Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi motociklist na Golici

Jutro (1932): Od stave v veseli družbi do izrednega motociklističnega uspeha

Jesenice, 31. maja
Jesenice imajo svojo senzacijo. Še danes govori vse o drznem motociklistu, ki je v nedeljo zjutraj za stavo s svojim vozilom prispel na Golico.

V Tršanovi gostilni se je v soboto proti večeru zabavala večja družba ter se pogovarjala o raznih športnih dogodkih in rekordih. V družbi sta bila tudi keramik g. Pero Apat iz Celja in jeseniški posestnik in gostilničar g. Franc Baloh. G. Apat je pripovedoval o svojih motociklističnih turah in posledica živahne debate, ki se je o tem razvila, je bila ta, da je g. Baloh ponudil g. Apatu visoko stavo, če privozi s svojim motociklom do prve koče na Golici.

V nedeljo ob 3. zjutraj se je šlo za stavo in zares. G. Apat se je z motociklom odpeljal po planinski cesti proti Sv. Križu in Savskim jamam, zadaj na vozilu pa je sedel njegov vajenec Lojze Ambrož s Hrušice. Po temeljiti pripravi sta se odpeljala na Markeljnovo planino, od tam pa se je g. Apat, h kateremu je prisedel g. Albin Čop z Jesenic, odpeljal naravnost navzgor po strmi vijugasti in ozki stezi, polni kamenja in korenin ter privozil v nekaj minutah do prelaza Suha na desni strani Golice. Od tu sta se s Čopom vozila po grebenu Suhe in Golice do višine 1.780 m ter nato navzdol do steze, ki vodi do spodnje koče na Golici.

Tu je čakala na drznega motociklista velika množica o stavi že prej obveščenih in pa slučajno se tam nahajajočih turistov. Vsi so burno pozdravljali drzna vozača, ki sta privozila po strmem pobočju naravnost do koče.

Mnogo težja pa je bila seveda po isti poti vožnja nazaj. Ta vožnja je zahtevala največjo opreznost in močne živce ob vedni nevarnosti, da bi vozilo zdrknilo preko kamenja in korenin ter se zvrnilo po pobočju. G. Apat pa je v 15 minutah brez večjih nezgod privozil do Kopišarjeve gostilne pri Sv. Križu in je bil tudi tu pozdravljen in občudovan od mnogih izletnikov. Tu se je znašel tudi g. Baloh, ki je bil v skrbeh zaradi stave. Pri Kopišarju so seveda veselo praznovali motociklistično zmago. G. Apat je pri nevarni vožnji navzdol poškodoval samo blatnik in razbil izpuh svojega vozila, drugače pa z izredno srečo in rekordno naglico napravil nevarno vožnjo. V kratkem namerava g. Apat z motociklom naskočiti tudi Rovšco, Hrušiško planino in Kočno ter je prepričan, da mu bo tudi tu sreča mila, kar mu seveda vsi želimo.

Jutro, 1. junij 1932
 


Jutro, 5. junij 1932

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti