Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gamsova solza

AO Tržič - Miha Zupan: V nedeljo sem v severni steni Velikega vrha preplezal eno prosto linijo, ki se je, ne vem zakaj, tako dolgo skrivala pred prvimi plezalci.

Smer sva že leta 2006, ko sem bil še tečajnik, poizkušala preplezati s Klemenom Belharjem, pa sva takrat zaradi slabih razmer obrnila in tisti dan preplezala smer Mama sreča. Ko sva 2009 z Martinom Belharjem preplezala Šus, sva na sestopu gledala ravno to linijo, ki je bila v celoti prekrita z ledom, pa sva bila prepozna. Letošnja zima je bila, kar se tiče razmer obupna in tako sem projekt preložil na poletje.

Smer je speljana po stebru in naprej po grapi med Skrito grapo in Mošeniško smerjo (višje Terra Incognita), smer je popolnoma samostojna do izstopa iz grape, kjer se priključi kar na zavarovano pot proti Velikemu vrhu. Spodnji del ponudi plezanje po ploščah z odlično skalo, ki višje preidejo v kompaktno zajedo, ki se konča s kaminom. Vmes je nekaj "šodra" in naprej lepe plošče z majhnimi oprimki, višje pa najtežji del (k), nekaj trave in krša. Malo višje še en težak odstavek (2 k), ki se izteče v grapo. Nadaljevanje do vrha pa poteka po grapi (žlebu), ki se konča na travnatem pobočju.

Na to nesrečno nedeljo, 27. 5. 2012, je nastala smer Gamsova solza (IV+ / IV, II - III, 200 m).

Miha Zupan

29.05.2012

Od leve proti desni: Mama sreča, Skrita grapa, Gamsova solza (rdeča), Terra Incognita.

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti