Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 17.05.12

Primorski dnevnik: ... Snežnik: Prijateljsko srečanje brez meja / ... Tečaj nordijske hoje SPDT / ... Izlet v Karnijo / ... SPDG po okolici Cerknega

SPDT: izlet v Senovo odpade!
SPDT obvešča, da je avtobusni izlet v Senovo na Bohorju napovedan za nedeljo, 20. maja, prenesen na drug datum.

Snežnik: Prijateljsko srečanje brez meja

Vremenske napovedi res niso bile ugodne, vendar planinci se ne vdamo in tako smo se v nedeljo, 13. maja 2012 podali na Sviščake, na srečanje »Prijateljstvo brez meja«. Slednje povezuje slovenske planince, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: člane Slovenskega planinskega društva iz Trsta ter planinskih sekcij Športnega društva Sloga in Smučarskega kluba Devin v Italiji, člane planinskega odseka KD Bazovica z Reke v Republiki Hrvatski in člane PD Snežnik iz Ilirske Bistrice na jugo-zahodnem robu Slovenije. Srečanje poteka vsako leto v drugi državi. Letošnji organizator je bilo prav Planinsko društvo Snežnik Ilirska Bistrica.

Ko so se planinci zjutraj zbirali, je na Sviščakih divjala prava snežna nevihta. In vendar veselja ni manjkalo ob srečanju s prijatelji iz različnih društev. Prišli pa so tudi nekateri gostje, člani MDO-ja primorsko notranjskih PD. Srečanja se je udeležil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije, gospod Bojan Rotovnik. Po uradnih pozdravih in krajšem opazovanju razvoja vremenskih razmer, je padla odločitev, da bo ostal tudi jutranji, pohodniški del srečanja neokrnjen. Manjša skupina najbolj korajžnih planincev se je takoj odločila za »zimski« vzpon na Snežnik (1796 m), glavnina se je podala na približno 4 km dolg pohod, ki se je odvijal v enkratni zimski idili vse tja do Grde drage, Matavina in Devina; peščica udeležencev pa se je zadržala kar v koči. Ob povratku je vse čakalo toplo kosilo in veselo razpoloženje ob zvokih harmonike. Prijetno druženje se je zaključilo še s pozdravi treh predsednikov in z obljubo, da se prihodnje leto spet srečamo, a takrat na Hrvaškem. Razšli smo se dvakrat obogateni: za prijetno srečanje s prijatelji in za nepozabno doživetje zimske idile v pomladnem času.

Predavanje o Dinari

Nocoj bo v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, ul. Ricreatorio, št. 2, predavanje z naslovom Velika Dinara - najvišji vrh Hrvatske. Predavala bosta Nataša in Gordan Gladovič. Začetek ob 20.30. Predavanje prireja Slo
vensko planinsko društvo Trst. Slednje prireja od 23. do 25. junija tudi izlet na 1831 m visoko Dinaro, ki ni le najvišji vrh Hrvaške, ampak je tudi ena njenih najlepših gora. Dinara je simbol, je sinonim za najobsežnejšo gorsko verigo Balkanskega polotoka. Kljub temu pa je njen vrh malo obiskan.

Izlet v Karnijo

Za zadnjo nedeljo v maju, točneje za 27.5., načrtuje Slovensko planinsko društvo iz Trsta zahtevnejši, izlet v Karnijo. Z osebnimi prevoznimi sredstvi, na razpolago bo tudi društveni kombi, se bomo podali do Paulara pa še nekoliko više, do izhodiščne točke za pohod po izredno slikoviti krožni poti po dolini hudournika Chiarsd, spektakularni soteski »Las Callas«. Po spremembi smeri rečnega toka v bližini Stue Ramaz, je hudournik Chiarsd, s svojo mogočno hudourniško erozijsko silo, v skalo zarezal ozko, vendar edinstveno sotesko z navpičnimi in previsnimi stenami, ki presegajo do 200 m v višino. Po dolini je speljana v skalo vklesana ozka, nezavarovana, v določenih točkah izpostavljena potka, po kateri se bomo podali. Predvidenih je približno 5 ur hoje. Vse, ki bi se želeli izleta udeležiti, prosimo, da se prijavijo na tel. št. 040 220155, odgovarja Livio. Uro odhoda in ostale informacije bomo posredovali v prihodnjem Planinskem svetu.

Tečaj nordijske hoje SPDT

SPDT prireja tečaj nordijske hoje. Nordijska hoja je oblika rekreacije v naravi, ki se izvaja s pomočjo palic in pravilno tehniko hoje. Vadba je primerna za vsakogar. Krepi mišice celega telesa, razbremeni kolke, kolena gležnje in hrbtenico. Ohranja in izboljšuje vzdržljivost in je primerna tudi za posameznike s prekomerno telesno težo. Tečaj bo vseboval pravilne tehnike hoje, vaje za raztezanje in krepitev. Srečanja bodo potekala 31. maja, 7. in 14. junija od 16.30 do 18.30, zbirališče pri spomeniku na Proseku ob 16.15. Za informacije in prijave tel. 040 220155, Livio.

Na Škabrijel v okviru Družnih sabotinskih poti

Nad petdeset članov planinskih društev z Goriškega se je, kljub muhastemu in ničkaj obetavnemu vremenu, udeležilo letošnjega pohoda Družne sabotinske poti, ki ga je organiziralo Slovensko planinsko društvo Gorica. Pobudo, ki se je začela ob padcu meje, so letos želeli dodatno popestriti. Poleg pohodnikov naj bi se namreč na Škabrijel povzpeli tudi gorski kolesarji. Seveda po gozdnih poteh in kolovozih ter položnejših stezah, primernih za kolesa. Pomladanske plohe so 6. maja v jutranjem času prekrižale načrte, a ne povsem Štirje kolesarji so se vremenu navzlic le povzpeli na razgledno goro nad Novo Gorico, znano po zelo hudih bojih med prvo svetovno vojno.

Ob razglednem stolpu so seveda nazdravili s pohodniki, ki so na vrh pripešačili z Vratc. Sestop je bil preko Prevale na Kekec, kjer se je letošnja pobuda končala in tudi začela.
Okrog poldneva se je tudi vreme za silo ustalilo in omogočilo, da se je tudi drugi del skupne pobude - druženje namreč - izvedel po načrtu. Na smisel vsakoletnega srečanja sta opozorila predsednika SPDG in goriške sekcije C Al ter predstavnica PD Nova Gorica Vončinova, kije napovedala, da bo njihovo društvo prihodnje leto organizator srečanja.

Danes vpisovanje za planinsko srečanje na Vršiču

Na društvenem sedežu na Verdijevem korzu 51/int bo danes med 19. in 20. uro vpisovanje za avtobus, ki bo 10. junija peljal na srečanje planincev na Vršiču. Srečanje bo pri Erjavčevi koči, v priredbi PD Jesenice. V dopoldanskem času bo krajši pohod, ob 13. uri pa uradni del srečanja s krajšim kulturnim programom. Ob prijavi je treba vplačati strošek prevoza.

Velja za udeležence izleta v Bazilikato

Od 29. junija do 6. julija bo enotedenski izlet SPDG v Bazilikato, v nacionalni park Pollino. Društvo prosi udeležence, da vplačajo akontacijo in sicer danes na sedežu društva, med 19. in 20. uro. Razliko bo treba poravnati do 15. junija. Društveni sedež bo danes odprt tudi za poravnavo članarine in zavarovalnine PZS, kar je pomembno pred skorajšnjim občnim zborom, ki bo 23. t. m.

Pohod Peternel- Korada

Planinsko društvo Brda bo tudi letos priredilo spominski pohod Peternel- Korada-Peternel. Izvedli ga bodo prihodnjo nedeljo, 20. t.m. ko bo pri Peternelu vsakoletna komemoracija dvaindvajsetih

žrtev nacističnega in fašističnega nasilja. Udeleženci bodo na pot odšli ob 8. uri, od Peternela ter se na izhodišče vrnili popoldne, pred napovedanim začetkom komemoracije. Aktivne hoje je okrog šest ur.

Priprave na občni zbor

Občni zbor SPDG bo 23. t.m. v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici v drugem sklicu, ob20.30. Na statutarno obveznost je društvo doslej že nekajkrat opozorilo, z napovedjo v medijih.

Z občnim zborom se zaključuje dveletni mandat v katerem je društvo obeležilo 100-letnico ustanovitve in ob tej priložnosti uresničilo niz zanimivih pobud. Zadnja je bila nedavna predstavitev dvojezičnega vodnika GO 3 D. Na dnevnem redu skupščine je tudi odobritev predloga za povišanje članarine in volitve novih odbornikov. Osebnih vabil članom za udeležbo na občnem zboru, ne bodo pošiljali.

SPDG po okolici Cerknega

S prihodom cvetoče pomladi so se iz zimske letargije prebudili tudi planinci Slovenskega planinskega društva iz Gorice, ki so v nedeljo, 29. aprila priredili zanimiv izlet po okolici Cerknega z vzponom na Po- rezen (1630 m).

Na goro se je skupina osemnajstih planincev povzpela iz zaselka Poče (700 m) po razglednih kolovozih, ki povezujejo tamkajšnje domačije. Na poti so doživeli tudi nepričakovano in ne ravno vsakdanje srečanje z ogroženim divjim petelinom. Višje, kjer se je že razredčen gozd končal, so planinci ubrali razgledno markirano stezo po kateri so se povzpeli do vrha Po- rezna. Kljub vetru in visoki oblačnosti je razgled segal daleč na okrog Vidni so bili vsi najvišji vrhovi Julijskih Alp z izjemo Triglava. Po večurni hoji so se planinci okrepčali v koči posvečeni narodnemu heroju Andreju Žvanu-Borisu. Turo so nadaljevali s sestopom v zaselek Labinje. Tam v bližini stoji Partizanska bolnišnica Franja.

17.05.2012
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti