Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Markovičeva srebrna

28.04.2012

 

Rezultati (IFSC)

Moški:
 1. Rustam Gelmanov (RUS)
 2. Dmitrii Sharafutdinov (RUS)
 3. Kilian Fischhuber (AVT)
 4. Rei Sugimoto (JAP)
 5. Thomas Caleyron (FRA)
 6. Jeremy Bonder (FRA)
...
12. Jernej Kruder (SLO)
...
47. Klemen Bečan (SLO)

Ženske:
 1. Akiyo Noguchi (JAP)
 2. Mina Markovič (SLO)
 3. Alex Puccio (ZDA)
 4. Shauna Coxsey (VB)
 5. Anna Stöhr (AVT)
 6. Olga Shalagina (UKR)
...
15. Maja Vidmar (SLO)

nedelja, 29. april 2012, ob 11:57, Franci Savenc, ogledov: 1242

PZS - Zdenka Mihelič: V soboto, 28. aprila, se je na Dunaju zaključila tretja tekma letošnjega svetovnega pokala, na kateri je Mina ponovno potrdila svojo odlično formo v balvanskem plezanju.

V polfinalu je nastopilo po 20 (pri fantih tokrat 22), v finalu pa 6 najboljših.

Mina Markovič nadaljuje svojo izmeno serijo uspehov v balvanskem plezanju. Lansko leto je na zaključku svetovnega pokala v balvanih v Münchnu dosegla svojo prvo zmago v balvanih, na uvodni tekmi letošnjega svetovnega pokala na Kitajskem (13.-14. 4. 2012) je bila šesta, na drugi tekmi SP minuli konec tedna v občini Log - Dragomer pa je zmagala in - spominomo se: lansko leto je končala kot zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Na Dunaju je bila Mina med glavnimi favoritinjami poleg svetovne prvakinje in zmagovalke SP 2011 v balvanskem plezanju Avstrijke Anne Stöhr (tretje s tekme svetovnega pokala na Logu), Britanke Shaune Coxsey, druge s tekme na Logu, in zmagovalke uvodne tekme letošnjega svetovnega pokala v balvanskem plezanju na Kitajskem Japonke Akiyo Noguchi.

V kvalifikacijah si je Mina delila prvo mesto, v polfinalu je bila peta, po finalu pa je bila znova na stopničkah. V finalu je Mini, ki je tudi tokrat plezala izvrstno, uspelo preplezati tri od štirih balvanov, prvega in četrtega v prvem poskusu, drugega v tretjem. Zmagovalka, 23-letna Japonka Akiyo Noguchi je v bila tokrat v finalu nepremagljiva, preplezala je vse štiri balvane v skupno šestih poskusih. Tretjeuvrščena Alex Puccio (ZDA) je po vodstvu v polfinalu v finalu dosegla dva vrhova in tretje mesto.

Finale pri fantih je potekal v prav tako odličnem vzdušju, tekmovalci so bili vsi zelo motivirani in šele zadnji balvan je odločil razvrstitev na stopničkah. Na najvišji mesti sta se zavihtela Rusa - že drugič zapored je zmagal Rus Rustam Gelmanov, drugi pa je bil aktualni svetovni prvak v balvanskem plezanju Dmitrii Sharafutdinov (4. na tekmi SP na Logu). Tretje mesto je dosegel Avstrijec Kilian Fischhuber, zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2008, 2009 in 2011 ter drugi na tekmi SP na Logu.

Svoj nastop na tekmi svetovnega pokala na Dunaju je srebrna Mina Markovič ocenila takole: »Finalne smeri so bile primerno težke, tekma je bila dobra. Polfinale je bil sicer precej 'našraufan', čeprav sem dobro plezala, vendar pa sem vedela, da je finalni del tekmovanja enako kot tekma na novo. Tako sem se pred finalom dobro pripravila, osredotočila ter startala odlično. Zelo dobro se počutim, iz tekme v tekme mi gre odlično. Hvala vsem za podporo in se vidimo na naslednji tekmi
Kako se pripraviš od ene do druge tekme, ko so večinoma precej skupaj razvrščene? »Najprej pol dneva prespim in jem, nato pa naslednji dan sledi kakšen intervju, v nadaljevanju tedna pa normalni potek dneva, trening itd.«
Tokrat so se temperature precej dvignile (sploh v primerjavi s tekmo na Logu) in marsikdo od tekmovalcev je dejal, da je bilo težko tekmovati zaradi vročine, na oprimkih je menda drselo ... Sedaj se približuje poletje, ko bo samo še bolj vroče. Kako se ti spopadaš s tekmovanjem v vročini?
»Vročina me ne moti preveč - tudi zaradi priprav in treningov, ki jih opravim v različnih pogojih, tako da sem navajena tudi na vročino

Maja Vidmar, deseta na prejšnji tekmi SP v balvanih na Logu, je nastopila na Dunaju z močnimi bolečninami v rami. Kot 13. v kvalifikacijah se je uvrstila v polfinale, kjer je dosegla skupno 15. mesto.
Jernej Kruder (12. na prejšnji tekmi SP na Logu in 14. na SP na Kitajskem) se je z 19. mestom prav tako uvrstil v polfinale, kjer je plezal res dobro in mu je le malo manjkalo za dosego vrha, prvega se je celo držal. Na koncu je ponovil uvrstitev s tekme na Logu, 12. mesto.
Klemen Bečan (11. na prejšnji tekmi SP na Logu, 18. na prvi tekmi SP 2012 na Kitajskem) je tokratno tekmovanje zaključil v kvalifikacijah, na skupno 47. mestu.

Komentar selektorja slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simona Margona o tretji tekmi svetovnega pokala v balvanih na Dunaju: »Mina je ponovno odplezala odlično - v skladu z mojimi navodili in svojimi sposobnostmi. Več kot veseli smo, da gre vse po planu. Danes bomo malo proslavili vse tri dosedanje tekme svetovnega pokala v balvanih, jutri pa že odpotujemo nazaj domov. Čez štirinajst dni sledi tekma svetovnega pokala v balvanih v Innsbrucku (18.-19. 5.), nato pa peta tekma v Vailu (ZDA, 1.-2. 6.).V Ameriko bo odpotovala enaka ekipa kot na Kitajsko - Mina, Jernej in Klemen, za Innsbruck pa ekipa še ni sestavljena. V Vail bomo odpotovali nekaj dni prej, da se tekmovalci privadijo na časovni pas, in ker tekmovanje poteka na višji nadmorski višini.
Jernej Kruder je zopet odplezal zelo dobro, v polfinalu celo padel z vrha prvega balvana, vendar so bili trije bonusi tokrat dovolj le za
12. mesto, kar je vsekakor zelo spodbuden rezultat za njegov tretji zaporedni polfinale in nadaljevanje sezone čez dva tedna v Innsbrucku. Maja je sicer nastopila, vendar z bolečinami v rami ni uspela pokazati, česa je trenutno sposobna. Klemnu se nastop zopet ni posrečil. Tako na treningih kot tudi med ogrevanjem kaže dobro pripravljenost, vendar se mu na tekmi nekako ne izide

Pripravila Zdenka Mihelič
Foto Klemen Bečan

Oznake: PLE, pleBAL
eXTReMe Tracker