Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski dom in GUC

Planinsko društvo Tržič je v nedeljo, 27. maja, organiziralo prireditev ob odprtju novega doma na Zelenici. Lep sončen dan je privabil številne planince, ki so na prireditev prišli z Ljubelja, preko Begunjščice in iz doline Završnice.

Prišli so z vseh koncev Slovenije in tudi iz sosednje avstrijske Koroške. Za tiste, ki se niso podali peš, je bil omogočen tudi prevoz z žičnico.

Planinski dom na Zelenici, v katerem deluje tudi Gorniški učni center Zelenica, je popolnoma nov, sodoben planinski dom. Dom so tržiški planinci obnavljali vse od leta 1999, ko je pogorel prejšnji planinski dom. Nov dom ima vse elemente modernega objekta. Kuhinjska oprema je izdelana v skladu z zakonodajo o opravljanju gostinske dejavnosti. Za objektom, na mestu nekdanje greznice, je nameščena čistilna naprava velikosti 30 PE. Za pravilno delovanje, vzdrževanje in praznjenje je sklenjena pogodba z Komunalo Tržič d. o. o.. Zagotovljena je tudi stalna telefonska linija, zaradi javljanja požara. Izvedena je napeljava novega optičnega kabla iz platoja na Ljubelju preko vseh žičniških postaj do planinskega doma. S tem so bile zagotovljene potrebe po povezavi žičniških postaj, omogočen dostop do interneta in ostalih računalniških povezav. Dela so bila izvedena v sodelovanju z Elektro Gorenjska d. d. Povečana je moč električnega odjema za potrebe doma, ker se je glede na prejšnje potrebe poraba povečala. Vgrajen je tudi UV dezinfektor pitne vode. S tem je zagotovljena neoporečna voda za potrebe doma. V objektu je nameščeno novo pohištvo za spalni in gostinski del ter za potrebe Gorskega učnega centra. Uporabno dovoljenje za uporabo doma je bilo izdano dne, 13. aprila 2012.

V uradnem delu, ki se je pričel ob 11. uri so nastopili učenci Podružnične šole Podljubelj, Rogisti iz Domžal in operni pevec Marko Kobal, ki ga je na citrah spremljal Tomaž Plahutnik. Zbrane je najprej nagovorila predsednica PD Tržič, Erna Anderle, ki je orisala potek gradnje nove koče, ter se zahvalila vsem, ki so kakor koli sodelovali pri obnovi doma. Podpredsednik PZS Tone Tomše je pohvalil izredno lep objekt in povedal, da PZS pripravlja kar nekaj novosti na področju planinskega gospodarstva, ter zaželel, da bi objekt služil svojemu namenu. Prisotne je pozdravil tudi tržiški župan Borut Sajovic, ki je med drugim dejal, da v hribih pridejo v ospredje vrednote, ki povezujejo. Zelo pomembna sta prijazen nasmeh in dobra volja ter seveda dobra in prijazna postrežba osebja v kočah. Župnik Roman Sirc je Dom blagoslovil; župan, predsednica PD in vodja gradbenega odbora za Zelenico Joža Štucin pa so s potegom alpinistične vrvi Planinski dom na Zelenici uradno odprli.

V domu je bila na ogled prodajna razstava slik Viktorja Klofutarja iz Tržiča. Po uradnem delu se je nadaljevalo prijetno druženje vseh prisotnih, ki so z zadovoljnimi obrazi odhajali nazaj v dolino.

Tone Tomše in Erna Anderle
Foto Stanko Koblar


Kronika gradnje:

Decembra 1999, tik pred novim letom, je koča zaradi vžiga saj pogorela.

Leto 2000 - Odstranjevanje ruševin, sanacija pogorišča, ureditev dostopa - cesta skozi Završnico.

Leto 2001 - Pridobivanje različne dokumentacije in tudi gradbenega dovoljenja.

Leto 2002, 2003 - Urejanje in usposobitev zidanega dela koče za zavetišče. Izdelava sanitarij.
Zavetišče je bilo v uporabi vse do leta 2011.

V letih 2004 in 2005, se je z razpisi iskal izvajalec del in bil tudi izbran.

Leto 2007 je prineslo aktivnosti s pridobivanjem sredstev in kreditov, brez katerih nebi mogli niti začeti glavne gradnje. 2. julija smo imeli več ton lesenega gradbenega materiala na Ljubelju, obljubljenega vojaškega helikopterja za prevoz pa žal ni bilo.
Brez ceste, ki je bila pred leti zgrajena in pogumnih traktoristov iz Loma, bi material obležal na Ljubelju. Tako pa so delavci lahko začeli s polaganjem lesene konstrukcije že čez nekaj dni in delo tudi v roku zaključili.
V tem letu se je aktivno vključila s finančno pomočjo tudi Občina Tržič. Skupaj z Občino Žirovnica, smo sklenili dogovor o stavbni pravici za 99 let.

Leto 2008 - Tekli so pogovori za okna in vrata, vendar smo v jeseni leseno konstrukcijo le zaščitili, zaprli.

Leto 2009 - Okna in polkna so bila vgrajena.

Leto 2010 - Obdelava notranjosti z izdelavo peči. Odločitev, da bo v okviru Planinskega doma deloval tudi GUC, ki bi predstavljal pomembno dodano vrednost.

Leto 2011 - Rešitev iz velike finančne stiske je naredila Občina Tržič, ko so svetniki potrdili dodatna finančna sredstva, da so se dela lahko zaključevala. Vgrajena je bila čistilna naprava. Tehnični pregled je bil v decembru.

Leto 2012
Zahteve pri gradnji Planinskega doma so bile včasih komaj razumljive, vendar jih je bilo treba upoštevati. Zato je bila vgrajena čistilna naprava, vgrajen optični kabel, požarno javljanje, dezinfektor vode ... 13. aprila smo dobili uporabno dovoljenje.
Občina Tržič je z vloženimi sredstvi postala solastnik Planinskega doma na Zelenici in GUC-a.

Brez pravih planinskih zanesenjakov, ki so ves čas verjeli v projekt, si težko predstavljamo realizacijo, ki je svoj čas mejila na norost. Ves čas gradnje je bil vodja gradbenega odbora za Zelenico Joža Štucin, člani pa so se menjali iz leta v leto.
Predvsem težek zalogaj je bilo zbiranje denarja. Uspešni smo bili na različnih razpisih. Najpomembnejša so sredstva Fundacije za šport in Ministrstva za gospodarstvo, evropska sredstva za projekt Karavanke prihodnosti. Nekaj sredstev je prispevala tudi PZS in različni donatorji - tako posamezniki kot tudi podjetja. Organizirali smo dobrodelne akcije po naših kočah, naredili razstavo Naši umetniki za Zelenico z avkcijo slik, ki so jih prispevali. Za slednjo je dalo idejo in pomagalo pri realizaciji Društvo gluhih in naglušnih iz Kranja. Mnogo ur prostovoljnega dela, prevoženih kilometrov, včasih tudi neprespanih noči, ko skoraj ni bilo videti izhoda, je zdaj le še spomin in zadoščenje ob množici zadovoljnih planincev v najširšem pomenu besede.

Erna Anderle,
predsednica PD Tržič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti