Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podrobnosti o ekspediciji na Mont Everest

Slovenec (1922): »Times« in »Daily Mail« sta 10. t. m. objavila zadnje poročilo generala Bruca, šefa znane ekspedicije na Mont Everest. Telegram se glasi:

Simla, 7. junija.
»20. maja so Morshead, Somervill, Mallory in Norton postavili svoje šotore na Everestu na višini 7600 metrov. 21. maja so Mallory, Somerville in Norton dospeli na višino 8147 metrov, ne da bi uporabili aparate za dihanje s kisikom. Potem so se vrnili v tabor št. 3, ki je postavljen ob vznožju Chang-Tse, to je neposredno severno od vrha Everesta na višini 6384 metrov.«

Bruce

Višina dosežena 21. maja se nahaja samo še 692 metrov nižje od vrha Everesta, ki meri, kakor je znano, 8839 metrov. Zdi se torej, da bo ekspedicija dospela na svoj cilj. Ona je do zdaj v vseh ozirih dosegla rekord hribolaštva. Istočasno je dospelo v London dolgo pismo generala Bruca od 30. aprila. Tu pripoveduje, kako je ekspedicija po strašnem snežnem viharju dospela na ledenik Rongbuk z vso svojo bagažo in provizijo. Ustavila se je v budističnem samostanu, ki je najvišji na svetu in odkoder je prekrasen pogled na vrh Everesta. Menihi so jih, kakor povsod, z ginljivo prijaznostjo sprejeli; o posvetnih zadevah, vojski, konferencah etc., pa niso menihi hoteli niti slišati, ker svet zanje ne obstoja. Veliko trpi ekspedicija vsled pomanjkanja kuriva. Donašajo ji ga iz Jakdunga.

Slovenec, 14. junij 1922
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti