Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenija na dlani

Gorenjski glas - Jelena Justin: Janče (793 m) - ... in za to ni treba iti pretirano visoko; le vzpetino nekje v središču države moramo najti. Del evropske pešpoti E6.

Tokrat se bomo povzpeli na eno najzahodnejših vzpetin Posavskega hribovja, ki jo odlikuje veličasten razgled z vrha. Ko se bomo ozirali na vse strani neba, bomo imeli občutek, kot da imamo Slovenijo na dlani. Naš cilj bo Janče, 793 metrov visoka vzpetina, prek katere vodi tudi del Evropske pešpoti E6. Opisani lahkoten vzpon je primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

Iz Kranja se zapeljemo proti Ljubljani, kjer zavijemo na vzhodno obvoznico. Peljemo se mimo Stožic in mimo odcepa za BTC. Obvoznico zapustimo na izvozu za Sostro. Nadaljujemo skozi Sostro proti Besnici in naj nas ne preseneti, da bomo sredi Ljubljane tudi kakšen kilometer vozili po neasfaltirani cesti. Ko pripeljemo do Besnice, nadaljujemo desno. Peljemo skozi Srednjo in Zgornjo Besnico, skozi vas Trebeljevo, nato pa strmo levo zavijemo proti vasi Volavlje. Predlagam, da na primernem mestu na koncu vasi parkiramo. Naprej nadaljujemo po cesti, ki se sprva zložno vzpenja, nato pa se malce spusti. Smo na križišču treh cest: desno se zavije do kmetije, kjer pridelujejo med, leva cesta gre proti vasi Gabrje, cesti naravnost pa sledimo še nekaj korakov, ko nas smerokaz usmeri na ozko stezo levo. Spodnji del poti poteka po travniku in nas pripelje v gozd. Pot skozi gozd se zmerno vzpenja, le mestoma morda malce strmeje. Naj opozorim, da bodimo pozorni na gorske kolesarje, ki omenjeno pot radi uporabljajo za spuste v dolino. Više se naša gozdna pot priključi širšemu kolovozu, kjer nadaljujemo desno. Kmalu pred seboj zagledamo cerkev na Jančah. Ko pridemo v vas, nas smerokazi usmerijo levo proti planinskemu domu na Jančah. Do doma se lahko povzpnemo po cesti ali pa mimo mogočnega drevesa in otroških igral. Dom se od leta 1959 imenuje po II. grupi odredov, v spomin na boje z Nemci na tem območju leta 1942. Do vrha Janč smo potrebovali približno pol ure.

Vrh Janč je poseljen, vas nosi enako ime. Dom stoji na najvišjem vrhu Janškega hriba. Izpred doma in s travnika za cerkvijo je čudovit razgled. Proti vzhodu vidimo Posavsko hribovje z Ostrežem in Kumom; pogled proti jugu se ustavi na Dolenjskem gričevju, zadaj so Gorjanci, Kočevski Rog, Goteniški Snežnik in bolj proti jugozahodu Veliki Snežnik; proti zahodu je v ospredju Ljubljanska kotlina z Ljubljano, proti jugozahodu Kurešček, Mokerc in Krim, zadaj pa Javorniki in Nanos; zahodno se za Ljubljansko kotlino dvigajo Polhograjsko hribovje, Šmarna gora in Rašica, zadaj je Škofjeloško hribovje in na obzorju Julijci s Triglavom; severozahodno vidimo zahodni greben Karavank s Kepo, Golico, Stolom, Vrtačo, Begunjščico in Košuto, pred njim Dobrčo, Kriško goro in Storžič; na severnem obzorju so Kamniško Savinjske Alpe; povsem v ospredju na severu je Posavsko hribovje severno od Save: Murovica, Cicelj, Miklavž, Slivna in proti severovzhodu Zasavska Sveta gora, Čemšeniška planina, Sveta planina in Mrzlica.

Prek Janč poteka tudi označena sadna cesta Janče-Javorje, kjer pri številnih kmetijah lahko kupimo jagode, češnje, jabolka in drugo sadje; sveže ali posušeno. Kupiti je možno tudi druge domače izdelke, zato danes, v časih, ko se veliko govori o ekološki pridelavi hrane, Janče še kako vabijo, da jih obiščemo.

Sestop nazaj do jeklenega konjička je po poti vzpona.

Nadmorska višina: 793 m
Višinska razlika: 200 m
Trajanje: 1 ura
Zahtevnost: 1 zvezdica

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti