Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoka reševanja

Maurizio Folini in Simone Moro sta danes s pomočjo helikopterja reševala poškodovanega Šerpo pod Everestom na višini okrog 6000 metrov.

Folini je zelo izkušen pilot helikopterja in tudi gorski vodnik. V teh dneh se nahaja v Himalaji za vzpostavljanje dela s helikopterjem za potrebe nepalske reševalne službe, kjer uvajajo nove tehnike reševanja na najvišjih gorah sveta. On in Simone Moro sta na reševanje letela na Ecoureilu B3 za Fishtail in pristala v taboru 1, kjer so pobrali ranjenega.

Folini navaja, da pristanek za zelo izkušene pilote na višinah okoli 6000 metrov ni več poseben dogodek. Dolet v sedanjih razmerah je možen do višin okrog 7000 metrov v res dobrih pogojih, sama reševanja pa še ne. Pomembno je, da v teh višinah letijo le zelo izkušeni piloti, ki imajo za seboj več kot 5000 ur letenja in dela s helikopterjem. Včeraj je opravil reševanje v Goračepu na višini 5200 metrov. Obenem pa ne pozabi povedati in se zahvaliti, da mu izredno koristijo vremenski podatki, ki mu jih sporočijo iz piramide EvK2Cnr pod Everestom.

Nove meje je postavil testni pilot, ki je pristal na vrhu Everesta s helikopterjem Ec B3, vendar je to še daleč od tega, da bi lahko kaj koristnega počeli tudi tako visoko. …
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45955

Novosti