Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 14.06.12

Primorski dnevnik: Dan slovenskih planinskih doživetji, 41. planinsko srečanje na Vršiču, srečanje s PD Integral,...

V soboto Dan slovenskih planinskih doživetij

Med Kranjsko goro in Mojstrano se bo v soboto, 16. junija, odvijal niz prireditev ob Dnevu slovenskih planincev in 100-letnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Program zajema niz kulturnih športnih in tudi družabnih prireditev, ki se bodo sklenile med 15. in 17. uro s slovesnim sprevodom gorskih reševalcev, s predstavitvijo dela GRS in sorodnih organizacij, organizacij Civilne zaščite in sprevodom planinskih praporjev. Podrobnejše informacije so na razpolago na spletni strani PZS - www.pzs.si.

Danes vplačilo za izlet v Pollino in članarina

Društveni sedež SPDG bo tudi danes odprt med 19. in 20. uro za poravnavo zadnjega obroka plačila za večdnevni izlet v park Pollino. To bo tudi priložnost za poravnavo članarine in zavarovalnine za leto 2012 pred začetkom glavne izletniške sezone. Društvo nadalje obvešča, da bo v juliju in avgustu sedež odprt samo občasno in izjemoma.

Prijetno 41. planinsko srečanje na Vršiču

Okrog dvesto planincev se je v nedeljo, 10. junija zbralo ob Erjavčevi koči na Vršiču, na 41. srečanju Članov slovenskih planinskih društev, ki delujejo na Koroškem in v Furlaniji Julijski krajini ter članov planinskih društev jeseniškega območja ter krajev ob meji. Za odlično organizacijo so poskrbeli člani PD Jesenice, v sodelovanju z nekaterimi drugimi društvi Gornjesavske doline. Planince je, kljub ne ravno obetavni vremenski napovedi, kmalu po prihodu pozdravilo sonce, ki je razgnalo sivkaste megle. Dobrodošlico pa sta udeležencem, preden so se odpravili na pohod na razgledno Slemenovo špico (1911 m), izrekla predsednik PD Jesenice Branko Bergant in predsednik planinske zveze Bojan Rotovnik, ki je ob koncu tedna v planinskem centru v Bavšici gostila pomembno mednarodno srečanje.
Nadvse zadovoljni so se vsi udeleženci pohoda - mimogrede naj povemo, da jih je na Slemenu pozdravil velika čreda ovac, ki so pravzaprav tam doma - že okrog 12. ure spet zbrali ob znanem planinskem domu, ki je bil postavljen pred devetdesetimi leti. Uradni del srečanja so s slovensko himno uvedli člani pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska gora, zvesti spremljevalci vsakoletnega srečanja in druženj, ki so se začela leta 1972 na Golici. Zatem so godbeniki poskrbeli še za niz znanih in veselih viž pa tudi nekaj partizanskih, med katerimi ni manjkala niti primorska himna Vstajenje Primorske. Udeležence vsakoletnega srečanja je nagovoril predsednik jeseniških planincev Branko Bergant, ki je ob spominu na pobudnike podčrtal še zmeraj aktualen pomen srečanja, kot povezovalnega trenutka med slovenskimi planinci iz matice in sosednjih dežel. Krajši kulturni spored je zaokrožil še nastop harmonikašice z venčkom znanih narodnih in ponarodelih pesmi. S toplim aplavzom pa so udeleženci srečanja pozdravili 92-letno Ančko Stojan (na sliki z drugimi predstavniki društev), dolgoletno planinsko vodnico in udeleženko vseh dosedanjih srečanj, ki ji je Branko Bergant izročil posebno priznanje. Posebno priznanje je predsednik PD Jesenice izročil tudi šestim članom pihalnega orkestra, ki so se prav tako udeležili vseh dosedanjih srečanj.
Za »sladko« presenečenje v obliki Češenj so poskrbeli Goričani. Žal se je vreme že kmalu po uradnem delu srečanja in po pozdravih predstavnikov sodelujočih društev zelo hitro poslabšalo in iz sive megle je začelo pršiti, kar je sicer nekoliko okrnilo družabni del prireditve.
Kljub vsemu je bilo lepo, prijetno in zanimivo. Zanimivo ker so si udeleženci lahko od blizu ogledali podobo Ajdovske deklice v steni Prisanka in marsikdo je prvič videl tudi dva mogočna orla, ki sta nekaj časa krožila nad bližnjimi vrhovi. Člani SPDG so si ob povratku ogledali muzej v Kobaridu. 42. srečanje bo predvidoma na Koroškem.

Srečanje s PD Integral

V nedeljo, 17. junija, se bodo člani Slovenskega planinskega društva iz Trsta podali na skupen planinski izlet s prijatelji, člani pobratenega Planinskega društva Integral iz Ljubljane. Letošnje srečanje, dvaintrideseto po vrsti, je v organizaciji planincev iz Ljubljane. Kot cilj skupnega izleta so gostitelji izbrali vzhodni rob Slovenije na meji s Hrvaško, točneje območje Rogaške Slatine ter v ta namen pripravili zanimiv in vsebinsko bogat izlet.
Tržaški planinci se bodo z avtobusom odpeljali s trga Oberdan ob 6.00 uri, oziroma ob 6.15 izpred hotela Danev na Opčinah, proti Ljubljani, kjer se bomo srečali s člani pobratenega društva. Skupno bodo nato nadaljevali pot do Rogaške Slatine in naprej do trga Rogatca. Tu bodo obiskali etnografski Muzej na prostem, orglarsko delavnico Škrabi in grad Strmol. Po ogledu bodo nadaljevali pot z avtobusom do Rudijevega doma (590 m) na sedlu med Ženčajem in Donačko goro. Sledil bo vzpon na 882 m visoko Donačko goro (slaba ura vzpona). Po sestopu čaka udeležence še topel obrok in veselo druženje. Izlet je nezahteven, primeren za vse. Za morebitne informacije lahko pokličite na tel št 040 220155 (Livio).  
 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti