Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Našo zdravnico je Nepal očaral

7 dni - Carmen Leban: Špela Kristan, Ljubljančanka, ki se je pred kratkim preselila v Gozd Martuljek, se je z Nepalom prvič srečala že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ...

... ko je s skupino pohodnikov tja potovala tudi zato, da bi z istim čarterskim letalom lahko omogočili povratek slovenski alpinistični odpravi, ki je naskakovala Himalajo. V tej deželi so jo očarali ljudje, in ker je hribovka, alpinistka, 20 let pa je bila tudi članica Gorske reševalne zveze Slovenije in vodnica reševalnega psa, seveda tudi pokrajina. Tja hodi še pogosteje v zadnjih letih, odkar je upokojena.

Drugič kot zdravnica
Naslednja pot v Nepal jo je kot zdravnico vodila z alpinistično odpravo, v kateri je bilo ogromno dela. "Bilo je veliko ozeblin, zato je bila pomoč nadvse dobrodošla, zame pa nepozabna izkušnja." Čeprav je Špela specializirala dermatologijo, je v času stažiranja prosila za podaljšanje dela na urgentnem oddelku, kjer se je srečevala z najhujšimi poškodbami in si pridobila izkušnje, ki ji še vedno koristijo. S hudimi poškodbami se je večkrat srečevala pri nesrečah v gorah, pa tudi na trekingih v Nepalu ima ogromno dela, zato ji tudi znanje šivanja ran pride zelo prav; v Nepalu je zdravstveno pomoč dajala tudi živalim. Čeprav so odmaknjene nepalske vasi povečini brez kakršnekoli sodobne komunikacije, se glas o tem, da je na kakšnemu izmed trekingov zdravnik, širi s svetlobno hitrostjo. Nekateri imajo namreč do zdravnika več ur hoda, po drugi strani pa so tam zdravniške storitve plačljive in si jih zato marsikdo ne more privoščiti. Ljudje so jo čakali kar ob poti. Moški, ki se je na njivi grdo poškodoval z mačeto, je dva dni in dve noči čakal, ko so mu povedali, da pride mimo "bela zdravnica". In je res prišla ter mu rano zašila in poskrbela za primerno oskrbo. Sicer pa je oskrbela tudi že poškodbe, ki so nastale pri pretepih. Zanimiva prigoda se ji je zgodila, ko jo je ena izmed vaščank kar ugrabila. "Ko smo malicali na robu ene izmed vasi, je pritekla starejša ženica in nam s kretnjami dopovedala, da nekdo potrebuje zdravnika. Ko sem vstopila v njeno hišo, je zaklenila vrata in povedala, da vas potrebuje zdravnika, njen sin pa ženo ... Na srečo so me prijatelji pogrešali, me poiskali in rešili," v smehu pripoveduje, čeprav ji takrat ni bilo do smeha.

Večkrat je morala poskrbeti tudi za nosače, ki običajno hodijo kar bosi. Sicer trdi in utrjeni podplati so večkrat porezani, vanje se zarinejo trni in drugi tujki. "Na enem izmed trekingov so nosači izsiljevali in so zahtevali višje plačilo, kot je bilo dogovorjeno. Nismo se dali in smo dan ali dva sami nosili prtljago, a zato za njih ni bilo zdravniške oskrbe. Prišli so s sklonjenimi glavami in prosili, da jih zdravnica spet oskrbi, ter so sprejeli pogoje, ki so bili dogovorjeni."

V odmaknjeni vasici raste zdravstvena ambulanta
Ambulanta, ob kateri bo tudi stanovanje za zdravnika, v vasi Chyalsa že nastaja, in to z denarjem, ki so ga darovali Slovenci na različnih dobrodelnih koncertih, ki jih je organiziralo društvo "Bejž če uejdeš" iz Pivke. Druščina, ki bo postavila skromno ambulanto in prekrila njeno streho, se v Nepal odpravlja v začetku meseca maja. Čeprav so dobrodelno postavili že več streh v različnih delih sveta, je nepalski projekt zelo zahteven, saj bo investicija stala 22 tisoč evrov. Špela Kristan se v Nepal odpravlja septembra. Tokrat jo čaka še posebno pomembna naloga. "Treba bo nabaviti opremo za ambulanto in zdravila, ki so nujno potrebna za njeno delovanje. Sprva sem razmišljala, da bi se po pomoč obrnila k slovenskim proizvajalcem in uvoznikom zdravil in zdravstvenih pripomočkov, a sem ugotovila, da se to preprosto ne izplača. Postopki za uvoz so zelo zapleteni, carine pa tako visoke, da presežejo vrednost nakupa vsega omenjenega v Nepalu," pove Špela Kristan. V vasi je veliko beguncev iz Tibeta, zato nepalskim oblastem projekt ni prav po volji, v bližini je tudi tibetanski samostan, v katerem se šolajo številni dečki od šestega leta starosti dalje. "Z menihi dobro sodelujem, veliko pa pomagajo tudi vaščanom ob lažjih poškodbah. Sicer pa eden njihovih učencev v Indiji študira medicino. Delovanje ambulante bomo v tek spravili upokojeni slovenski zdravniki, vključno z menoj, dogovarjam pa se že tudi s študentom, ki končuje študij medicine in si bo pred tem nabiral znanje v eni izmed afriških držav. Oglasila se je tudi zdravnica, ki bo v kratkem opravljala strokovni izpit. Načrtuje daljše potovanje v Nepal in povedala je, da bi rada pomagala. Zamislila sem si, da bi se zdravniki zamenjali vsaka dva ali vsake tri mesece, sicer pa se bo sproti pokazalo, kako in kaj. Tudi mi se bomo namreč morali učiti in si pridobivati nove izkušnje. Zavedam se, da je to druga dežela, z drugačno kulturo, ki se ji bo moral tudi zdravnik nekako prilagoditi, a kljub temu bo moral ohraniti profesionalen odnos do dela," pove Kristanova. Ker do prvega večjega naselja vodi le pešpot, bo pri hujših poškodbah ali ob bolezni, ko zdravnik v vaški ambulanti bolniku ne bo mogel pomagati, izjemno težko zagotoviti vso potrebno zdravstveno oskrbo.

Zdravilstvo z dolgo tradicijo
Čeprav uradna medicina zdravilcev in njihovih metod, prisotnih tudi v tem delu sveta, marsikdaj ne priznava, je Kristanova prepričana, da bi kljub temu mnogo tega lahko s pridom uporabili: "Tudi sama sem, ko sem se znašla v zdravstvenih težavah, obiskala katerega od zdravilcev in ugotovila, da imajo ti ljudje veliko znanja, ki se prenaša iz roda v rod. Veliko vedo tudi o zdravilnih zeliščih in različnih mešanicah, brez dodanih kemikalij, ki blagodejno vplivajo ob različnih težavah."

Slovenci radi pomagamo
Slovenci kljub krizi in nič kaj prijetnim časom še vedno radi pomagamo. Imamo odprto srce za vse tiste, ki pomoč potrebujejo. Mnogi, ki so že obiskali Nepal, pa so mnenja, da se s prispevkom za ambulanto lahko oddolžijo deželi, ki jim je dopustila bogata doživetja, za vedno vtisnjena v spomin. Tisti, ki so že bili v Nepalu - in Špela Kristan sodi mednje -, pravijo, da je to dežela, ki te dobesedno očara, zato se vedno znova vračaš vanjo in tam iščeš nova doživetja.

Carmen Leban

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti