Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča turista na Grintovcu

Slovenec (1932): Kamniške planine bi v nedeljo kmalu zopet zahtevale krvavi davek za vse užitke in lepote, ki jih na njih uživajo številni turisti. Le malo je manjkalo, da se ni na Kamniških planinah smrtno ponesrečil eden mnogih turistov, ki so obiskali te planine.

V soboto se je odpeljalo v Kamnik, kakor tudi v druga izhodišča za ture, mnogo ljubljanskih turistov. Med njimi sta bila stavca Ivo Lang, zaposlen v Narodni tiskarni in Zvonko Čukovič, zaposlen v Učiteljski tiskarni. V soboto sta dospela na Kokrsko sedlo in sta prenočila v Cojzovi koči. V nedeljo zjutraj ob pol 4 sta odšla s Kokrskega sedla proti Češki koči. Na zahodnem snežišču Grintovca pa se je Langu na zmrznjenem snegu naenkrat spodrsnilo in Lang je zdrsnil še po 40 m dolgi viseči pečini ter se končno ustavil na planoti, pokriti s snegom. Čukovič je odhitel na pomoč v Cojzovo kočo, medtem pa je ponesrečenca že opazila skupina turistov, od katere je takoj pohitel k ponesrečencu g. Mirko Šušteršič, akademik iz Jarš, ki je ponesrečencu nudil prvo pomoč, ostala dva pa sta odhitela po pomoč na Kokrsko sedlo.

Popoldne je dospela do ponesrečenca reševalna ekspedicija, v kateri so bili gg. Andrej Šorli, sin posestnika iz Rupe pri Kranju, Miloš Šušteršič, Anton Sajovic, ključavničar iz. Gorenj ter oskrbnik Cojzove koče (France Erjavšek op. o.), ki je vodil ekspedicijo. Z neprimernim trudom in tveganjem lastnega življenja se je vrlim reševalcem posrečilo, da so spravili ponesrečenca do Kokrskega sedla od tam pa do Kokre. Iz Kokre je prepeljal reševalni avto iz Kranja Langa v ljubljansko bolnišnico.

Nesrečo je pač povzročila premajhna oprema. Ponesrečenec je šel namreč brez cepina po nevarnem ledenem snežišču. V bolnišnici so zdravniki ugotovili, da ima Lang zelo resne notranje in zunanje poškodbe, vendar pa ni nevarnosti za življenje. Lang sam je izvrsten in navdušen turist ter je bil tudi lani med očividci, ko se je ponesrečil v Kamniških planinah mladi Pečar iz Most.

Še nekaj žalostnega moramo omenjati. Na planine hodijo tudi ljudje, ki bi po svojem čustvovanju tja prav za prav ne smeli. Ko so reševalci pri tej nesreči prosili za pomoč tudi neke turiste, ki so bili baje iz takozvanih »boljših krogov«, so dobili v odgovor — psovke!
Res žalostno!

Slovenec, 21. junij 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti