Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jeseniška bolnišnica prva

Dnevnik.si, Zdravje: ... s helikoptersko pristajalno ploščadjo

JESENICE - Splošna bolnišnica Jesenice je danes postala prva bolnišnica v državi z urejenim, sodobnim heliportom. Novo pristajališče za helikopter na strehi garažne hiše omogoča varnejši in hitrejši transport poškodovancev in bolnikov, piloti helikopterjev pa si želijo, da bi temu standardu sledile tudi ostale slovenske bolnišnice.
Helikopterske polete na jeseniški bolnišnici so 40 let opravljali na improviziranem pristajališču na ambulantni stavbi. Zadnja leta so morali helikopterji pristajati v bližini trgovskih centrov, bolnike pa je do bolnišnice prepeljalo reševalno vozilo, kar je podaljšalo čas nujnih prevozov. Leta 2006 je Splošna bolnišnica Jesenice vstopila v javno-zasebno partnerstvo, v okviru katerega je nastala garažna hiša, na njej pa tudi sodoben heliport.

Letno med 130 in 150 pristankov

Po dvoletni zamudi zaradi prilagoditve evropskim zahtevam, je heliport v začetku letošnjega junija vendarle pridobil uporabno dovoljenje. Namenjen bo tako za potrebe Enote helikopterske nujne medicinske pomoči kot za potrebe Gorske reševalne zveze Slovenije ter za transport bolnikov in novorojenčkov v druge ustanove. Ocenjena tržna vrednost garažne hiše s heliportom je okoli tri milijone evrov. Letno pa na heliportu pristane med 130 in 150 helikopterjev.

Direktor jeseniške bolnišnice Igor Horvat odprtje heliporta vidi kot enega izmed ključnih dosežkov bolnišnice, ki je pomemben za celotno Gorenjsko. "Omogoča nam hiter, varen, kakovosten pristanek tako helikopterjev kot posadke in pacienta," je poudaril Horvat.

Predsednik Türk podarja, da se ustvarja nova raven kakovosti pomoči bolnikom

"Bolnišnica na Jesenicah spada med naše najboljše zdravstvene ustanove in ima tudi mednarodni certifikat," je ob uradnem odprtju heliporta, ki mu je sledila tudi vaja reševanja, poudaril predsednik republike Danilo Türk. Prepričan je, da se z novim heliportom ustvarja nova raven kakovosti pomoči bolnikom in skrbi za reševanje življenj. "To je dogodek nacionalnega pomena," je poudaril.

Türk si želi, da bi si v Sloveniji zadali bolj ambiciozen načrt za dolgoročno prihodnost in razvoj bolnišnic. "Tega smo se odvadili, ker smo pred desetletjem vzpostavili stanje, ki je zadovoljivo, ko gre za število bolnišnic, ampak razvoj gre naprej in tu na Jesenicah vidimo, kako se v skromnih pogojih da najti imenitno rešitev," je dejal in dodal, da si želi bolj strateškega in dolgoročnega razmišljanja o razvoju mreže slovenskih bolnišnic.

Da bi bili tovrstni heliporti potrebni tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, je izpostavil pomočnik vodje oddelka pilotov v letalski policijski enoti Aleš Strgar, ki je spomnil, da v bližini ljubljanskega kliničnega centra pristajajo kar na tleh, potem pa je treba bolnika pretovoriti v reševalno vozilo in ga odpeljati na urgenco. "Jeseniški heliport vidimo kot prvi korak in upamo, da se bodo tudi ostale bolnišnice opremile s takimi ali podobnimi heliporti, ki so nujni in jih imajo povsod po svetu," je poudaril.

STA

20.06.2012


Fotografije:

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti