Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mina, Maja in Jernej v polfinalu

PZS - Zdenka Mihelič: Svetovni pokal v balvanskem plezanju - Dunaj 2012

V petek, 27. aprila, se je na Dunaju z moškimi kvalifikacijami začela tretja tekma letošnjega svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Slovenske barve so zastopali Mina Markovič, Maja Vidmar, Klemen Bečan in Jernej Kruder, v polfinale pa so se uvrstili Mina, Maja in Jernej.

Kot na Logu (ko je tekmovalo 121 od 125 prijavljenih tekmovalcev) se je tudi tu pomerilo rekordno število tekmovalcev. Od prijavljenih 131 se jih je v kvalifikacijske smeri podalo 127, od tega 52 deklet in 75 fantov.

Med fanti sta se najboljše odrezala Francoz Jeremy Bonder (vseh pet vrhov v osmih poskusih) in svetovni prvak 2011 Rus Dmitrii Sharafutdinov (4 od petih vrhov v štirih poskusih), ki skupaj vodita pred jutrišnjim polfinalom ob 10.30. Jernej Kruder, 12. na Logu (na Kitajskem 14.), je dobro plezal ter se z 19. mestom in s 4 vrhovi v osmih poskusih uvrstil v dvajseterico oziroma tokrat enaindvajseterico najboljših. Žal pa mednje ni uspelo priti Klemnu Bečanu (11. na Logu, na Kitajskem 18.), ki je s tremi vrhovi v osmih poskusih dosegel 47. mesto, prav tako ne zmagovalcu prve letošnje tekme svetovnega pokala v balvanih domačinu Jakobu Schubertu. Zmagovalec tekme SP na Logu Rus Rustam Gelmanov je po kvalifikacijah peti, aktualni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih Avstrijec Kilian Fischhuber pa šele 14.

Pri dekletih je v polfinale kot vodila po kvalifikacijah suvereno vstopila Mina Markovič, preplezala je štiri od petih balvanov v šestih poskusih. V Mini kvalifikacijski skupini je bil najzahtevnejši tretji balvan, ki je ostal nedotaknjen, saj ga nobena izmed deklet ni uspela spletati.. Maja Vidmar, 10. na Logu, je nastopila v kvalifikacijski skupini B in s štirimi vrhovi v petnajstih poskusih dosegla v svoji skupini 7. mesto, skupno pa je bila 13. In se uvrstila med dvajset najboljših balvanistk. Drugo mesto med kvalifikantkami je dosegla Japonka Momoka Oda (4. na Logu), tretje pa drugouvrščena s tekme SP na Logu Britanka Shauna Coxsey. Zmagovalka prve tekme SP v balvanih 2012 na Kitajskem Japonka Akiyo Noguchi je na trenutnem petem, domačinka Anna Stöhr (tretja s tekme SP na Logu) pa na devetem mestu.

Mina Markovič je kot zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v balvanih med glavnimi favoritinjami, prav tako je bila na Kitajskem uspešna šesta, lansko leto pa je končala kot zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v Münchnu pa zmagala na zadnji tekmi SP sezone v balvanih 2011.

Po koncu kvalifikacij smo za komentar o ženskih in moških smereh ter o naših slovenskih nastopih povprašali selektorja slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simona Margona:
»Moške kvalifikacije so bile zelo slabo postavljene. Med najboljšimi in zelo povprečnimi tekmovalci skoraj ni bilo razlike ... Zaradi manjše nepozornosti je zunaj polfinala ostal tudi lanskoletni zmagovalec Avstrijec Jakob Schubert. Klemnu se nastop zopet ni posrečil. Tako na treningih kot tudi med ogrevanjem kaže dobro pripravljenost, vendar se mu na tekmi nekako ne izide. Jernej Kruder je v svoji skupini končal na 11. mestu in že tretjih letos dokazal, da sodi med najboljše plezalce na svetu, visoko motiviran je tudi za jutrišnji nastop

Pa naši dekleti, Mina in Maja, kako ocenjuješ njun nastop?
»Pri puncah je bila Mina ponovno zanesljiva. Kljub temu, da vodi, je v njenem plezanju še nekaj rezerv. Vendar jutri bodo postavljene nove smeri in tako za finale kot za želeno višjo uvrstitev se bo potrebno še kako potruditi. Tudi Maja je kljub močnim bolečinam v rami odplezala zelo dobro in je suvereno v polfinalu, vendar je jutrišnji nastop zanjo še vprašljiv

Prejšnji vikend ste gledalci in navijači v športnem parku Log dokazali, kaj pomeni vzpodbujati tekmovalce in jih ponesti še višje, na še boljša mesta. Selektor Simon temu pridaja: »Glede na to, da je Dunaj precej blizu Slovenije, upamo tudi na dodatno vzpodbudo slovenskih navijačev, saj lahko - kot smo videli na Logi - še dodatno pripomorejo k vrhunskim rezultatom naših plezalcev. Vabljeni na Dunaj!«

REZULTATI KVALIFIKACIJ (IFSC)
Moški
  1. Jeremy Bonder (FRA) - 5 vrhov v 9 poskusih
  1. Dmitrii Sharafutdinov (RUS) - 4/4
  3. Loïc Gaidioz (FRA) - 4/4
...
19. Jernej Kruder (SLO) - 4/8
47. Klemen Bečan (SLO) - 3/8
Ženske
  1. Mina Markovič (SLO) - 4 vrhovi v šestih poskusih
  2. Momoka Oda (JAP) - 5/7
  3. Shauna Coxsey (VB) - 4/7
...
13. Maja Vidmar (SLO) - 4/15

Zdenka Mihelič

27.04.2012


 

PROGRAM (IFSC)

Sobota, 28. april 2012
10.30-13.20 Polfinale - moški, ženske
18.00-19.50 Finale - ženske
20.30-22.30 Finale - moški
22.45 Zaključna prireditev s podelitvijo medalj

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja prek spletne IFSC TV.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti