Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na Turah zmrznil

sreda, 22. maj 1912, ob 22:29, Boris Štupar, ogledov: 1143

Slovenec (1912) - Iz Malnic se poroča: 16. t. m. sta dospela semkaj rokodelska pomočnika Ivan Grims in Ludvik Hollesauer.

Ker nista imela dovolj denarja, da bi se z železnico prepeljala skozi turski predor, sta se že pozno popoldne peš odpravila preko Visokih Tur. Pri Viktorjevem studencu sta pa krenila z dobro markirane poti in se podala proti Hannoverski koči. Predno sta pa dospela do hiše, ju je presenetil silen snežni vihar. Poiskala sta si zavetja pod neko skalo; toda da bi ne zmrznila, sta se skozi temo in metež napotila v dolino. Ivan Grims je pa kmalu tako omagal, da je ostal v snegu, Hollesauer je pa po silnem naporu in docela onemogel drugo jutro ob 10. dospel v dolino in obvestil orožnike o nesreči. Takoj se je napotila ekspedicija, da reši Grimsa, a vrnila se je prazna, ker fanta v snegu ni mogla najti. Šele naslednji dan, ko si je Hollesauer toliko opomogel, da je mogel kazati pot, so našli Grimsa zmrznjenega
100 m pod Hannov. kočo. Grims je bil 20 let star in pristojen v Steyr. Pri njem so našli 48 vinarjev; manjkala sta mu torej samo dva vinarja za vožnjo skozi predor.

Slovenec, 22. maj 1912
 

eXTReMe Tracker