Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Smrtna nesreča na kamniških planinah

petek, 7. junij 1912, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1436

Slovenec (1912): Včeraj — na praznik sv. Rešnjega telesa — se je podala družba mladih turistov iz Kamnika na planine, med njimi tudi 14 letni trgovski vajenec Ludovik Repe.

Šli so mimo Sv. Primoža na Malo planino in od tam na Veliko planino. Od koče so se podali še nekoliko naprej v smeri, ki pelje proti izvirku Kamniške Bistrice, ter na nekem vzvišenem prostoru sedli. Naenkrat se zasliši obupen krik. Vsi se ozro in vidijo grozen prizor. Ludovik Repe je padel raz skalo in obležal kakih 20 m globoko. Ko pridejo tovariši do njega, vidijo, da si je zlomil nogo in se močno pobil na glavi. Hitro pošljejo v Stranje po pomoč.

Na mesto nesreče sta se nemudoma podala vodnik Prelesnik in še neki drugi moški. Obvezali so za silo ponesrečenca, naložili ga na nosilnico in se podali na pot proti dolini. Med potjo je Repe tožil, da ga hudo žeja in grozno boli glava. Vodnik Prelesnik je poslal po nadaljno pomoč v najbližjo vas Prapretno, od koder je takoj hitelo pet oseb na pomoč žalostnemu sprevodu. Med tem sta nesla Prelesnik in njegov tovariš z največjo težavo ponesrečenca. Ker sta bila močno utrujena, sta ga položila na tla in čakala pomoči. Predno je ta prišla, je Repe po sedemurnem trpljenju izdihnil. Truplo so nato prenesli v mrtvašnico v Stranje.

Ludovik Repe je bil star šele 14 let in je bil vajenec pri trgovcu g. Klemenčiču v Kamniku. Njegov oče je železniški mizar v Ljubljani in stanuje na Hranilniški cesti št. 8. Starše so obvestili o žalostnem dogodku danes zjutraj.

Slovenec, 7. junij 1912
 

eXTReMe Tracker