Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zanimiva ljubniška jama

Jutro (1932): Škofja Loka. 11. junija.

Izletnikom, ki prihajajo na Ljubnik, priporočamo, da si ob tej priliki ogledajo tudi zanimivo, še ne povsem raziskano ljubniško jamo. Dober streljaj od gorske vasice Gabrovo vodi desna pot na Ljubnik. Če krenemo na levo, pa smo v dobrih 10 minutah pri vhodu v ljubniško jamo. Dohod tvori ozka steza, ki je sprva prav lepa. potem pa vodi navdol preko skal in skozi močno goščavo. Vhoda v notranje jamske prostore sta dva in je eden precej tesen, drugi pa dokaj pripravnejši. Najprej se pride v velik obokan prostor, iz tega pa v čudovito lepo zaseko. Tla so sicer pod vodo, preko pa so položeni močni in popolnoma varni hlodi. Mimo malega podzemskega jezerca in velikih kapnikov se pride v ogromno dvorano z najrazličnejšimi kapniki. V eni izmed stranskih zasek je manjša dvorana, ki ima krasen kapnik v obliki cerkvenega bandera.

Nekaj dohodov v zanimiv podzemski svet je že uredila škofjeloška podružnica SPD. Ostalo pa je še potrebno temeljitega raziskovanja.
Ljubniska jama tvori velik kompleks in se vije proti Praprotnem v Selški dolini. Ljudje so dali posameznim oddelkom imena: prižnica, srce, steber itd. V jami je več jezer, so pa tudi nevarni prepadi. Za ogled jame služi najboljše acetilenska luč, ker so sveče preslabe in ugašajo, dim od bakelj pa očrni blesteče kapnike.

Jutro, 12. junij 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti