Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zoisov kamniti most

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Zoisov kamniti most

V smeri pritoka BlatnicePrelomnica, mejnik udobnejših potovanj iz in v Bohinj seže v preteklost, prav v čas izgradnje Zoisove poti z mostovi, zato kamniti Zoisov most ne bi smeli prepustiti uničenju Iz smeri pritoka BlatnicePrelomnica, mejnik udobnejših potovanj iz in v Bohinj seže v preteklost, prav v čas izgradnje Zoisove poti z mostovi, zato kamniti Zoisov most ne bi smeli prepustiti uničenju


G-L: Turki v Štengah

G-L: Pot skoz Štenge


četrtek, 7. junij 2012, ob 05:29, Janez Pikon, ogledov: 3115

Del Zoisove poti se je zaključil s čudovitim, kamnitim mostom preko potoka Blatnice. Pot je presekala in prekinila kasneje cesta, ki vodi skozi Sotesko, krajši odsek Zoisove poti je še vedno ohranjen in viden ob Pantzovi žičniciJanez Pikon: Soteska pri gozdarski žičnici Blatni graben v smeri južno ob Jelovici, kjer gospodari močan potok Blatnica, hrani Zoisov most že iz leta 1789 s sledmi in ostanki poti. Oboje je bilo zgrajeno v davnini, zapuščina še vedno kljubuje zobu časa.

Spremembe v Soteski so bile nujno potrebne, kajti stara pot 'Skoz Štenge' (Skoz Štene) ni dovoljevala, da bi varno potovale po tej poti tudi kočije (nekaj izjem je le bilo), potrebno je bilo izpreči in pot nadaljevati peš. Prevoz dragocenega tovora s fužinarskimi izdelki iz Bohinja in ostalo nujno potrebnim blagom nazaj v Bohinj je kar klicalo po udobnejšemu prevozu do novega plavža na Bohinjski Bistrici in druge potrebščine, takratnim prebivalcem Bohinja.

Most je dolga leta kljuboval naravi, povodnji zadnjih let pa so ga pošteno zdelale in je potreben temeljite obnove, kajti le še vprašanje časa je, ko tudi njegova samonosilnost ne bo več zdržala lastnega bremena - (nočni posnetek)Ročno izklesani kvadri iz apnenca se že rušijo, predvsem s smeri struge potoka BlatniceMost je dolga leta kljuboval naravi, povodnji zadnjih let pa so ga pošteno zdelale in je potreben temeljite obnove, kajti le še vprašanje časa je, ko tudi njegova samonosilnost ne bo več zdržala lastnega bremenaRočno izklesani kvadri iz apnenca se že rušijo, predvsem s smeri struge potoka BlatniceMost je dolga leta kljuboval naravi, povodnji zadnjih let pa so ga pošteno zdelale in je potreben temeljite obnove, kajti le še vprašanje časa je, ko tudi njegova samonosilnost ne bo več zdržala lastnega bremena - (nočni posnetek)

Baron Žiga Zois in upravitelj železarne na Bohinjski Bistrici Andrej Koller sta že v letu 1783 začela priprave za izgradnjo nove poti z mostovi ob desnem (južnem bregu) Save Bohinjke v Soteski. Za pot z mostovi čez reko Savo (do tri metre širine) je bilo potrebno 6 let, delo je bilo dokončano v letu 1789, dve leti pred pričetkom obratovanja novega Zoisovega plavža na Bohinjski Bistrici. Vzhodno v smeri  Soteske je tako vodila nova cesta južno (desno) ob Savi Bohinjki proti Bohinjski Beli in Bledu.

Ročno izklesani kvadri iz apnenca se že rušijo, predvsem s smeri struge potoka BlatniceMost je dolga leta kljuboval naravi, povodnji zadnjih let pa so ga pošteno zdelale in je potreben temeljite obnove, kajti le še vprašanje časa je, ko tudi njegova samonosilnost ne bo več zdržala lastnega bremena - (nočni posnetek)Ročno izklesani kvadri iz apnenca se že rušijo, predvsem s smeri struge potoka Blatnice - (nočni posnetek)Most je dolga leta kljuboval naravi, povodnji zadnjih let pa so ga pošteno zdelale in je potreben temeljite obnove, kajti le še vprašanje časa je, ko tudi njegova samonosilnost ne bo več zdržala lastnega bremenaRočno izklesani kvadri iz apnenca se že rušijo, predvsem s smeri struge potoka Blatnice - (nočni posnetek)

Odsek nove Zoisove poti so poleg varnega in bolj prijaznega dostopa v Bohinj, tako obogatili še čudoviti kamniti most preko potoka Blatnice in dvoje lesenih mostov preko Save Bohinjke. Pot so kasneje spremenili z gradnjo novejše ceste v Soteski, krajši odsek Zoisove poti (ob mostu) je še vedno viden ob Pantzovi žičnici.

Pot so kasneje presekali in prekinili z novo cesto v Soteski, krajši odsek Zoisove poti je še vedno ohranjen in viden ob Pantzovi žičniciPot so kasneje presekali in prekinili z novo cesto v Soteski, krajši odsek Zoisove poti je še vedno ohranjen in viden ob Pantzovi žičnici

Kamniti Zoisov most že dolga leta kljubuje naravnim spremembam, povodnji zadnjih let pa so ga še dodatno zdelale in je potreben temeljite obnove, kajti le še vprašanje časa je, ko tudi njegova samo nosilnost ne bo več vzdržala lastnega bremena. Ročno izklesani kvadri iz apnenca se že rušijo, predvsem iz smeri struge.

Prelomnica, mejnik udobnejših potovanj iz in v Bohinj seže 223 let v preteklost, prav v čas izgradnje Zoisove poti z mostovi, zato kamniti Zoisov most ne bi smeli prepustiti propadanju.

Prehod po zgodovinski poti (vklesana letnica 1554) "Skoz Štenge" so dokončno opustili, še danes se omenja prehod "Skoz Štene", saj to pot s še vidnimi sledmi trdno hrani, tudi ljudsko izročilo.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker