Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Denali 2012

PZS - Zdenka Mihelič: 27. aprila zjutraj sta z Brnika prek Amsterdama in Mineapolisa v Anchorage odletela Arne Jeglič (vodja, AO Ljubljana-Matica) in Matic Košir (AO Jesenice); njuna oprava bo trajala do 28. maja 2012.

Območje, kamor se odpravljata, leži v Narodnem parku Denali, na 63 stopinjah severne geografske širine. Najvišja točka je Denali (6194 m), ki je tudi najvišji vrh Severne Amerike. Dostop do pogorja pa tudi ni logistično zahteven, saj se do baznega tabora pripelješ z letalom.

23-letni Arne je že bil v Kirgiziji in Peruju, za 22-letnega Matica pa je to prva odprava. Pred odhodom smo jima zastavili nekaj vprašanj:

Kakšne so razmere na Aljaski v času, ko bosta vidva tam?
Razmere so precej odvisne od količine padavin v zimskem času. Mraz je pa prav tako precej odvisen od vremena. Če piha z juga ni preveč mraz, če pa piha iz severa je pa lahko tudi -50o.

Vajine dosedanje izkušnje, največji dosežki:
Arne: Kirgizija, 2 prvenstveni smeri na neosvojena vrhova, kombinirane smeri do M8- ..., vsak vzpon je zame uspešen, kolikor se imam v njem fajn ...
Matic: Nekaj izkušenj imam iz Zahodnih Alp, drugače pa sem najraje v malo poznanih koncih Julijcev. Prav raziskovanje teh predelov mi je v največje veselje - malo znane smeri v odmaknjenih stenah. Najbolj se mi je v spomin vtisnila smer Novi časi v Škrlatici.

Zakaj Aljaska, Denali - zakaj sta si to izbrala?
Matic: Arne si želi tja že nekaj časa, in ker se mu zdi odlična izkušnja za naprej ... Ko mi je Arne predlagal, da bi šla na Aljasko, me ni bilo treba preveč prepričevati.

Kaj so glavni cilji odprave?
Cassinov raz v južni steni Denalija. Legendarna smer, ki so jo prvi preplezali italijanski plezalci. Smer nameravava preplezati v lahkem in hitrem slogu v enem zamahu. Ker noči niso nikoli povsem temne, je možno hitro plezanje z malo počitka.

Ostali cilji odprave in aklimatizacijski cilji:
Okoli letalske baze je precej sten. Najprej nameravava preplezati kakšno lažjo smer v bližini baze, nato pa se že odpraviti na Denali. Aklimatizirala se bova po normalni smeri in se utaborila v taboru na približno 4800 m, od koder poteka najlažji in najvarnejši dostop pod Cassinov raz. Iz tega tabora se da hitro dostopiti tudi do sten Washburn in Fathers and Sons, kjer je tudi nekaj zanimivih smeri.

Kako sta se pripravljala na to odpravo?
Naredila sva čim več zimskih vzponov to zimo, tekla po hribih, delala čim daljše ture.

Pripravila Zdenka Mihelič


 

26.04.2012


Arne Jeglič, osebni arhiv

 
Matic Košir, foto Vedran Salopek

 

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave
Značke:
novosti VTG

1 komentarjev na članku "Denali 2012"

Jure Noč,

Se pripelješ z avionom.... ampak do izhodišča. Do glavnega baznega tabora je precej daleč z ogromno robe na hrbtu in na sankah. Veliko sreče obema.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti