Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kako ravnati, če vas ugrizne kača?

Slovenske novice: Lepo vreme na plano vabi tudi kače, pri nas živi 14 vrst, le dve pa sta strupeni.

Toplo vreme iz svojih domov v naravo ne zvabi le ljudi, ampak na plano iz zimskega mirovanja privabi tudi kače. Tako kot ljudje tudi kače obožujejo toplo vreme in se rade sončijo. Čeprav v Sloveniji živi 14 vrst kač, pa sta strupeni le dve – modras in gad.

Kako prepoznamo modrasa?
Prvega prepoznamo po sivi, rumenkasti ali rjavkasti barvi hrbta in glavi srčaste oblike z značilnim rožičkom nad nosnicama. Na hrbtu ima cikcakast vzorec temnejše barve, imenovan tudi tudi kajnov znak. Našo največjo strupenjačo najdete po vsej Sloveniji, razen v Prekmurju.

Gad je lahko tudi popolnoma črn
Gad pri nas živi v Julijskih in Kamniških Alpah, Karavankah, Trnovskem gozdu, na Javorniku in Snežniku (bosanski gad). V nižinah ga le ponekod najdemo na vlažnejših mestih. Zraste do 70 centimetrov, na zgornjem delu glave ima temno liso v obliki črke V ali Y, po hrbtu pa se vije cikcakast vzorec. Pogosti so popolnoma črni primerki, ki imajo nad usti svetlo črto. Zavedati se moramo, da je gad po nižinah večinoma iztrebljen, medtem ko je modras izredno redek in ga opazijo le malokrat.

Preventiva boljša kot kurativa
Če se odpravljate v naravo, je najboljše, da si oblečete dolge hlače in obujete čevlje, ki segajo čez gleženj. Že s tema preprostima ukrepoma se lahko zaščitite pred ugrizom. Seveda pa moramo paziti kam stopimo, kje stojimo in kam sedemo. Izogibajte se visoke trave, rok in nog pa ne vtikajte v nepregledne luknje.

Kaj storiti, če nam kača prekriža pot?
Če nam kača prekriža pot, je najboljše, da se ji ognemo ali pa jo preplašimo z udarci noge ob tla. Kače sicer izredno slabo slišijo, vendar prek kosti spodnje čeljusti toliko bolj čutijo vibracije, ki se širijo po tleh. Zato jih udarci ob tla navadno preplašijo. Zavedati se moramo, da kača nikoli ne skoči v človeka, če vas začuti, se umakne, ugrizne le v primeru, če se počuti ogrožena.

Kako ločiti strupeno od nestrupeno kače?
Strupene kače imajo trikotno srčasto glavo, nestrupene pa ne. Strupene kače pri nas imajo debelo telo, medtem ko so nestrupene tanke. Ljudje pogosto naletijo na kobranko, ki jo večkrat zamenjajo z gadom in jo zato ubijejo. Vse kače pri nas so zakonsko zavarovane, zato je ubijanje kač krivolov.

Ukrepanje po ugrizu
Če vas kača ugrizne, je ne poskušajte loviti in ubiti, saj obstaja velika verjetnost, da vas bo znova ugriznila. Če vas ugrizne nestrupena kača, je rano treba izprati s čisto vodo ter namazati z antibiotično kremo in zaščititi. Preverite tudi, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu – če je minilo več kot 5 let, se je treba ponovno cepiti.
Če mislite, da vas je ugriznila strupena kača, morate strogo mirovati, noge ali roke, kjer imate ugriz, pa nikar ne premikajte, imobilizirajte jo okoli 10 cm nad mestom ugriza, obvežite srednje močno – toliko, da ne prekinete cirkulacije. Rano pustimo, da krvavi, je ne stiskamo in ne izsesavamo strupa. Potreben je takojšen prevoz v bolnišnico.

Protistrup delajo iz konjskega seruma in vsebuje protitelesa, ki počasi izničijo strup kače. Protistrup se prejme intravenozno pod strogim zdravniškim varstvom, saj lahko povzroči hujše alergijske reakcije. Protistrupa ne dobimo ob vsakem ugrizu, ponavadi bolnik dobi sredstva proti bolečinam in tetanusu, rano pa kirurško oskrbijo. Ugriz kače zdravijo tudi s protialergijskimi zdravili.

S. J.

 

02.05.2012

Pri nas smrtnega primera zaradi ugriza kače ni bilo že leta.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti