Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Obiskali smo Porezen

Helena Plahuta: Planinci PD Maximarket Ljubljana, smo tudi letos odšli na turo. Pot nas je vodila do Podbrda. V Planinskem domu Petrovo Brdo smo popili jutranjo kavico in se veselo podali proti Poreznu.

Narava je bila umita in oprana od dežja. Sonce nas je božalo in kar hitro smo napredovali proti vrhu.
Porezen, najvišji vrh Cerkljanskega hribovja je s svojo višino 1630 m zanimiv za pohodnike, pa naj bo to v letnem ali zimskem času. Z njegovega vrha je čudovit razgled na vse strani, od Kamniško - Savinjskih Alp, Triglava, Bohinjskih gora do Tržaškega zaliva, Cerkljansko in Škofjeloško hribovje, vse je kot na dlani. Pod vrhom je spomenik NOB. Vsako leto od leta 1976 planinsko društvo Cerkno, skupaj z borčevsko organizacijo Cerkno organizira zimski pohod, v spomin na padle v marcu 1945.
Porezen je znan tudi po utrdbah – labirint podzemnih rovov, ki so jih delali Italijani pred 2. Svetovno vojno, zaradi mejnega območja s Kraljevino Jugoslavijo.

A zelo zanimivo je, ko vidiš, travnata pobočja, porasla s spominčicami, sviščem, pogačicami, pa še bi lahko naštevali. Južni in zahodni del pobočja je travnat in primeren za pašo, živina se že pase, vzhodno in severno pa prevladuje gozd.
Zadovoljni smo se odžejali v koči in jo mahnili še do vrha k spomeniku. Ujeli smo lep razgled, a veter in oblaki na obzorju so opozarjali, da bo treba čim prej nazaj v dolino. Harmonika in petje, dobra volja na višku, vse to je pripomoglo, da smo odhajali v dolino zadovoljni, saj nas ni namočilo, kakor je kazalo.
V dolini smo imeli organiziran obrok v Planinskem domu Petrovo Brdo. Prijazno osebje se je zavrtelo, tik-tak in že smo bili postreženi, da ne bi lačni hodili po svetu. Potem je naš godec Korl, raztegnil svoj meh. Zapeli in zaplesali smo, da je bilo veselje. Tudi dežne kaplje in stiskanje pod dežniki nas ni motilo.
Maxijevi planinci smo vsega vajeni in zadovoljni smo odhajali s Petrovega Brda. Rudko nam je še pomahal z zastavo, mi pa njemu in odpeljali smo se proti Ljubljani. Izlet nam bo vsem ostal v lepem spominu.

Srečno prijatelji!

Mojca
Foto: Pavel Ritmanič
 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave
Značke:
novosti pohod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti