Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Deset let PS Bazovica

Darko Mohar: Na Reki je 21. aprila desetletnico delovanja praznovala planinska skupina Kulturno prosvetnega društva Bazovica. Praznovanja so se udeležili

... številni gostje iz Slovenije in Hrvaške, med drugim predsednik Izvršnega odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimir Novak in tajnik Darko Berljak. Planinsko zvezo Slovenije je zastopala Darinka Dekleva, predsednica PD Snežnik pri katerem planinci Bazovice delujejo kot samostojna skupina. Proslave so se udeležili tudi številni člani prijateljskih planinskih društev in drugih organizacij.
Domačini pa so (vse z lastnimi močmi) pripravili prisrčen program z obilico glasbe in veseloigro Skupna ležišča, ki je nasmejala vse navzoče.

Praznovanja obletnic so priložnost, da se najbolj zaslužnim članom izreče zahvala za njihovo delo, obenem pa se tudi zahvali vsem tistim, ki so pomagali da društvo dobro dela. Med drugim so podeleni srebrni in bronasti časni znaki ter priznanja PZS kakor tudi posebna priznanja HPS. Predsednik društva Milan Grlica in predsednik IO HPS sta podpisala pogodbo o nadaljnjem sodelovanju kulturnega društva in planinske organizacije Hrvaške, s čem se je tudi uradno planinska skupina vključila v delo HPS.

V desetih letih so planinci Bazovice navezali prijateljske stike s planinskimi društvi na Hrvaškem, v Sloveniji in slovenskem zamejstvu ter s Slovenci v BiH. Razen organizacije izletov se udeležujejo tudi organiziranih in spominskih pohodov, a pohode organizirajo tudi sami. Najbolj množično se vsakega septembra udeležujejo pohoda posvečenega ustreljenim bazoviškim junakom, saj tudi s ponosom nosijo ime tega mesteca na meji med Slovenijo in Italijo.
Na kulturnem področju so do sedaj organizirali več kot pedeset razstav in predavanj s planinsko tematiko. Kot predavatelji so v društvu nastopili številni zelo znani slovenski in hrvaški alpinisti, muzealisti, svetovni popotniki, znanstveniki. S PD Duga in PD Učka smo avtorji Riječkih šetnica (Reških sprehajalnih poti) na katerih so že uradno odprti posamezni odseki. Z reškimi planinskimi društvi ter PD Snežnik iz Ilirske Bistrice delajo na obnovitvi Poti prijateljstva Snežnik – Snježnik. Skupaj s primorskimi planinci Slovenije in Italije organizirajo vsakoletno srečanje „Prijateljstvo brez meje“. Pa še marsikakšna druga akcija bi se dala našteti.

Maja bo na Reki ustanovljen Riječki planinarski savez, katerega član bo postala tudi PS Bazovica. To naj bi dalo članom skupine nov zagon, pa tudi možnosti za uveljavljanje novih idej in načrtov, ki jih nikoli ne zmanjka. Tako bo skupina delovala še dolgo časa v zadovoljstvo svojih članov in širše planinske skupnosti.

Darko Mohar

  ...2012


Ob ustanovitvi 2002


Ob zaključku planinske akdemije


Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti