Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.06.1976

Delo, Šport: ... Prvenstvena v Škrbini

Marjan Debevec in Dušan Sitar (oba člana AO Železničar iz Ljubljane) sta 6. in 7. t. m. preplezala novo smer v Škrbini Zadnjega Prisojni­ka. Za prvenstveni vzpon sta potrebovala skupno 14 ur. Ocena je VI zelo krušljivo, 350 metrov. Nora smer po­teka desno od Jugove.

Le z ozeblimi nogami
Sedemčlanska zahodnonemška odprava je osvojila de­seti najvišji vrh sveta, 8091 m visoko Anapurno. Kako pa Je bilo s obema zmagovalce­ma Heinrichom Baumanom in Petrom Schubertom, pa še sedaj ni povsem jasno. Zuna­nje ministrstvo Nepala je namreč to objavilo, da ju imajo za izgubljena (od 30. maja), potem pa so nekatere časopisne agencije sporočile, da so jih našli žive in takoj prepeljali v Katmandu, v bolnišnico. Menda so jima ozeble le noge.

Za konec v Martuljku
Vodstvo akademske alpini­stične šole se je odločilo, da priredi letos zaključne ture za tečajnike in člane v Martuljku, in sicer od 18. do 20. t. m. Udeleženci akcije bodo prebivali v bivakih pod Srcem in v B III, med tura­mi pa tudi v B II in I. Pri­jave zbira vodstvo AAO.

Planinske postojanke
Poštarska koča na Vršiču bo redno oskrbovana od 10. t. m. dalje. Postojanka na Ratitovcu, ki je sedaj odprta le ob sobotah in nedeljah, pa bo redno oskrbovana med 15. junijem in 16. septem­brom. Obiskovalce Bohorja pa opozarjamo, da je planin­ski dom na Bohorju ob po­nedeljkih zaprt, drugače pa redno oskrbovan.

Ponovitvi
Zvone Andrejčič (Matica) in Janez Reberšak (Radovlji­ca) sta v soboto ponovila smer »Skozi škarje« v Spod­njem Rokavu. V steni sta našla nekaj novega snega, zadnji raztežaj pa je bil po­vsem poledenel. Evalt Koren (Črnuče) in Jure Ulčar (Ma­tica) pa sta v nedeljo pono­vila Centralno smer v Dedcu.

Živahno v Celju
Aktivnost članov celjskega AO je že nekaj časa izredno živahna. Vsak teden imajo skupne odhode v gore in po­tem plezajo, večinoma s te­čajniki m mlajšimi člani, na­veze, ki se pripravljajo na odhod v Centralne Alpe pa še posebej. Neredko opravijo tudi po več smeri zapored.

33. in 23 maja se je 23 članov AO udeležilo delovne akcije na Okrešlju, poleg te­ga pa so plezali v Mrzli gori Celjsko in Pustno smer, Cicovo poč ter v Turski gori Szalayev greben. Teden dni kasneje so bili v steni Kleka, kjer so ponovili Žoharjev ste­ber (VI), HPD 90 (VI), Tajinstveno smer (VI, prva po­novitev), Dragmanovo, Omladinsko ... Na Okrešlju pa Steber Štajerske Rinke, Tschadovo, Szalayev greben, v Koglu Zupanovo smer.

Konec preteklega tedna pa je bil kratek tečaj za začet­nike. Lojze Golob je z Zupa­nom ponovil Dušanov steber v Štajerski Rinki, Kovačič z Lesjakom Cicovo v Mali Rin­ki. Milena Kovar in Dušan Golob s Prevarškom Tschadovo v Turski gori. Pepelnik s Knezom varianto Igličeve smeri, Povše s Canžkom Igličevo, Žuntar in Gračnar pa sta plezala Vzhodno grapo v Mrzli gori. Razen tega so na skali za kočo GRS pripravili (s svedri) nekaj mest za trening tehničnega plezanja, kjer bodo lahko vadili tudi drugi alpinisti.

Dražja potovanja po Himalaji
Najnovejše novice iz Nepala govorijo o občutnih podra­žitvah. Za vsak dan podalj­šanja turističnega vizuma je potrebno zamenjati 5 dolar­jev, samo podaljšanje pa sta­ne 11 do 31 rupij, dovoljenje za treking pa 16 rupij Vsakdo, ki se odloči za treking mora vzeti s seboj vodiča, ki je registriran pri eni od tamkajšnjih ustanov. Ta­ksa zanj je 35 rupij na dan (še pred pol leta le 15) in seveda prevoz do izhodišča.

Še en Čehoslovak žrtev Makaluja
V ponedeljek, 27. maja, sta dva člana Češkoslovaške odprave in en Španec dosegli vrh Makaluja (8481).

Češkoslovaški alpinisti so letos še drugič naskakovali Makalu, in sicer prek južnega ostenja, po stebru desno od »jugoslovanske smeri«. Španci pa od jugozahoda, po Japonskem grebenu. Na viši­ni nekako 7950 metrov, kjer je češkoslovaška odprava po­stavila svoj šesti tabor, so se srečali. Potem so Milan Kišak (34), Karal Šubert (33) in Mihael Orolin (32) skupaj s Špancem Georgom Camprulijem Casasom (37) skupaj odšli proti vrhu. Orolin, zmagovalec z Nanga Parbata pa ni zdržal in 100 metrov pod vrhom se je moral obrniti. Drugi trije so dosegli vrh.

Toda med sestopom se je pričela tragedija. Šubert ni zdržal naporov in tovariše je pregovoril, da so ga pustili na višini nekako 8300 me­trov, kjer naj bi prebivakiral noč in jim drugo jutro sledil. Toda v torek, ko mu je odšla nasproti reševalna ekipa, ga niso več našli. Mor­da je ponoči zapustil svoj bi­vak in omahnil, resnice najbrž ne bo izvedel nihče. Tako je pod Makalujem že drugi češkoslovaški grob.

Italijani na Daulagiriju
Dva člana italijanske odprave sta 4. maja dosegla vrh Daulagirija (8172 m).To je že njihov tretji osemtisočak (za K2 in Everestom).

Dvanajstčlanska odprava gorskih vodnikov »Orlov« iz San Martina di Caatrooza pod vodstvom Renta de Bertolisa se je 25. maja vrnila v domovino. Mesec dni so potrebovali, da so 24. marca postavili bazno taborišče (4610 m) na ledeniku Mayangdi, pod severno steno ali še bolj zna­no »Hruško«, ki so jo naskakovale že številne odprave. Nato so vsakih 16 dni imeli po dva tabora več. Tabor I na 5320 m, II na 5870 m, III na 6600 m, IV na 7100 m in zadnji na 7530 m. Iz tega ta­bora so 3. maja odšli Giampaolo Zortea (27). Silvio Simoni (29) in Luciano Gandez, toda zadnji se je moral zaradi pomrznjenih rok in nog na 7900 m obrniti. Druga dva sta ob 14.30 dosegla vrh in se tudi srečno vrnila. Celoten vzpon je trajal 43 dni.

Italijanska odprava se je večinoma vzpenjala po smeri, ki jo je začrtala leta 1960 švicarska odprava pod vodstvom Maxa Eiseltna. Najprej na SV sedlo in nato po severovzhodnem grebenu do vrha. Od te smeri se italijanska loči nad taborom V. Na začetku so sicer razmišljali, da bi uresničili načrt vzpona prek »Hruške« toda skoraj neprestani plazovi so jih odvrnili od tega.

  10.06.1976


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID

 

1 komentarjev na članku "AN - 10.06.1976"

Boris Štupar,

Arhiv Franci Savenc, skeniranje Genadij Štupar, obdelava za splet Boris Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti