Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Zelenica najbrž le še nekaj let

Gorenjski glas - Boštjan Bogataj: Dve zelo slabi sezoni (zaradi nizke nadmorske višine), stare žičniške naprave in potencialna velika vlaganja razlog za postopno zaprtje smučišča Zelenica? Javna tribuna ...
Gorenjski glas - Mateja Rant: Bohinjska Bistrica - Julija začetek gradnje

... o prihodnosti Zelenice je pritegnila številne domačine in strokovnjake tudi od drugod. Bodo smučišče še pognali?

Tržič – »Po vojni je bila vrsto let polovica smučarske reprezentance iz Tržiča in vsi so se kalili na Zelenici,« je na javni tribuni o prihodnjem razvoju območja Zelenice povedal vodja gradnje žičnic iz leta 1965 in 1966 Marjan Šarabon. Takrat je že slišal vrsto razlogov, da prihodnosti smučišča morda ni. »Klub je danes na najnižji točki, aktivnih tekmovalcev nimamo. Še dve leti nazaj pa je bilo na olimpijadi pet naših tekmovalcev,« je o pomenu smučišča za razvoj mladih smučarjev povedal Janez Dovžan iz Smučarskega kluba Tržič.

Marsikdo v polni dvorani paviljona NOB je težko poslušal o brezperspektivnosti obnove ali celo nakupa nove žičniške naprave. Veliko jih je prve smučarske korake naredilo na Zelenici. Dovžan je tako, na primer, pozval Matijo Korena (Koren sports), da predstavi svoje mnenje: »Ob pregledu stanja in preračunih bi jutri kupil ključe in začel demontirati žičniške naprave. Ekonomike ni, smučišče ni konkurenčno, ne more zadovoljiti sodobnega smučarja, v težkih časih kupovati nove naprave in širiti smučišče pa je utopija.«

Povedal je še, da je sedanje stanje agonija tako za upravljavca (RTC Zelenica) kot lastnika (predvsem občina Tržič, v zgornjem delu občina Žirovnica). Zdelo se je, da v občinski upravi med zbranimi iščejo podporo za postopno zaprtje pipice občinskega denarja za smučišče Zelenica. »Občina na leto za delovanje smučišča nameni približno štirideset tisoč evrov, letos naj bi izredni tehniški pregled zahteval od šestdeset do osemdeset tisočakov, če bo treba menjati prižemke, dodajmo še več kot sto tisoč evrov,« je pojasnjeval finančno plat Vid Meglič iz občinske uprave.

Predstavil je štiri scenarije prihodnosti Zelenice: z okoli pet milijonov evrov bi dobili sodobno smučarsko središče, a ni nujno, da bi zaradi pomanjkanja snega obratovalo; druga možnost je delovanje v enakem obsegu kot danes, saj lahko občina z vložkom 120 tisoč evrov zagotovi delovanje za prihodnjih pet let; tu je še obratovanje zgolj zgornjega dela smučišča (tri naprave) ali prekinitev tradicije alpskega smučanja v Tržiču, Zelenica pa bi živela skozi vse leto prek različnih vsebin v gorniško-učnem centru.

Medtem ko so strokovnjaki z različnih področij pojasnjevali, da smučišče možnosti za preživetje (kljub vložkom) nima, saj ne bo snega ali pa bi uničili vodovarstveno območje, so domačini, vpeti v življenje Zelenice, poudarjali pomen ohranitve. »Zelo dobro smo zasedeni, a polovica gostov pogojuje obisk z delovanjem žičnice, sam mislim, da bi prihod odpovedalo še več gostov,« pravi Stane Koblar, vodja centra na Zelenici.

Primož Štamcar, gorski reševalec in nadzornik na smučišču, je povedal, da je Zelenica eno najvarnejših smučišč pri nas: »Kdo bo skrbel za varnost, ko naprav ne bo več? Saj (turni) smučarji bodo in tudi plazovi ter druge nevarnosti bodo ostale.« Petra Mikliča pa skrbi strategija razvoja Tržiča: »Najprej smo na Zelenici postavili kočo za osemsto tisočakov, sedaj pa razmišljamo, kaj bo okoli nje. Kot športnega pedagoga me tudi žalosti, da otroci že danes ne smučajo doma.«

Občina Tržič ima letno za investicije na voljo tri milijone evrov, nekaj je že porabljenega, saj so se v preteklosti zadolžili, a so občinske finance likvidne. Tako zagotavlja župan Borut Sajovic in predstavi možnost vlaganja v smučišče ali v tri milijone evrov vredno investicijo obnove bazena, v odkup zemljišča za nogometno igrišče pod policijo: »Še letos bomo zgradili nogometno igrišče z umetno travo ob Osnovni šoli Bistrica, čaka nas večnamensko igrišče Virje … Investicij je za več županskih mandatov.«

Boštjan Bogataj
Foto: Gorazd Kavčič

  01.06.2012


 

 


Gorenjski glas
, 21.05.12: Julija začetek gradnje smučišča

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor naj bi do konca meseca pripravilo javni razpis za podelitev koncesije za gradnjo žičnic med Bohinjsko Bistrico, Ravnami in Sedlom pod Malim vrhom ter Slatnikom.

Bohinjska Bistrica - Na razpis se bo seveda prijavilo podjetje MPM Engineering, ki v Bohinjski Bistrici načrtuje gradnjo smučišča 2864. Ministrstvo bo koncesijo podelilo za štirideset let. Ureditev smučišč med Koblo in Soriško planino ter gradnja žičniških naprav, ocenjuje direktor družbe MPM Engineering Boštjan Čokl, bo vredna približno petdeset milijonov evrov. S pomočjo partnerjev naj bi vložili okrog deset milijonov evrov lastnih sredstev, računajo tudi na nepovratna sredstva, preostanek pa naj bi pokrili z dolgoročnimi posojili.

Čokl računa, da bi bil postopek podelitve koncesije lahko končan do konca junija. »To je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, za kar imamo vso dokumentacijo že pripravljeno.« Po Čoklovih besedah so že pridobili vsa soglasja, prav tako ne pričakuje težav pri pridobivanju zemljišč. Tako bi že julija lahko začeli gradnjo, pravi Čokl, simbolno odprtje smučišča pa je napovedal za 12. 12. 2012 ob 12. uri. Montažo žičniških naprav naj bi končali v treh mesecih, nekoliko dlje časa pa bo trajala gradnja garažne hiše. Na novem smučišču naj bi uredili tudi sistem za umetno zasneževanje, s čimer bi v prihodnje lahko smučarsko sezono začeli že novembra.

Mateja Rant  

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti