Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 07.06.12

Primorski dnevnik: Srečanje s PD Integral, Potepanje po Bolgariji, Izlet v Pollino, ...

Planinsko srečanje na Vršiču

Planinci, člani slovenskih planinskih društev, ki delujejo ob meji med Italijo, Slovenijo in Avstrijo se bodo zbrali v nedeljo, 10. junija na Vršiču na 41. srečanju. Letošnji organizator, Planinsko društvo Jesenice, bo goste pričakal pri Erjavčevi koči, od koder se bomo skupno podali na pohod proti Slemenovi špici. Po povratku s pohoda, v zgodnjih popoldanskih urah pa bo uradni del srečanja s krajšim kulturnim programom in prijskim druženjem.
Tržaški planinci se bodo na srečanje podali z avtobusom. Odhod avtobusa s trga Oberdan ob 6.00 uri, oziroma ob 6.15 izpred hotela Danev na Opčinah. Za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 220155 (Livio).
 

Srečanje s PD Integral

Vsakoletno srečanje s člani pobratenega Planinskega društva Integral iz Ljubljane je za tržaške planince vsakič pravo doživetje, saj pomeni snidenje s prijatelji in starimi znanci, s katerimi delimo veliko spominov in dragocenih skupnih doživetij. Letošnje srečanje bo v nedeljo, 17. junija 2012. Tokrat ga prirejajo planinci iz Ljubljane, ki so za to priložnost že pripravili zanimiv, vsebinsko bogat izlet v območje Rogaške Slatine.
Slovensko planinsko društvo Trst je v ta namen organiziralo avtobusni izlet. Odhod avtobusa s trga Oberdan ob 6.00 uri, oziroma ob 6.15 izpred hotela Danev na Opčinah. Peljali se bomo najprej do Ljubljane, kjer se bomo srečali s člani pobratenega društva ter skupno nadaljevali pot do Rogaške Slatine in naprej do trga Rogatca. V tem kraju je bila nekoč tradicionalna domača obrt pletarstvo. Danes pa se prebivalci vozijo na delo v zdravilišče in v steklarno v Rogaško Slatino. Da bi postavili nekakšen most med preteklostjo in sedanjostjo, z namenom, da bi v današnjem globaliziranem svetu ohranjal duhovno in snovno dediščino, so tu ustvarili Muzej na prostem, pristen prikaz materialnega okolja in razmer, ki so v preteklih stoletjih v teh krajih oblikovale življenje. Poleg muzej a bomo obiskali še orglarsko delavnico Škrabi in grad Strmol z bogatim muzejem. Po ogledu kulturnih zanimivosti bomo nadaljevali pot z avtobusom do Rudijevega doma (590 m) na sedlu med Ženčajem in Donačko goro. Sledil bo vzpon na 882 m visoko Donačko (Rogaško) goro. Po sestopu čaka udeležence še topel obrok in veselo druženje.
Izlet je primeren za vse, tudi za tiste, ki bi jim bil vzpon na Donačko goro (slaba ura do vrha ) prenaporen, saj nudi tudi veliko kulturno obogatitev in poglabljanje medčloveških odnosov.
Vpisovanje do 10. junija, za prijave in morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 220155 (Livio).

Potepanje po Bolgariji

Danes, 7. junija prireja Slovensko planinsko društvo Trst informativni sestanek za člane, ki se nameravajo udeležiti enajstdnevnega potepanja po Bolgariji v dneh od 26. julija do 5. avgusta 2012 . Sestali se bomo v društveni postojanki v Boljuncu, hišna številka 44 ob 20.30.

Izlet v Pollino

Priprave na enotedenski izlet v Bazilikato potekajo po načrtu. V zadnjih tednih so pri SPDG prejeli še nekaj prijav. Izlet bo, kakor že od vsega začetka določeno, od 29. junija do 6. julija. Avtobus bo odpeljal iz Gorice v petek, 29. junija zjutraj.
Društvo obvešča udeležence, da danes ali prihodnji četrtek, 14. t.m. med 19. in 20. uro na društvenem sedežu poravnajo drugi obrok.

Pred začetkom sezone

Pred nami je sezona obiskov v gorah - krajših ali daljših izletov in bolj zahtevnih tur. Tudi takih, ki jih laže izpeljemo, če prenočimo v planinski koči, kjer nam bodo priznali, če smo člani planinskega društva, 50 -odstotni popust na ceni prenočitve.
To velja v planinskih kočah v Sloveniji. V Italiji, Avstriji in drugih državah alpskega loka nam bodo popust priznali na osnovi dogovora o reciprociteti in če predložimo izkaznico, ki potrjuje članstvo v PZS in ki zajema tudi zavarovanje za primer smrti, invalidnosti, oškodovanja tretjih oseb in povračilo stroškov za reševanje v evropskih gorah.
Ker bo društveni sedež SPDG v poletnih mesecih zaprt, društvo vabi dosedanje člane in nove pristopnike, da čimprej poravnajo članarino in uredijo formalnosti v zvezi z zavarovanjem. Društveni sedež bo odprt danes med 19. in 20. uro ter v četrtek, 14. t.m. ob istem času.

Poldnašnja špica

Kljub ne ravno optimistično naravnani vremenski napovedi, se je skupina goriških planincev v nedeljo, 3. junija odpravila v Zahodne Julijce. Cilj je bil nekaj nad dva tisoč metrov visoki vrh Poldnašnje špice nad Dunjo in Kanalsko dolino.
Za vzpon so planinci izbrali pot iz doline Zajzere preko zavetišča Grego in Rudnega sedla, ki povezuje dolino Dunje in Zajzero ter upali, da so se vremenoslovci vsaj rahlo zmotili, čeprav je bilo za meglenimi oblaki slutiti tudi rahel dež.
Po kar hitrem vzponu - okrog tri ure je trajal - so nekaj po 12. uri že stali na vrhu, posejanem z utrdbami, zaklonišči in drugimi ostalinami iz prve svetovne vojne. Po krajeem hladnem in vetrovnem postanku na vrhu se je prilegel počitek v bivaku, ob zakurjeni peči. Droben dež, ko je začelo curljati s strehe, so planinci sprejeli kot opozorilo, da je čas za hitro sestopanje v dolino in to v smeri prihoda. Rosenje je prenehalo in za krajši čas je v Zajzero celo posijalo sonce.

 

 07.06.2012

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti