Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Mount Everest

Slovenec (1932): Najvišji vrh zemlje, Mount Everest v himalajskem masivu, ki je doslej kljuboval vsem najdrznejšim plezalcem, bo, kakor menijo letalski strokovnjaki, v bližnji bodočnosti zmagan.

Letala bodo preletela te nedosežne vrhove. Neka angleška ekspedicija pripravlja namreč velike vsestranske priprave za polet. Financirala pa je ta vsekakor zanimiv načrt gospa Houston. Znano je, da je ena ekspedicija sledila drugi na ta pravljični vrh, pa vse je bilo zaman. Človeška noga še ni zagazila v večno belo pokrivalo orjaške M. Everestove glave. Nemška ekspedicija, ki se je srečno bližala vrhu, je morala obrniti, prvič, ker ji niso več mogli vodniki dovajati hrane, in drugič, ker so ji snežni zameti zavirali korak; ob drugi priliki pa so snežni plazovi pokrili dobršen del ekspedicije. Domačini trdijo, da brani morski duh Mount Everesta svoje kraljestvo. Evropci pa dolžijo tu največ klimatične razmere, ki branijo človeku vstop na deviški vrh.

Teoretično ne bo Mount Everest nudil nikakih posebnih težav letalu. Svetovni višinski rekord z aeroplanom se giblje pet kilometrov više kot najvišji gorski vrh. Samo to je, da se pne ta vrh sredi gorskega sveta, v katerem bi pomenil zasilni pristanek gotovo smrt. Dalje vemo iz pripovedovanja ekspedicij, ki so se vzpenjale proti vrhovom, da besne tu strahoviti viharji, hurikanu podobni, katerim se ne more zoperstaviti nobena sila. In vprav v Mount Everest se zaletavajo ti strašni viharji. Njegov vrh je zavit v večen led. Ta dva faktorja nam pojasnita, kako nizka temperatura mora tu vladati. Po vsem tem je vsa Anglija mnenja, da je ta ekspedicija, ki se mora vzpeti s severne Bengalije, s podnožja orjaške gorske verige, preko Mount Everesta z letalom — najdrznejši pustolovski let v zgodovini letalstvu ...

Kljub temu pa je imenovano ekspedicijo financielno in tudi sicer v vsakem oziru podprlo angleško letalsko ministrstvo in indska vlada. Tudi nepalski maharadža je že dal svoje privoljenje in obljubil pomoč. Njegovo privoljenje je bilo potrebno, zakaj masiv leži v njegovi državi.

Preden bo ekspedicija zapustila Anglijo, bo tu še marljivo trenirala ter pri tem izbrala le najboljše, najdrznejše letalce za usode poln polet nad vrhove duhov. Člani ekspedicije se morajo tudi fizično dovolj utrditi, da bodo mogli prenesti najneverjetnejše težave. Letalo in moštvo morata biti najbolje izbrana, zakaj najmanjša napaka v enem ali drugem bi utegnila prinesti usoden konec. Zatorej je zrakoplovno ministrstvo izbralo posebno komisijo, ki naj določi najboljše stroje za ta polet. Po dosedanjih načrtih se bosta dva stroja istočasno vzpela. Medtem, ko bo eden zmagoval Mount Everest, bo drugi radi kontrole resničnega prehoda filmal. Sicer pa bosta oba stroja oskrbljena s filmskimi aparati, in bosta na ta način vršila medsebojno kontrolo. Letalci bodo že koj spočetka, pri dvigu, dihali skozi kisikove aparate, zakaj v višinskih plasteh bi pač težko pripravili tovrstne aparate brez pogreške. Stroje bo pred poletom preizkusil lastnik svetovnepa višinskega rekorda, Ciril Unwin. Z enim od strojev se bo pognal v bajne višine, in ga bo preizkusil, če je zmožen povzpeti se nad himalajske grebene. S to ekspedicijo bo šla znana angleška osebnost, lord Douglas.

Slovenec, 13. december 1932
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti