Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Silvia Metzeltin – Buscaini

V sredo, 16. maja, bo v prostorih Club Alpino Italiano v Stari Gorici (via Rosini 13), ob 21. uri, zanimivo srečanje s svetovno znano legendo ženskega alpinizma Silvio Metzeltin – Buscaini, ki nam bo z sliko in besedo predstavila svojo bogato alpinistično pot. 

Silvia živi z gorami praktično vse življenje, skupaj s pokojnim možem Ginom Buscainijem sta posvetila življenje raziskovalnemu alpinizmu po različnih gorstvih sveta.
Doma je iz Lugana (rojena 1938) v italijanskem delu Švice. Študij raziskovalne geologije je zaključila v Milanu, tam je takrat živel Gino, ki je delal kot navigator v letalstvu.
Alpinistično je Silvia dozorela v italijanskih gorah. Z Ginom sta že zelo zgodaj odkrila čar daljnih dežel in neznanih gora, kar sta v skupnem hribovskem življenju zelo dobro izkoristila. Tisti, ki poznamo njune poti, smo mnenja, da sta največ časa posvetila prav raziskovanju Patagonije, kamor sta prvič odpotovala z ladjo skupaj s tržaškimi plezalci daljnega 1967. leta. Takrat so preplezali novo smer in opravili prvi pristop na Agujo St. Exupéry.

Poleg plezanja sta aktivno sodelovala s številnimi alpinističnimi revijami v Italiji in tujini. Izpod njunega peresa so prišli številni članki, vodniki in knjige; Alpinismo a tiempo pieno, Patagonia, terra magica per alpinisti e viaggatori, El macino di San Lorenzo, Polvere nelle scarpe, Geologija per Alpinisti ...

Leta 1974 je zagledal luč sveta plezalni vodnik Alpi Giulie, ki je bil dolgo za nas odlična informacija o stenah in smereh čez mejo. Del vodnika sta posvetila tudi slovenskim stenam in jih tako približala plezalcem iz tujine.

Še vedno je stalno aktivna v mednarodni alpinistični organizaciji UIAA in v mednarodni organizaciji ženskega alpinizma RHM.

Poznamo jo tudi nekateri slovenski plezalci starejše generacije, s katerimi sta z Ginom občasno sodelovala. Neobremenjena z mejami, dosežki drugih in skromna v življenskih potrebah sta marsikomu prirasla k srcu. Nepozabna bodo ostala skupna srečanja, izmenjava izkušenj, sodelovanje in uživanje v gorah.

Pripravil Peter Podgornik


Silvia Metzeltin in Gino Buscaini, foto Sandi Blažina


Gino in Silvia; arh. Buscaini

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti