Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 10.05.12

Primorski dnevnik: Prijateljsko srečanje brez meja - Predavanje o Dinari - S SPDT na Bohor - Tekma s skrlami SK Devin in ŠZ Sloga - 23. maja občni zbor SPDG - Planinsko srečanje 10. junija na Vršiču

Snežnik: Prijateljsko srečanje brez meja

Tržaški planinci, člani Slovenskega planinskega društva iz Trsta ter planinskih sekcij Športnega društva Sloga in Smučarskega kluba Devin, se bodo v nedeljo, 13. maja 2012 zbrali ob 7.30 v Bazovici pri kalu in se podali na Sviščake, kjer bo sedmo srečanje »Prijateljstvo brez meja«. Slednje povezuje slovenske planince, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: v Italiji, v Republiki Hrvatski, točneje člane planinskega odseka K.D. Bazovica z Reke, in na jugo-zahodnem robu Slovenije, to je člane P.D. Snežnik iz Ilirske Bistrice. Srečanje poteka vsako leto v drugi državi. Letošnji organizator je Planinsko društvo Snežnik Ilirska Bistrica, ki je srečanje razširilo in k sodelovanju povabilo vse člane društev MDO primorsko notranjskih PD. Svojo prisotnost je obljubil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije, gospod Bojan Rotovnik.

Od Planinskega doma na Sviščakih se bodo udeleženci srečanja skupno povzpeli na Snežnik (1796 m). Tisti, kipa vzpona ne bi zmogli, se bodo obiskali učno gozdno pot. Sledil bo družabni popoldan ob domači glasbi.

Predavanje o Dinari

Gora Dinara (1831 m) ni le najvišji vrh Hrvaške, ampak tudi ena njenih najlepših gora. Jugo-zahodne, več sto metrov visoke skalnate stene Dinare vedno in vsakogar očarajo s svojo mogočnostjo. Tako je Dinara postala simbol gorstva, sinonim za najobsežnejšo gorsko verigo Balkanskega polotoka. Tudi geološko je masiv zelo zanimiv. Vendar je ta čudoviti svet nekoliko odmaknjen od naših krajev, zato je nam malo poznan. Tudi na splošno je vrh malo obiskan, saj so dostopi relativno dolgi in zato zahtevni. Ob izkušenem vodstvu pa tem bolj mikavni.

Da bi čudoviti svet Dinaridov približali ne le vsem tistim, ki se nameravajo udeležiti napovedanega izleta na najvišji vrh Hrvaške, ki bo v dneh od sobote, 23. junija do ponedeljka, 25. junija , ampak tudi vsem ljubiteljem gorskega sveta, bo priredilo Slovensko planinsko društvo Trst v četrtek, 17. maja 2012 v Razstavni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, ul. Ricreatorio, št. 2 ob 20.30 predavanje z naslovom Velika Dinara - najvišji vrh Hrvatske. Predavala bosta Nataša in Gordan Gladovič.

S SPDT na Bohor

V nedeljo, 20. maja, se bomo podali v Posavje, ki je marsikateremu od nas zelo malo poznano. Pol

Tekma s skrlami SK Devin in ŠZ Sloga

Planinska odseka SK Devin in ŠZ Sloga sta kot vsako leto organizirala v nedeljo, 6. maja tradicionalno tekmo s skrlami, kije podobna balinanju,le da se namesto krogel uporabljajo plosko izdelani kamni. Na domačiji Viktorja Stoparja se na pokošenem travniku zberejo vsako leto planinci obeh društev in se ob igri tudi zabavajo ter načrtujejo poletno sezono. Za letošnjo tekmo, kije potekala ob oblačnem in suhem vremenu, so sestavili 10 dvojic, v zasedbi moški in ženska ter se vsi zagrizeno borili za zmago. Na koncu sta prvo mesto osvojila Tomaž Ban in Ondina Cibic, na drugo mesta sta se uvrstila Genka Briščak in Alfred Kralj, tretje mesto pa je propadlo Milanu Kocjanu in Renati Rebula. Nagrajeni so bili s praktičnimi nagradami.

Že prihodnjo nedeljo čaka planince letno srečanje s planinci SPDT-ja, društva Bazovica z Reke ter Planinskim društvom iz Ilirske Bistrice. Zbrali se bodo od 9.ure dalje na Sviščakih, od koder se bodo povzpeli na Snežnik.

23. maja občni zbor SPDG

Redna letna skupščina SPDG bo v sredo, 23. t.m. v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici v drugem sklicu, ob 20.30. Dnevni red zajema dvanajst točk. Poleg obveznih - odobritev finančnega obračuna in finančnega načrta ter obračuna dejavnosti - bodo člani odločali tudi o predlogu poviška članarine ter o sestavi novega odbora.

Planinsko srečanje 10. junija na Vršiču

Vsakoletno srečanje članov slovenskih planinskih društev iz Furlanije Julijske krajine in Koroške ter planinskih društev iz obmejnih območij v Sloveniji bo v nedeljo, 10. junija na Vršiču, pri Erjavčevem domu. Tako sporočajo z Jesenic. Tamkajšnje planinsko društvo je namreč prireditelj druženja, ki ima štiridesetletno tradicijo. Goriški planinci se bomo srečanja udeležili organizirano, poskrbljeno bo za avtobusni prevoz, saj želimo omogočiti udeležbo tudi tistim članom, ki nimajo lastnega prevoznega sredstva. V dopoldanskem času je napovedan krajši pohod, ob 13. uri pa uradni del srečanja s priložnostnim kulturnim programom. Prijave na društvenem sedežu, v četrtek, 17. t.m. od 19. do 20. ure. Ob prijavi se vplača strošek prevoza.

Četrtkovo srečanje bo tudi priložnost za poravnavo članarine in zavarovalnine pred bližnjim občnim zborom.

10.05.2012
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti