kaj je trekking?
V petek, 30. t. m. ob 17.40 bo na drugem programu ra­dia zanimiva oddaja »Odgo­vorite mi, prosim, kaj je to trekking?« Gradivo zanjo so pripravili dr. P. Soklič, ki je vodil naš prvi planinski po­hod v Himalajo, M. Fetih ter M. Krišelj.

Zimska solista
Pierre Beghin, 24-letni francoski študent je v prvi po­lovici marca preplezal — pr­vič pozimi sam — severno steno Pic Sans Nom (smer, ki jo je prvič plezal Guido Teglio). Andre Georges, švicarski vodnik pa je malo pred koncem zimske sezone prvič pozimi preplezal severni steber Dent Blancha (4357 m).

Dom Kokrškega odreda odprt
Dom »Kokrškega odreda« na Kališču (1400 m) je ena redkih planinskih postojank, ki je odprta vse leto. Od no­vega leta do sedaj je Kališče obiskalo prek 2000 planincev. Planince in vse druge ljubitelje Storžiča, PD Kranj obvešča, da je dom med prvo­majskimi prazniki odprt, nadalje pa kot običajno ob so­botah in nedeljah. Za težko zimsko upravljanje doma skr­bi Viktor Obed. (Za vzpon na Storžič je potrebna zim. oprema).

Tretji list
Zlatko Smerke je postal od­govorni urednik planinske re­vije »Planinar«, ki jo bo občasno izdajalo PD »Ravna go­ra« iz Varaždina. List je že tretji na področju SR Hrvatske (za uradnim glasilom »Naše planine« in »Planinarskim listom«, ki ga štirikrat letno izdaja PD »Kamenjak« na Reki.

Jubilej Dušana Vodeba
Čeprav se je rodil pod Čav­nom (28. aprila 1916) je Du­šan Vodeb med obema voj­nama postal osrednja oseb­nost mariborskega športnega in planinskega življenja, že mlad je moral okusiti grenko življenje begunca. Kot gozdov­nik je spoznal mnoge gorske predele in se — šele 12-letni fante — povzpel tudi na Triglav. Komaj pet let kasneje je že okusil slast plezalnega športa in se kmalu nato lo­til tudi zasneženih gora. Naveza Miran Cizelj-Dušan Vodeb je kot prva preplezala kamin v Črnem grabnu (severna stena Triglava) med Gorenjskim stolpom in Ladjo, pre­plezala sta novo smer v SZ steni Špika, sodelovala pri prečenju Mojstrovke in Travnika ... Kot naveza sta pre­kinila s plezanjem leta 1936, po nesreči Letnerja in Domicela. Toda Dušan Vodeb se s planinstvom ni razšel niti po težkih letih vojne. Tudi sedaj še rad zahaja v gore, posebno v Martuljške, ki so mu že od nekdaj najbolj pri srcu.

  30.04.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti