Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.04.1976

Delo, Šport: ... 1. mednarodno tekmovanje v skalolazenju

Letos od 14. do 20. oktobra bo na Krimu prvo medna­rodno tekmovanje v skalolazenju (tekmovalnem ali hitrost­nem plezanju), ki ga organi­zira federacija alpinizma SZ in njihov Sportkomitet. Ka­kor poročajo, je prijavljenih 18 držav, med njimi tudi Ju­goslavija (?). Tri države, med njimi tudi Francija, so prijavile celo po dve ekipi, tekmovanja pa se bodo udeležili tudi najvišji predstavniki UIAA.

Dve novi v Kuželju
Zadnjo nedeljo sta dve na­vezi AAO izkoristili za obisk stene Kuželja ob Kolpi (opisi so v novem Smerketovem vodniku). Tine Mihelič in Marjan Osterman sta preplezala novo smer, ki poteka med Central­nim stebrom in smerjo MM. Franc Jeromen in Janez Rupar, pa sta preplezala prvenstveno še nekoliko bolj desno. Sme­ri so visoke le okoli 120 m (ocene IV + , 2 uri), toda celotno okolje je izredno zani­mivo, stena pa nudi še obilo možnosti in tudi oddaljenost od Ljubljane (poldrugo uro vožnje) ni pretirana.

Alpinistične šole
Akademski AO vabi drevi ob 20. uri na predavanje Janeza Ruparja — plezanje v ledu in snegu.
AO Ljubljana-matica organi­zira drevi ob 19.30 predavanje Petra Janežiča — Petrača o vremenoslovju.
AO Kranj pa vabi drevi ob 19. uri na predavanje Matjaža Dolenca o nevarnostih v gorah.

Sam na Kilimandžaru
Janez Aljančič (AAO), ki je bil mesec dni v Tanzaniji v okviru mednarodne tehnične pomoči, se je 1. aprila sam povzpel na najvišji vrh (Uhuru Point, 5899 m) pogorja Kilimandžara. Za ves izlet v gore je imel na voljo le štiri dni. Zato je prišel pod Mavenzi prekasno in nameravanega vzpona v tej gorski skupini ni mogel izpeljati do konca.

Poljakinji pod Nanga Parbatom
Dve poljski alpinistki, Vanda Rutkiewitz in Danuta Vah, sta udeleženki mednarodne alpinistične odprave, ki se namera­va povzpeti na Nanga Parbat (8150 m) po še nepreplezani jugovzhodni steni. Vodja odprave je dr. Herlingkofer.

Makedonci v Mehiki
Čez mesec dni bo odpotovala v Mehiko skupina šestih makedonskih alpinistov, pod vodstvom Žarka Gostoviča, ki je vodil že I. beograjsko od­pravo v Sierra Nevado pred dvema letoma. Odprava naj bi opravila več vzponov, med drugim na Popocatepetl 5452 m) in Orizabo (5700 m). Na povratku pa se bodo za kraj­ši čas ustavili zopet pod oste­njem El Capitana in tudi tam poskušali preplezati katero od smeri.

Vabijo na Visoki Oltar
AO Jesenice vabi v nedeljo, 25. t. m., na skupinsko turo, katere cilj bo Visoki Oltar (2621 m). Udeleženci vzpona bodo lahko izbirali pristope iz bivaka I, iz Martuljka mimo tamkajšnje koče, iz bivaka III in iz doline Vrat mimo bivaka II. Ker so kapacitete bivakov sorazmerno majhne, organizatorji priporočajo enodnevni vzpon, vsekakor pa je potrebna popolna alpinistična oprema in primerna kondicija.

Po trasi triglavskega smuka
Janez Krušič s tovariši se je predzadnjo nedeljo povzpel na Triglav in si med povratkom ogledal tudi traso triglav­skega turnega smuka. Na osnovi njihovih izkušenj so potem izbrali datum — nedeljo, 18. t,. m — za izvedbo tradicionalnega IX. smuka. Sneg namreč kar vidno kopni in mestoma je že preveč južen.
Zbirališče udeležencev triglavskega turnega smuka bo Staničev dom, do katerega je iz Zgornje Radovne, do koder se je se mogoče pripeljati z avtomobili, 5—8 ur hoje. Opozarjamo pa, da nudi lahko Kovinarska koča prenočišče le omejenemu številu obiskoval­cev ter da bo Staničev dom le zasilno oskrbovan (hrano s seboj!).

Bolgari spet na Nošak
Bolgarski alpinisti, katerih prva odprava na Nošak (7495 m) leta 1974 se je končala nadvse tragično, se letos pole­ti ponovno odpravljajo na ta vrh. Njihovi kandidati se že leto dni nadvse skrbno pripravljajo. Lani so se v okviru priprav povzpeli na Pik Lenina, letos pozimi pa so imeli daljše skupne priprave v domačih gorah.

Ponovitve
Janez Marinčič (Matica) in Jože Žumer (AAO) sta v nedeljo ponovila Perčičev steber v Vežici (5 ur). Lahova smer, ki sta jo imela namen pleza ti, je bila namreč vsa okrašena z ledenimi svečami.
Nuša Kolenc m Andrej Stri­tar (oba AAO) sta v nedeljo plezala v Vranski Dragi, ki je sorazmerno malo poznana in temu primerno obiskana. Za spoznavanje sta si izbrala tri stolpe: Comisijevega, Palac in Psetance. Smeri so nizke, težave pa vseh vrst, tako da je področje nadvse primerno za spomladanske izlete.

Nova varianta
V nedeljo so Darjo Durjava, Jure Senegačnik in Jure Ulčar preplezali novo vstopno varianto na Nedeljsko smer v jugovzhodni steni Planjave (IV+ / VI—, 100 m, ura in pol). Varianta poteka po ploščah levo navzgor med Nedeljsko in Kukovčevo smerjo.

Novice s Koroške
V nedeljo, 28. marca, sta Rok Kolar in Branko Verbole (oba AS Prevalje) ponovila Zagorčevo smer v Raduhi (6 ur). V steni so bile še povsem zimske razmere. Istega dne sta Milan Kolar (AO Me žica) in Engelbert Vravnik (AO Ravne) opravila drugo ponovitev Mežiške smeri v Peci (4 ure).
V nedeljo, 4. t. m., so Drago Horjak, Andrej Špiler, Engelbert Vravnik in Rok Zagernik preplezali novo varianto Koroške smeri.

Srbski alpinizem
Po zimskem alpinističnem tečaju, ki so ga srbski alpinisti organizirali na Vršiču, so pričeli alpinistično vzgojo. Beo- grajski in niški AO bosta organizirala običajne AŠ s ple­zalnimi vajami v Kablarju in Sičevačkoj klisuri. Za AS, ki še nimajo svojega inštruktorskega kadra, pa bodo pripravili kratke tečaje. Za tečajnike iz Bora, Majdanpeka in Zaječara bo na Stolu pri Boru, za one iz Čačka in Kra­ljeva, pa v Ovčar Banji.

  15.04.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Vir: arhiv planID

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti