Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odkritje spominske plošče Franu Šavniku

Jutro (1932): Kranjska podružnica SPD je odkrila na praznik na Valvazorjevi koči pod Stolom spominsko ploščo svojemu dolgoletnemu načelniku, lekarnarju Franu Šavniku. Pokojnikovo neumorno delo za razvoj planinstva v našem kraju je tako dobilo javno priznanje.

Odkritje plošče se je vrstilo prav na obletnico Šavnikove smrti. Nebo ni bilo naklonjeno, zato so prišli k odkritju le najbližji sorodniki in prijatelji in nekaj drugih znancev. Na predvečer je za uvod v spominsko slavje zagorel pred kočo velik kres, v gosto meglo pa so šinile rakete.
Zjutraj ob 9. je v koči daroval za pokojnikom mašo njegov bližnji prijatelj profesor g. Watzl. Ko so se popoldne megle nekoliko razpršile, se je vršilo slavnostno odkritje. Načelnik podružnice učitelj g. Andrej Raje, je orisal kremenit značaj in delo pokojnika za kranjsko podružnico SPD. Po odkritju je v imenu oblastev in Tujskoprometnega društva spregovoril v pokojnikov spomin vladni svetnik g. dr. Fran Ogrin, sreski načelnik iz Kranja, ki je podčrtal važnost planinstva za naše kraje ta nesebično delo planinskih pionirjev, zlasti pokojnika. Za osrednji odbor SPD je govoril odvetnik g. dr. Stanovnik, za podružnico pa g. Pučnik iz Ljubljane. Odkritju je prisostvoval tudi najbližji pokojnikov sodelavec in častni član kranjske podružnice ravnatelj gimnazije v Celju g. Zupan.
Pri odkritju je sodelovalo pevsko in tamburaško društvo »Stol« iz Žirovnice pod vodstvom g. Jakoba Kozlja. Lična spominska plošča je delo domačega mojstra g. Rudolfa Jegliča.

Jutro, 15. maj 1932
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti